Non-Paper

Επιλέχτηκαν 5 τελευταίες ειδήσεις
Πάνω ή κάτω από 120.000 χλμ. στο κοντέρ είναι «OK» για μεταχειρισμένο;
Η ΕΕ θα αναγκάσει τους κατασκευαστές να φτιάξουν φθηνότερα ηλεκτρικά. Πως;
Με 6 Β-SUV & τώρα τη Junior, τι άλλο θες για να πάρεις SUV Stellantis;
«Κουλομαρίες» με 1.000 άλογα που δεν ξέρουν ούτε να αλλάζουν ταχύτητες
Εν έτει 2024, γίνεται μικρό με 65 άλογα και 18 χιλιάρικα;
περισσότερα »
non paper an off-the record or unofficial presentation of (auto) policy Η μουσική σκοτώνει;
Διαβάστηκε από 2481 αναγνώστες

Μπορεί να ακούγεται βαρύ ή σκληρό, αλλά η αλήθεια, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου, η λάθος μουσική στο αυτοκίνητο μπορεί να θέσει έναν οδηγό σε πραγματικό κίνδυνο. Οι νεαροί και οι νέοι οδηγοί έκανα κατά 20% λιγότερα λάθη όταν άκουγαν τυχαία μουσική. Μπορεί να ακούγεται βαρύ ή σκληρό, αλλά η αλήθεια, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου, η λάθος μουσική στο αυτοκίνητο μπορεί να θέσει έναν οδηγό σε πραγματικό κίνδυνο. «Το αυτοκίνητο είναι το μόνο μέρος στον κόσμο στο οποίο μπορεί να σκοτωθείς επειδή ακούς τη λάθος μουσική». Με αυτή τη δήλωση ο καθηγητής μουσικολογίας και ερευνητής, Warren Brodsky, καταδεικνύει τη σημαντικότητα των ευρημάτων της έρευνάς του, την οποία και διεξήγαγε στο πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ.

Τι σημαίνει όμως λάθος μουσική;

Σύμφωνα με τον ίδιο τον καθηγητή, δεν υπάρχει σωστό είδος μουσικής που θα έπρεπε να ακούμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες απόσπασης της προσοχής μας. Δεν έχει σημασία αν είναι Eminem ή Bach, μέταλ ή ποπ, λέει ο ίδιος αφοπλιστικά. Αυτό που έχει σημασία και επηρεάζει δραματικά τις αισθήσεις μας και την προσοχή μας στο δρόμο, είναι αν μας αρέσει η μουσική που ακούμε και αν μας ξυπνά αναμνήσεις. Και αυτό συμβαίνει ακόμη πιο έντονα στις νεαρές ηλικίες και τους νέους οδηγούς.
Μάλιστα ίδιος διαπίστωσε ότι σε πιο μικρές ηλικίες, τα ποσοστά λάθους κατά την οδήγηση αυξάνονται. Συγκεκριμένα στην έρευνα που πραγματοποίησε, επίλεξε 85 νεαρούς οδηγούς τους οποίους έβαλε να οδηγήσουν 40 λεπτά, ακούγοντας μουσική που είχε επιλέξει αυτός για αυτούς και 40 λεπτά ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι νεαροί και οι νέοι οδηγοί έκανα κατά 20% λιγότερα λάθη όταν άκουγαν τυχαία μουσική.

Πλέον, o Warren Brodsky εργάζεται επάνω σε μία εφαρμογή η οποία θα αναπαράγει μουσική αναλόγως της διάθεσης του οδηγού και θα φροντίζει, ώστε να τον έχει πάντοτε σε κατάσταση επαγρύπνησης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ατυχήματος.

Τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή είναι άκρως ενδιαφέροντα αλλά εκτός από τη μουσική, υπάρχουν και άλλα πράγματα που κάνουμε κατά τη διάρκεια της οδήγησης τα οποία μας βάζουν σε κίνδυνο. Φαγητό, κάπνισμα, βάψιμο (οι γυναίκες), κινητό (μηνύματα ή ομιλία) είναι συνήθειες που πρέπει να κοπούν όταν είμαστε πίσω από το τιμόνι.

Εσείς τι λέτε; Επηρεάζεστε από τη μουσική στο αυτοκίνητο την ώρα της οδήγησης; Έχετε αφαιρεθεί ποτέ εξαιτίας της μουσικής; Ποιες άλλες κακές συνήθειες έχετε πίσω από το τιμόνι;
Σχολιάστε την είδηση
Σχόλια...
stath... (10/12/2016, 12:30) Αυτό που έχω παρατηρήσει στον εαυτό μου, είναι ότι αν η μουσική μου αρέσει πολύ, τότε μου έρχεται η διάθεση να ξεφεύγω και αρχίζω να πατάω περισσότερο γκάζι, σαν να βρίσκομαι σε πίστα αγώνων. Πάντα ήθελα να τρέξω σε αγώνες ταχύτητας και ποτέ δεν το κατάφερα. Από τότε έχω πάντα την επιθυμία αυτή και όταν υπάρχουν οι συνθήκες την ασκώ στο δρόμο. Πάντως δεν έχω τρακάρει ποτέ, εδώ και 48 χρόνια που οδηγώ γρήγορα, κυρίως επειδή, όταν οδηγώ, έχω την προσοχή μου στο δρόμο και πουθενά αλλού.
mostr... (10/12/2016, 10:29) Συνθετω μουσικη και μου αρεσει να ακουω σε υψηλη ενταση στο στουντιο μου. Στην οδηγηση ομως προτιμω να ακουω τη μουσικη που παραγουν τα αλογα του κινητηρα μου!
ferra... (9/12/2016, 21:56) Στον άνθρωπο είναι τα πάντα όλα... χρειάζεται, κ.τ.λ. εκπαίδευση, κ.τ.λ. πνευματική, κ.τ.λ. Καλές οι έρευνες τις τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ξενικών και μη πανεπιστημίων, ΟΜΩΣ ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΤΑΣΑΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ 9 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΓΙΑ 9 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!!!ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΡΙΣΤΑ ΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΕΙΤΕ ΕΔΩ , ΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.- Σε ότι δεν σε 'κάνει καλό, κ.τ.λ.', δεν το κάνεις ή αν το κάνεις ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΣΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ.- Προέχει/πρώτα, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.-
kosta... (8/12/2016, 22:30) Σίγουρα επηρεαζεσαι και αν το έχετε προσέξει αν όχι όλοι μας, οι περισσότεροι όταν πηγαίνουμε να παρκάρουμε ή ψάχνουμε μια οδό το πρώτο που κάνουμε είναι να χαμηλωσουμε τη μουσική. Δεν είναι τυχαίο γιατί ο εγκέφαλος εκείνη τη στιγμη θέλει να απομονωσει όλα τα ερεθίσματα και να αφοσιωθεί στη συγκεκριμένη λειτουργία.