Το νέο Lexus LBX κόντρα στον ανταγωνισμό: Ποιους αντιπάλους θα βρει;

39.301 Επισκέψεις στο άρθρο (28/4/2024)
Το νέο Lexus LBX κόντρα στον ανταγωνισμό: Ποιους αντιπάλους θα βρει;

- Είναι το μοναδικό premium υβριδικό μικρό SUV, τα υπόλοιπα βγαίνουν σε βενζίνη, diesel & ως ηλεκτρικά
- Με κάθετη οθόνη αφής, όταν οι αντίπαλοι επιλέγουν «αιωρούμενες»
- Είναι compact σε μήκος σχεδόν σαν το DS3, αλλά έχει την μεγαλύτερη απόσταση της κατηγορίας (22 εκ.)
- Lexus LBX & Alfa Romeo Junior είναι τα μοναδικά 4κίνητα premium μικρά SUV

Είναι compact σε μήκος σχεδόν σαν το DS3, αλλά έχει την μεγαλύτερη απόσταση της κατηγορίας (22 εκ.)

Θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει ένα μικρό κενό στην ειδική «υπο-κατηγορία» των premium μικρών SUV, όπου οι επιλογές είναι μετρημένες στο ένα χέρι. Το συγκεκριμένο κενό θέλει να καλύψει η Lexus, φέρνοντας στις αγορές το νέο Lexus LBX.
 
Πρόκειται για το μικρότερο μοντέλο στην ιστορία της Lexus, με μήκος λίγο κάτω από τα 4,2 μέτρα. Αυτές οι compact διαστάσεις είναι βασικό χαρακτηριστικό του γνώρισμα, θυμίζοντας αρκετά σε «σουλούπι» το DS3. Μεγαλύτερο σε όγκο είναι το Audi Q2, ο εκπρόσωπος των premium γερμανικών μαρκών, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένουμε και την Alfa Romeo Junior που είναι η μικρότερη όλων.
 
Βέβαια, οι φιλοδοξίες του Lexus LBX δεν περιορίζονται αποκλειστικά στην κατηγορία των μικρών SUV, αλλά υπάρχουν και άλλα αυτοκίνητα που μπορούν να αισθάνονται... απειλή, όπως το Mini Countryman. Μπορεί στην 3η του γενιά να μεγάλωσε, να μην είναι πια Mini και να θεωρείται οικογενειακό SUV, αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τις ισχυρές φιλοδοξίες του Lexus LBX για να του «κλέψει» σημαντικό αριθμό αγοραστών.
 
Γενικότερα πάντως, το Lexus LBX έρχεται για να μείνει και να βλέπει από ψηλά τους αντιπάλους του. Μεταφορικά μιλώντας και αναφερόμενοι στις πωλήσεις του, μιας και κυριολεκτικά το κάνει ήδη, ως το μικρό SUV με την μεγαλύτερη απόσταση της κατηγορίας (22 εκ.).

Είναι το μοναδικό premium υβριδικό μικρό SUV, τα υπόλοιπα βγαίνουν σε βενζίνη, diesel & ως ηλεκτρικά

Μιλώντας για Lexus πάντα πρέπει να κρατάμε στο νου μας ότι είναι το premium «παρακλάδι» της Toyota, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε τεχνογνωσία κινητήρων. Το νέο Lexus LBX, λοιπόν, λανσάρεται αποκλειστικά ως αυτοφορτιζόμενο υβριδικό, με σύνολο που συνδυαστικά αποδίδει 136 ίππους. Συγκριτικά με τους άμεσους ανταγωνιστές τους είναι το μοναδικό premium υβριδικό μικρό SUV.
 
Διαφορετική φιλοσοφία ακολουθούν οι Ευρωπαίοι αντίπαλοί του. Το Audi Q2 λανσάρεται μόνο σε κινητήρες βενζίνης, DS3 και Mini Countryman επιμένουν στο diesel αλλά έχουν και αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις. Τέλος, η γκάμα της Alfa Romeo Junior περιλαμβάνει μια ήπια υβριδική έκδοση και δύο αμιγώς ηλεκτρικές επιλογές με ένα μοτέρ.

Lexus LBX & Alfa Romeo Junior είναι τα μοναδικά 4κίνητα premium μικρά SUV

Μία ακόμη διαφορά του LBX σε σχέση με τους ανταγωνιστές του είναι η ύπαρξη 4κίνησης σε ανώτερες εκδόσεις. Και ξέρουμε όλοι πως τα 4κίνητα μικρά SUV είναι είδος που σπάνια συναντάς σήμερα. Στην περίπτωση του 4κίνητου Lexus LBX, η συνδυαστική ιπποδύναμη παραμένει όσο και στις 2κίνητες εκδόσεις (136 PS), μόνο που προστίθεται ένα έξτρα ηλεκτρικό μοτέρ 6 ίππων, το οποίο αναλαμβάνει να κινεί τους πίσω τροχούς, όποτε αυτό χρειαστεί. Το έτερο 4κίνητο της «παρέας» είναι η Alfa Romeo Tonale, που στην ήπια υβριδική έκδοσή της προσφέρεται με κίνηση σε όλους τους τροχούς (Q4).

Με κάθετη οθόνη αφής, όταν οι αντίπαλοι επιλέγουν «αιωρούμενες»

Όσον αφορά την εσωτερική διακόσμηση των συγκρινόμενων μοντέλων, σε αυτό που θα σταθούμε περισσότερο είναι στην οθόνη αφής του συστήματος infotainment. Αρκετές εταιρείες επιλέγουν κάθετη διαμόρφωση, με την Lexus να εφαρμόζει την συγκεκριμένη λογική με τη δική της touchscreen των 9,8 ιντσών. Στον αντίποδα, τα άλλα τρία premium μικρά SUV έρχονται περισσότερο συμβατικά, με τη δική τους «αιωρούμενη» οθόνη.
 
Διαβάστε περισσότερα στις γραμμές που ακολουθούν για την κόντρα του Lexus LBX με τον ανταγωνισμό των premium μικρών SUV.

Σελίδα 2Σχεδίαση: Compact αλλά επιβλητικό το LBX, περισσότερο σπορ λογική σε Q2 & Junior
Σελίδα 3Εσωτερικό: Έχει τον μεγαλύτερο πίνακα οργάνων στην ιστορία της Lexus, όσο ακριβώς και στο Audi Q2 (12,3 ίντσες)
Σελίδα 4Κινητήρες: Full υβριδικό που «καίει» 4,3 λτ./100 (σύμφωνα με την Lexus)
LINGLONG STOXOS TOP 5
Audi