Νέα MINI Cooper C και Cooper S έως 204 άλογα
6 Φωτογραφίες »

Νέα MINI Cooper C και Cooper S έως 204 άλογα

2.248 Επισκέψεις στο άρθρο (7/2/2024)

- Εγκαινιάζεται το έμβλημα «C» της ΜΙΝΙ για βενζινοκίνητα μοντέλα
- Με την γνωστή εξωτερική σχεδίαση αλλά και «επιθετικότερους» πίσω προβολείς
- Υφασμάτινο ταμπλό και κυκλική OLED οθόνη το μίνιμαλ εσωτερικό
- Σε δύο εκδόσεις έως 204 άλογα και 300 Nm ροπής

Εγκαινιάζεται το έμβλημα «C» της ΜΙΝΙ για βενζινοκίνητα μοντέλα

Η νέα γενιά MINI Cooper είναι εδώ. Ακολουθεί τον κλασικό σχεδιαστικό δρόμο που η εταιρία έχει χαράξει εδώ και χρόνια για τα αυτοκίνητα της, αλλά με σύγχρονες πινελιές που κάνουν το νέο μοντέλο ξεχωριστό. Η MINI εγκαινιάζει ένα νέο έμβλημα «C» που θα σηματοδοτεί από τώρα και στο εξής τα βενζινοκίνητα μοντέλα της. Γιατί, ναι, σήμερα μιλάμε για την νέα βενζινοκίνητη έκδοση του Cooper, αφού η εταιρία δήλωσε ότι θέλει να δώσει στους πελάτες της την «Δύναμη της Επιλογής». Το βενζινοκίνητο, λοιπόν, Cooper έρχεται με δύο εκδόσεις, την βασική «C» και την «S» που ανεβάζει τις επιδόσεις από τα 156 στα 204 άλογα.

Με την γνωστή εξωτερική σχεδίαση αλλά και «επιθετικότερους» πίσω προβολείς

Μινιμαλιστικό, με καθαρές γραμμές και λείες επιφάνειες, η MINI φαίνεται πως έχει βρει την συνταγή της για μια καλαίσθητη σιλουέτα και δεν την αλλάζει: Το μήκος του μεταξονίου παραμένει ίδιο, το μήκος του καπό επίσης, το «χείλος» (η αεροτομή) στο τέλος της οροφής ρίχνει την σκιά του σε ένα σχεδόν-κάθετο πίσω μέρος... Όλα τα σχεδιαστικά στοιχεία που κάνουν τα MINI ξεχωριστά είναι εδώ, πλην ολίγων καινούργιων εξαιρέσεων: Η νέα γενιά Cooper έρχεται με μια αρκετά μεγάλη οχτάγωνη γρίλια στο μπροστινό μέρος. Μια λωρίδα στην μέση της, χωρίζει τους αεραγωγούς στα δύο. Στην εξής λωρίδα τοποθετείται η πινακίδα του οχήματος, καθώς και ο μικρότερος σένσορας ραντάρ που ο όμιλος BMW κατασκεύασε ποτέ. Δεξιά και αριστερά της οχτάγωνης γρίλιας, οι κυκλικοί LED προβολείς, τα «μάτια» του Cooper παραμένουν το ίδιο «γουρλωμένα» και απαράλλακτα. Όσο για την έκδοση «S» το νέο μοντέλο «έχασε» τους αεραγωγούς στο καπό.

Στο πίσω μέρος οι καινούργιες πινελιές είναι ακόμα πιο έντονες. Οι πίσω προβολείς έρχονται με μια νέα τριγωνική διάταξη, που κάνουν την πίσω πλευρά του αυτοκινήτου να μοιάζει πιο επιθετική. Τα πίσω LED φώτα έχουν το γνωστό σχεδιαστικό μοτίβο της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια μαύρη, διακοσμητική λωρίδα ενώνει την μια άκρη του τριγώνου με την άλλη, συνδέοντας έτσι σχεδιαστικά τους δύο προβολείς. Απάνω της αναγράφεται το όνομα του μοντέλου και το έμβλημα επιδόσεων.

