Στην κυκλοφορία 42,5 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας

1.751 Επισκέψεις στο άρθρο (23/4/2024)
Στην κυκλοφορία 42,5 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας

- Το έργο ετοιμάστηκε με καθυστέρηση 2,5 ετών
- Κάνεις το Αθήνα-Γιάννενα το ίδιο γρήγορα με την Ιονία Οδό
- Νέοι σταθμοί διοδίων, στα 8,20 ευρώ το κόστος
- Εντός του 2026 οι προβλέψεις για ολοκλήρωση της διαδρομής

Το έργο ετοιμάστηκε με καθυστέρηση 2,5 ετών

Στην κυκλοφορία δίνονται από σήμερα ενιαία τα 136 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου Ε65 Κεντρικής Ελλάδας. Είναι τα πρώτα 136 χλμ. από τα συνολικά 182 του υπό παραχώρησης Αξονα Κεντρικής Ελλάδος. Η ολοκλήρωση του έργου ήρθε μετά πολλών εμποδίων, καθώς το νότιο τμήμα του Αξονα Κεντρικής Ελλάδος αντιμετώπισε τις καταστροφές και τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τα φαινόμενα Ιανός (2020) και Daniel (2023), αλλά και την αλλαγή της χάραξης ορισμένα χλμ. πριν από την σήραγγα της Όθρυος λόγω κατασκευαστικών αστοχιών σε σιδηροδρομική σήραγγα της ΕΡΓΟΣΕ. Ως συνέπεια των ανωτέρω, η παράδοση καθυστέρησε περίπου 2,5 χρόνια.
 

Κάνεις το Αθήνα-Γιάννενα το ίδιο γρήγορα με την Ιονία Οδό

Τα νέα τμήματα του Ε65 θα καλύπτουν προορισμούς όπως τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα. Ακόμη, ο Ε65 θα συνδέεται με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και με το λιμάνι του Βόλου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απόσταση από την Λαμία μέχρι την Εγνατία μειώνεται στα 105 λεπτά. Αντίστοιχα, οι αποστάσεις από την Αθήνα διαμορφώνονται ως εξής:
Αθήνα - Γρεβενά: 4 ώρες
Αθήνα - Μέτσοβο 4 ώρες
Αθήνα - Καστοριά 4 ώρες και 35 λετπά
Αθήνα - Κοζάνη 4 ώρες και 30 λεπτά
Αθήνα - Καρπενήσι 3 ώρες
Αθήνα - Τρίκαλα κάτω από 3 ώρες
Αθήνα - Καρδίτσα 2 ώρες και 35 λεπτά

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας παραχώρησης και λειτουργίας της Κεντρικής Οδού κ. Ροδιανό Αντωνακόπουλο η απόσταση Αθήνα-Γιάννενα με το νέο αυτοκινητόδρομο θα χρειάζεται τον ίδιο χρόνο που απαιτείται για το ταξίδι μέσω της Ιόνιας Οδού δηλαδή μέσω του Ρίου-Αντίρριου. 

Νέοι σταθμοί διοδίων, στα 8,20 ευρώ το κόστος

Σε ό,τι αφορά το κόστος των διοδίων από Λαμία έως Καλαμπάκα θα ανέρχεται σε 8,2 ευρώ. Ο Ε65 θα διαθέτει τρεις σταθμούς διοδίων: Πρόκειται για το Λιανοκλάδι (κόστος 1,85 ευρώ), Σοφάδων (κόστος 3,40 ευρώ) και Τρίκαλα (κόστος 2,95 ευρώ). Ακόμη, σε λειτουργία τίθενται οι πλευρικοί σταθμοί Ανάβρας (κόστος 2 ευρώ), Προαστίου (κόστος 1,15 ευρώ), Τρικάλων (κόστος 0,80 ευρώ) και Καλαμπάκας (κόστος 0,90 ευρώ). Με την ολοκλήρωση του οδκού δικτύου, θα τεθεί σε κυκλοφορία ακόμη ένας σταθμός στην Οξύνεια.

Εντός του 2026 οι προβλέψεις για ολοκλήρωση της διαδρομής

Οι πρώτες προβλέψεις κάνουν λόγο για χρήση του τμήματος αυτού για αριθμό οχημάτων ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει τις 10.000 ανά ημέρα. Κλείνοντας, σχετικά με το βόρειο τμήμα του έργου, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση εντός του 2026, αργότερα δηλαδή από το αρχικό χρονοδιάγραμμα ελέω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις του έργου.
 

Mercedes
KIA