Τελικά μήπως οι μοτοσυκλετιστές είναι καλύτεροι οδηγοί από τους αυτοκινητιστές;

Τελικά μήπως οι μοτοσυκλετιστές είναι καλύτεροι οδηγοί από τους αυτοκινητιστές;

Καλύτεροι οι αναβάτες;

4.201 Επισκέψεις στο άρθρο (24/9/2016)

Τι μπορεί να σε κάνει καλύτερο οδηγό; Η εμπειρία; Περισσότερα μαθήματα; Οδήγηση σε πίστα; Μήπως απλά η οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας; Μπορεί λοιπόν οδηγώντας μοτοσυκλέτα να γίνεσαι καλύτερος οδηγός αυτοκινήτου; Τι λέτε;

Είναι οι μοτοσυκλετιστές καλύτεροι πίσω από το στρογγυλό τιμόνι; Η λογική θα έλεγε πως η οδήγηση ενός οχήματος δεν προσφέρει τίποτα στην οδήγηση ενός άλλου. Στην ίδια λογική θα έλεγε κανείς πως δεν είσαι καλύτερος οδηγός αυτοκινήτου επειδή ξέρεις να οδηγείς και φουσκωτό.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Εκ πρώτης ματιάς πιθανώς να μην υπάρχει σχέση. Όμως σε έρευνα που έγινε σε 1200 οδηγούς στη Γαλλία, τα αποτελέσματα λένε κάτι διαφορετικό. Οι μισοί οδηγοί στην έρευνα οδηγούν καθημερινά και μοτοσυκλέτα. Στο σύνολό τους οι οδηγοί δοκιμάστηκαν σε μία σειρά συνθηκών που περιλάμβαναν μανούβρες, οδήγηση στην πόλη, παρκάρισμα, οδήγηση στην εθνική, και ελεύθερη οδήγηση σε μποτιλιάρισμα.

Με σημαντική διαφορά 18 μονάδων (43% έναντι 61%) οι οδηγοί μοτοσυκλέτας βρέθηκε να είναι πιο ασφαλείς για τους εαυτούς τους, και με διαφορά 21 μονάδων (55% έναντι 76%) πιο ασφαλείς για τους γύρω τους. Ειδικά στην ασφάλεια των πεζών και των δικυκλιστών (ποδηλάτες και μοτοσυκλετιστές) οι οδηγοί αυτοκινήτου που επίσης οδηγούς μοτοσυκλέτα κάθε μέρα βρέθηκαν να είναι 100% πιο ασφαλείς (44% έναντι 88%).  Στα μάτια των ερευνητών, αλλά και στα δικά μας, τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα.

Αν οδηγείς και μοτοσυκλέτα, είσαι σημαντικά καλύτερος πίσω από το στρογγυλό τιμόνι. Γιατί όμως; Η εξήγηση που έδωσαν οι ίδιοι οι οδηγοί σε συνεντεύξεις τους έχει να κάνει με την αίσθηση του δρόμου που αποκτούν ως μοτοσυκλετιστές. Έχουν μάθει να προσέχουν περισσότερο, αν ασχολούνται περισσότερο με το τι συμβαίνει γύρω τους, τις προθέσεις των άλλων και μπορούν να προβλέπουν καλύτερα πως θα κινηθεί οτιδήποτε κινείται γύρω τους. Η έκθεση στον κίνδυνο κατά την οδήγηση της μοτοσυκλέτας, τους κάνει πιο συνετούς, αφού είναι οι πιο αδύναμοι σε περίπτωση σύγκρουσης, και αυτή την εμπειρία την φέρνουν μαζί τους όταν οδηγούν αυτοκίνητο.

Με λίγα λόγια δηλαδή, αν θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι οδηγοί, καλό θα είναι να μάθουμε και να οδηγούμε καθημερινά και μοτοσυκλέτα.

Εσείς όμως τι λέτε; Συμφωνείτε; Είναι οι μοτοσυκλετιστές καλύτεροι πίσω από το στρογγυλό τιμόνι; Ή μήπως απλά ο τύπος οδηγού που οδηγεί και μοτοσυκλέτα είναι ούτως ή άλλως πιο ικανός και υπάρχουν παράγοντες που παραβλέπονται στην έρευνα; Τι λέτε; Είναι οι μοτοσυκλετιστές καλύτεροι;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

SPRING SEAT
OPEL