Η ένδειξη «W» προέρχεται από τη λέξη Winter (Χειμώνας) και συνοδεύει τον πρώτο αριθμό που συναντάμε στον δείκτη, ο οποίος εκφράζει το δυναμικό ιξώδες του λιπαντικού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ο δεύτε

Η ένδειξη «W» προέρχεται από τη λέξη Winter (Χειμώνας) και συνοδεύει τον πρώτο αριθμό που συναντάμε στον δείκτη, ο οποίος εκφράζει το δυναμικό ιξώδες του λιπαντικού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ο δεύτερος αριθμός (στο παράδειγμά μας είναι «40») εκφράζει το κινηματικό ιξώδες που καταγράφεται σε υψηλή θερμοκρασία. 

Το ιξώδες και ο «παρεξηγημένος» δείκτης. Το λάθος που κάνουν όλοι!!

268.817 Επισκέψεις στο άρθρο

Κάθε λιπαντικό που προορίζεται για την λίπανση ενός κινητήρα πρέπει να παρουσιάζει την επιθυμητή αντίσταση στη ροή κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Το μέγεθος που εκφράζει αυτή την ιδιότητα των υγρών ονομάζεται ιξώδες και η ταξινόμηση των λιπαντικών σε λεπτόρρευστα (γρήγορη ροή) και παχύρρευστα (αργή ροή) πραγματοποιείται με τον δείκτη ιξώδους. Όσο πιο παχύρρευστο είναι ένα υγρό, τόσο μεγαλύτερο ιξώδες έχει, ενώ αξίζει να τονίσουμε ότι το ιξώδες ενός λιπαντικού μειώνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας ή της πίεσης. Ο δείκτης ιξώδους των πολύτυπων λιπαντικών που χρησιμοποιούνται στους σύγχρονους κινητήρες βρίσκεται στη συσκευασία του λιπαντικού με τη μορφή @@W-@@. 
 
Δεν γνωρίζουμε την αιτία, αλλά είναι γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είναι αρκετά «παρεξηγημένος». Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων νομίζουν ότι αναφέρεται στην περιβαλλοντική θερμοκρασία στην οποία λειτουργεί το όχημα. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 
 
Τι σημαίνει, όμως, αυτός ο δείκτης; Ας ξεκαθαρίσουμε τη σημασία του με το παράδειγμα ενός λιπαντικού που έχει δείκτη ιξώδους 10W-40. Αρχικά, η ένδειξη «W» προέρχεται από τη λέξη Winter (Χειμώνας) και συνοδεύει τον πρώτο αριθμό που συναντάμε στον δείκτη, ο οποίος εκφράζει το δυναμικό ιξώδες του λιπαντικού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ο δεύτερος αριθμός (στο παράδειγμά μας είναι «40») εκφράζει το κινηματικό ιξώδες που καταγράφεται σε υψηλή θερμοκρασία. 
 
Πως, λοιπόν, θα επιλέξουμε το κατάλληλο λιπαντικό πριν γίνει η προγραμματισμένη συντήρηση; Η απάντηση είναι απλή. Ανατρέχουμε στο «εγχειρίδιο χρήσης» και παρατηρούμε τον προτεινόμενο δείκτη ιξώδους για τον κινητήρα του οχήματός μας. Από εκεί και πέρα η επιλογή είναι απλή μιας και κάθε συσκευασία λαδιού αναγράφει τον αντίστοιχο δείκτη ιξώδους
 
Οι σύγχρονοι κινητήρες λειτουργούν με λεπτόρρευστο λιπαντικό, συνεπώς οι προτεινόμενες τιμές από τον κατασκευαστή συνήθως είναι 0W-30, 5W-30, 10W-40 ή κάποια άλλη παραπλήσια τιμή.

Σελίδα 1Λάδια 5W-30: Δεν είναι θερμοκρασίες αλλά πόσο ρευστό είναι!
Σελίδα 2Το ιξώδες και ο «παρεξηγημένος» δείκτης. Το λάθος που κάνουν όλοι!!
Σελίδα 3Προδιαγραφές λιπαντικών & η άποψή μας
LINGLONG STOXOS TOP 5
test center