Πότε θέλει αλλαγή & το κόστος αντικατάστασης σε 3 best-seller

25.856 Επισκέψεις στο άρθρο
Πότε θέλει αλλαγή & το κόστος αντικατάστασης σε 3 best-seller
2 Φωτογραφίες »

Πότε καταλαβαίνω ο δίσκος-πλατό θέλει αντικατάσταση;


Στην ατμοσφαιρική έκδοση του best-seller της ελληνικής αγοράς, Toyota Yaris, το κόστος αντικατάστασης με Φ.Π.Α., ανταλλακτικά και εργατικά χέρια είναι λίγο παραπάνω από 450 ευρώ (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο).
2 Φωτογραφίες »

Στην ατμοσφαιρική έκδοση του best-seller της ελληνικής αγοράς, Toyota Yaris, το κόστος αντικατάστασης με Φ.Π.Α., ανταλλακτικά και εργατικά χέρια είναι λίγο παραπάνω από 450 ευρώ (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο).

Ακόμη και αν οδηγείς σωστά, αναπόφευκτα θα έρθει η ώρα της αντικατάστασης. Το σημαντικό είναι να ξέρεις πότε πρέπει να αλλάξεις δίσκο-πλατό για να οδηγείς με ασφάλεια και να γλιτώσεις επιπλέον έξοδα από τυχόν μεγαλύτερη ζημιά.
 
Με την φθορά του συμπλέκτη, λοιπόν, υπάρχουν συγκεκριμένα «συμπτώματα» που πρέπει να προσέξεις.
  • Τα ελατήρια και τα χτένια του πλατό έχουν σκληρύνει, μαζί και το πεντάλ, υπάρχει θόρυβος και δονήσεις
  • Δεν μπαίνει εύκολα ταχύτητα διότι η σύμπλεξη γίνεται πολύ κοντά στο τέρμα της διαδρομής του πεντάλ
  • Το αυτοκίνητο πατινάρει ενώ κινείται. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η κατάλληλη δύναμη τριβής ανάμεσα σε δίσκο και πλατό, τα οποία «γλιστρούν» μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μην δίνει την απαραίτητη ροπή στρέψης στον κινητήριο άξονα.
  • Πατάς γκάζι, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές αλλά το αυτοκίνητο δεν επιταχύνει
  • Υπάρχει μυρωδιά σαν καμένο φαΐ ή λάδι.

Μπορώ να τσεκάρω μόνος μου αν λειτουργεί ο συμπλέκτης;

Μέχρι να φτάσουμε στη... λυπητερή με την αντικατάσταση δίσκου-πλατό, μπορείς μόνος σου να τσεκάρεις αν το σύστημα αντέχει. Για παράδειγμα, όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο, βάλε 3η ή 4ηταχύτητα, «τράβηξε» χειρόφρενο, ανέβασε ελαφρώς στροφές κι άφησε το συμπλέκτη. Αν ακούσεις θόρυβο, μυρίσει καμένο ή οι στροφές ανέβουν χωρίς κίνηση τότε ήρθε η ώρα της αλλαγής. Αντίθετα, εάν ο κινητήρας σβήσει, ο συμπλέκτης παραμένει λειτουργικός.
 
¶λλος τρόπος είναι να «κατεβάσεις» από 3η σε 2α, αφήνοντας απότομα το συμπλέκτη. Εφόσον οι στροφές δεν ανέβουν άμεσα, τότε πρέπει να επικοινωνήσεις με τον φίλο σου από το συνεργείο.

Πόσο κοστίζει η αντικατάσταση - Οι τιμές σε best-seller σε 3 κατηγορίες

Ήρθε το... μοιραίο, πόσο βαθιά θα βάλω το χέρι στην τσέπη; Καταρχάς, η διαδικασία αντικατάστασης παίρνει, κατά κανόνα, γύρω στις 4 ώρες. Αυτό ισχύει αναλόγως του μοντέλου διότι υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να βγουν μαζί τόσο το κιβώτιο όσο και ο κινητήρας, για αυτό μπορεί η εργασία να ξεπεράσει τις 10 ώρες! Συνήθως, το κόστος αντικατάστασης σε για πλήρες σετ συμπλέκτη αρχίζει από τα τουλάχιστον 400-500 ευρώ.
 
Από το ρεπορτάζ του AutoΤρίτη, τώρα, θα δούμε ενδεικτικές τιμές αντικατάστασης δίσκου-πλατό. Οι τιμές αφορούν εξουσιοδοτημένα συνεργεία, συνυπολογίζοντας τον Φ.Π.Α., τα ανταλλακτικά και τα εργατικά χέρια, σε 4 δημοφιλή μοντέλα 4 κατηγοριών (μικρά, B-SUV, μικρομεσαία, C-SUV).
  • Toyota Yaris 125 PS 6-MT (best-seller στην αγορά): 463,65 ευρώ
  • Ford Puma 125 PS mHEV 6-MT (3ο B-SUV): 705,24 ευρώ
  • Peugeot 3008 1,5 diesel 130 PS 6-MT (best-seller C-SUV): 472,60 ευρώ

Σελίδα 1Τεχνικό: Τι είναι δίσκος-πλατό, πότε το αλλάζω και πόσα πληρώνω;
Σελίδα 2Πότε θέλει αλλαγή & το κόστος αντικατάστασης σε 3 best-seller
ETRANSIT VS ESPRINTER
OPEL