Μοντέλα όπως το Renault Clio πετυχαίνουν χαμηλή κατανάλωση, όμως για πραγματικά χαμηλά νούμερα η ταχύτητα πρέπει να είναι μικρή.

Μοντέλα όπως το Renault Clio πετυχαίνουν χαμηλή κατανάλωση, όμως για πραγματικά χαμηλά νούμερα η ταχύτητα πρέπει να είναι μικρή.

Εσείς θα ταξιδέψετε με 90-100 χλμ./ώρα για να πετύχετε χαμηλή κατανάλωση;

43.158 Επισκέψεις στο άρθρο (4/4/2013)

Μπορεί το δικό σας αυτοκίνητο να πετύχει χαμηλές καταναλώσεις; Είστε εσείς διατεθειμένοι να κόψετε ταχύτητα για να μειώσετε το κόστος καυσίμου; Τι λέτε;

Πόσα χιλιόμετρα σας βγάζει ένα ντεπόζιτο; Μπορεί στην πόλη η κατανάλωση να εκτοξεύεται λόγω του σταμάτα-ξεκίνα και της επιθετικής χρήσης του γκαζιού, στον ανοιχτό όμως δρόμο η κατανάλωση είναι στα χέρια σας.
Και εδώ ίσως μετράει και περισσότερο. Το κόστος ενός ταξιδιού σήμερα είναι πιο δυσβάσταχτο από ποτέ και τα καύσιμα πλέον αποτελούν σημαντικό μέρος του. Το ξέρετε όμως πως μειώνοντας την ταχύτητα από τα συνήθη 120 χλμ./ώρα στα 90-100 χλμ./ώρα, μπορείτε να πετύχετε πολύ μεγάλη μείωση καυσίμου;
Το πρόσφατο οδοιπορικό του AutoΤρίτη όπου με ένα ντεπόζιτο μια σειρά αυτοκινήτων κατάφερε να κάνει το γύρο της Ελλάδας, είναι ένα μόνο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει κανείς με μετρημένη και σταθερή οδήγηση. Σε όλο το ταξίδι, τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν είχαν μέσες ωριαίες ταχύτητες κοντά στα 90-100 χλμ./ώρα.
Η θεωρία λέει πως η αντίσταση του αέρα αυξάνεται δυσανάλογα με την ταχύτητα. Ακόμη δηλαδή και μία μικρή αύξηση στην ταχύτητα του αυτοκινήτου εκτινάσσει την αντίσταση του αέρα και με αυτή, την ανάγκη του αυτοκινήτου για περισσότερη ισχύ. Που σημαίνει πως από τα 90-100 στα 120 χλμ./ώρα, ένα αυτοκίνητο αυξάνει πάρα πολύ την κατανάλωσή του. Τα 30 αυτά χλμ./ώρα αυξάνουν την κατανάλωση από μέχρι και 50%, ανάλογα και με την αεροδυναμική του αυτοκινήτου, με τα SUV να πλησιάζουν στο πάνω όριο της διαφοράς.
Αν λοιπόν με τα 120 χλμ./ώρα η κατανάλωση δεν ξεκολλάει από τα οκτώ ή 9 λτ./100χλμ, με τα 90-100 χλμ./ώρα μπορεί να πέσει και κάτω από έξι. Μαλακό πόδι, μεγάλες αποστάσεις από τον εμπρός για να μη χρειάζονται απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας, και σταθερή ταχύτητα παντού.
Το τίμημα; Μεγαλύτερος χρόνος ταξιδίου.  Αν η απόσταση είναι 200 χλμ., η διαφορά στο χρόνο είναι μισή ώρα, από 100 λεπτά στα 130. Αξίζει; Η απάντηση είναι καθαρά προσωπική, όμως όταν πρόκειται για διακοπές, και το ταξίδι είναι 400 χλμ. (με επιστροφή), η διαφορά στο σύνολο είναι μία ώρα παραπάνω στο δρόμο. Στην τσέπη μπορεί να είναι και 20 ευρώ. Αξίζει μία ώρα 20 ευρώ;  Τι λέτε λοιπόν, είστε διατεθειμένοι να μειώσετε ταχύτητα, να αυξήσετε χρόνο ταξιδίου για να γλιτώσετε χρήματα;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
KIA