Χρήσιμες συμβουλές! - Ξέρετε ότι

116.694 Επισκέψεις στο άρθρο
Χρήσιμες συμβουλές! - Ξέρετε  ότι

Κάθε πότε, λοιπόν, θα πρέπει να γίνονται οι εργασίες ευθυγράμμισης ή ζυγοστάθμισης; Ξεκινώντας με την ευθυγράμμιση, και δεδομένης της κατάστασης του ελληνικού οδοστρώματος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος κάθε χρόνο (περίπου κάθε 10.000-15.000 χλμ), ή σε οποιαδήποτε αλλαγή εξαρτήματος που επηρεάζει τη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος, πχ αλλαγή ελαστικών, αμορτισέρ, σινεμπλόκ και λοιπά. Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε πως σε περίπτωση που το όχημα παρεκκλίνει της πορείας του ή φθείρει ανομοιόμορφα τα ελαστικά, θα πρέπει να προβούμε σε έκτακτη ευθυγράμμιση.
 
Σε ό,τι αφορά τη ζυγοστάθμιση, τα σημάδια είναι πιο ξεκάθαρα μιας και με την αύξηση της ταχύτητας ο τροχός αρχίζει να ταλαντώνεται, κάτι που γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον οδηγό λόγω του «τρέμουλου» που δημιουργείται στο τιμόνι. Όπως και στην περίπτωση της ευθυγράμμισης, έτσι κι εδώ, ο έλεγχος κάθε χρόνο δεν είναι υπερβολή. 
 
Το χρηματικό κόστος γιΆ αυτές τις εργασίες είναι μικρό αν αναλογίσει κανείς τα τεράστια οφέλη, τόσο στην άνεση και την ασφάλεια των επιβατών, όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων από την προστασία των ελαστικών και των συστημάτων ανάρτησης-διεύθυνσης.

Ξέρετε ότι
- Η κακή ζυγοστάθμιση του τροχού δεν καταστρέφει μόνο το ελαστικό. Το τρέμουλο που δημιουργείται έχει καταστροφικές συνέπειες για αναρτήσεις και σύστημα διεύθυνσης!
- Ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο «σύμπτωμα», το οδόστρωμα της χώρας μας απαιτεί τουλάχιστον μία φορά ανά έτος ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση.
- Η γωνία κάστερ αφορά αποκλειστικά τον κατευθυντήριο άξονα. Στο πίσω μέρος θα την βρούμε μόνο σε περίπτωση που το όχημα εξοπλίζεται με σύστημα τετραδιεύθυνσης.
- Οποιαδήποτε «επέμβαση» σε τροχούς, ελαστικά, σύστημα διεύθυνσης και ανάρτησης, πρέπει να ολοκληρώνεται με ευθυγράμμιση των τροχών!

Σελίδα 1Τεχνικό θέμα: Που διαφέρουν ευθυγράμμιση & ζυγοστάθμιση;
Σελίδα 2Ο λόγος στη γεωμετρία: Γωνίες Κάμπερ & Κάστερ
Σελίδα 3Ευθυγράμμιση: Τι είναι και πώς γίνεται;
Σελίδα 4Ζυγοστάθμιση: Τι είναι και πώς γίνεται;
Σελίδα 5Χρήσιμες συμβουλές! - Ξέρετε ότι
Toyota
SEAT