Η MINI δήλωσε πως το νέο βενζινοκίνητο Cooper θα έρχεται με μια σειρά χρωματικών επιλογών και συνδυασμών για την οροφή και το σώμα του οχήματος. Ταυτόχρονα οι αλουμινένιες ζάντες θα έρχονται σε διαστάσεις από 16 έως 18 ίντσες.

Υφασμάτινο ταμπλό και κυκλική OLED οθόνη το μίνιμαλ εσωτερικό

Αν οι αλλαγές στο εξωτερικό ήταν λίγες και στοχευμένες, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το εσωτερικό. Η καμπίνα του νέου Cooper είναι ανανεωμένη, τόσο τεχνολογικά όσο και αισθητικά. Το νέο τιμόνι έρχεται με κάποιες αγωνιστικές πινελιές και αρκετά κουμπιά που δίνουν στον οδηγό την δυνατότητα να διαχειρίζεται μια σειρά λειτουργιών χωρίς να βγάζει τα χέρια του από πάνω. Το ταμπλό του Cooper είναι εξ ολοκλήρου υφασμάτινο με δύο αποχρώσεις και μια LED λωρίδα που «υπογραμμίζει» το κάτω μέρος του. Ο πίνακας οργάνων πίσω από το τιμόνι αφαιρέθηκε τελείως. Αντ΄ αυτού όλες οι πληροφορίες για την ταχύτητα, το απόθεμα βενζίνης, τις στροφές, κλπ. προβάλλονται στην νέα κυκλική OLED οθόνη αφής που δεσπόζει απάνω στην κεντρική κονσόλα. Εκεί στεγάζεται και το σύστημα infotainment του νέου Cooper. Κάτω από την οθόνη, ένας μικρός πίνακας από κουμπιά και μοχλούς συμπεριλαμβάνει τις βασικές λειτουργίες του οχήματος: Οι χειρισμοί του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, το κουμπί εκκίνησης, τα alarm κ.ο.κ. Η νέα αυτή διάταξη, που αφαιρεί τον λεβιέ ταχυτήτων στα παλαιότερα μοντέλα, επιτρέπει στην MINI να χωρέσει ένα μικρό ραφάκι με δυνατότητα ασύρματης φόρτισης για κινητά τηλέφωνα.

Το νέο Cooper έρχεται, επίσης, με μια πανοραμική οροφή που επιτρέπει την εισροή άπλετου φωτός. Περί φωτός ο λόγος: Οι αγοραστές του νέου Cooper θα μπορούν να εξοπλίσουν την καμπίνα με δύο προβολείς ατμοσφαιρικού φωτισμού, που θα προβάλουν μοτίβα, σχέδια και γραφικά απάνω στο υφασμάτινο ταμπλό του οχήματος.

Όσο για τα νέα καθίσματα, είναι δερμάτινα με υφασμάτινες πινελιές και ραφές που επαναλαμβάνουν το γράμμα «Μ». Στην μέση των καθισμάτων το έμβλημα της εταιρίας «ΜΙΝΙ» είναι κεντημένο με μπλε γράμματα. Το τρίπορτο όχημα, έχει πορτ-μπαγκάζ με χωρητικότητα 210 λίτρων που φτάνει τα 725 λίτρα με ριγμένα τα πίσω καθίσματα

Σε δύο εκδόσεις έως 204 άλογα και 300 Nm ροπής

Η βασική έκδοση του νέου Cooper έχει έναν 3κίλυνδρο βενζινοκινητήρα που προσφέρει 156 άλογα και 230 Nm ροπής. Η βασική έκδοση θα μπορεί να πιάνει τα 100 χλμ/ώρα από το σημείο εκκίνησης σε 7,7 δευτερόλεπτα. Η MINI δηλώνει κατανάλωση καυσίμων 6,5-5,9 λίτρα ανά 100 χλμ. Όσο για την έκδοση επιδόσεων «S», έρχεται με έναν 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα που προσφέρει 204 άλογα και 300 Nm ροπής, μειώνοντας τον χρόνο του 0-100 χλμ./ώρα στα 6,6 δευτερόλεπτα. 

Παράλληλα, το νέο Cooper έρχεται με τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας του ομίλου BMW που προσφέρουν βοήθεια στο πάργκινγκ, ρυθμίζουν την ταχύτητα την απόσταση από άλλα οχήματα και άλλες λειτουργίες.

FORD E-TRANSIT
NISSAN