Non-Paper

Επιλέχτηκαν 5 τελευταίες ειδήσεις
Γιατί όλοι οι υαλοκαθαριστήρες έγιναν ίδιοι;
Θα αντέξουν τα σημερινά αυτοκίνητα 20 χρόνια;
60% ακριβότερα λάστιχα, 4 μέτρα χειρότερο φρενάρισμα ή μάρκα μ`έκαψες;
Φώτα που τυφλώνουν: Φταίνε τα LED, τα ψηλά SUV ή οι αδιάφοροι οδηγοί;
Χωρίς diesel και με LPG που δεν πουλάει, τι θα κάνει στην Ελλάδα η Renault;
περισσότερα »
non paper an off-the record or unofficial presentation of (auto) policy Το κινητό τηλέφωνο στο αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο. Πρέπει να απαγορευτεί;
Διαβάστηκε από 6097 αναγνώστες

Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχει περάσει από πολλά κύματα. Αρχικά ελεύθερη, κατόπιν με ακουστικό και μικρόφωνο (hands-free) και τώρα με ασύρματο ακουστικό bluetooth. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κίνδυνος είναι ακόμη και έτσι μεγάλος. Μπορεί όμως να απαγορευτεί τελείως; Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχει περάσει από πολλά κύματα. Αρχικά ελεύθερη, κατόπιν με ακουστικό και μικρόφωνο (hands-free) και τώρα με ασύρματο ακουστικό bluetooth. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν πως ο κίνδυνος είναι ακόμη και έτσι μεγάλος. Μπορεί όμως να απαγορευτεί τελείως; Υπήρχε φυσικά μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά και παρόλα αυτά μπορούσαμε να ζούμε, ίσως και καλύτερα. Όμως αυτό ως επιχείρημα για να απαγορεύσει κανείς τη χρήση του κινητού όσο οδηγούμε δεν αρκεί. Δεδομένης και της κυκλοφοριακής συμφόρησης που ζούμε καθημερινά, ο χρόνος που περνάμε στο αυτοκίνητο είναι σεβαστός και ο αποκλεισμός από την επικοινωνία πλέον μάλλον αδιανόητος.

Δεδομένου πως με το bluetooth τα χέρια δεν απασχολούνται από το κινητό, το πρόβλημα εστιάζεται στη σημαντική μείωση των αντανακλαστικών λόγω της αφαίρεσης της προσοχής μας από την οδήγηση. Ο κίνδυνος είναι ακόμη εντονότερος όταν προσπαθούμε να διαβάσουμε ή στείλουμε μήνυμα στην προσπάθειά μας να δούμε τα ψιλά γράμματα στην οθόνη ή να γράψουμε πιέζοντας τα μικρά πλήκτρα.

Πρόσφατη έρευνα από την βρετανική ΕΛΠΑ, τον RAC, έδειξε πως η χρήση κινητού είναι πιο επικίνδυνη και από την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών. Στην έρευνα παρατηρήθηκε πως οδηγοί που μιλούσαν στο τηλέφωνο (με bluetooth) ήταν αργοί, ξέφευγαν από τη λωρίδα τους και δε μπορούσαν να κρατήσουν αποστάσεις σε σχέση με αυτούς που οδηγούσαν απερίσπαστοι.

Ειδικά όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί το κινητό του για μηνύματα ο χρόνος αντίδρασης αυξάνεται κατά 35% τη στιγμή που για οδηγούς που βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών η αύξηση είναι 21% και υπό την επήρεια αλκοόλ (στο όριο του νόμιμου) 12%.

Είναι εμφανές πως όταν λαμβάνονται τόσα μέτρα (πρόστιμα και καμπάνιες ενημέρωσης) για να αποφευχθεί η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το να επιτρέπεται η χρήση του κινητού τηλεφώνου όταν αποδεδειγμένα είναι πιο επικίνδυνη, τα πράγματα αλλάζουν.

Εσείς τι λέτε; Πρέπει να απαγορευθεί ή χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση; Εσείς το χρησιμοποιείτε; Βλέπετε να σας επηρεάζει όταν μιλάτε ή γράφετε μηνύματα και τι μέτρα λαμβάνετε για να μην κινδυνεύετε;
Σχολιάστε την είδηση
Σχόλια...
geral... (27/9/2008, 20:06) ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ. 1000 ατυχήματα διαπιστωμένα σε 1 έτος δν μιλούν από μόνα τους;
john.... (26/9/2008, 12:09) Πρεπει να απαγορευτει δια ροπαλου. Ολοι με ενα κινητο στο χερι ειναι. Βγαινουν στον δρομο για να μιλησουν και οχι να οδηγησουν. Εχει ξεφυγει δραματικα η κατασταση. Υπαρχει βεβαια ελλειψη οδικης παιδειας και παιδειας γενικα και ο κοσμος δεν το καταλαβαινει η δεν θελει και να το καταλαβει. Κανονικα ολα τα αυτοκινητα πρεπει να βγαινουν απο το εγοστασιο με στανταρ ,καρ κιτ, για το κινητο. Μπροστα πριν καιρο ειχα εναν τυπο που μιλουσε 15 λεπτα με το ενα χερι στο κινητο ( Αχαρνων-Δεκελειας) στην Αθηνα. Δεν μπορουσε να οδηγησει σωστα ο ανθρωπος, ειναι καταντια να ειναι ολοι με ενα κινητο στο χερι οταν οδηγανε.
mazar... (26/9/2008, 09:26) ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΟΥΜΕ.ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΟΔΗΓΗΜΑ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΧΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
tasor... (24/9/2008, 19:40) Εγώ,επειδή έχω και βηματοδότη, χρησιμοποιώ GPS με bluetooth. Είναι πολύ εξυπηρετικό και το προτείνω σάν Λύση.-
KONPA... (24/9/2008, 12:28) ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ! ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΒΛΕΠΩ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΝΑ ΞΕΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ 1 ΩΡΑ? ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΟΥΝ ΑΝ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΗ! ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ! ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΜΗΧΑΝΑΚΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΠΟΤΕ? ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!!!
gakou... (24/9/2008, 10:37) nai, prepei na apagorefuei
phd.p... (23/9/2008, 22:10) πρεπει να τιμωρειται με προστιμο μεγαλυτερο απο αυτο της οδηγησης κατω απο την επιρροια αλκοολ. πολυ σωστο αρθρο.
tolis... (23/9/2008, 19:21) Σκηνικό πρώτο : ο τύπος οδηγεί και στο ένα χέρι το κινητό και στο άλλο το τσιγάρο. Ασήμαντες απορίες δικές μου, με ποιο χέρι πιάνει το τιμόνι ; Με ποιο χέρι αλλάζει ταχύτητες ; ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΘΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ; Σκηνικό δεύτερο : η κυρία μιλάει αφοσιωμένη στο κινητό αφού μόλις πέρασε ένα κόκκινο στην Κατεχάκη (μιλώντας πάντα) και τώρα κάνει επικίνδυνους ελιγμούς φράζοντας τους ηλίθιους που τόλμησαν να περάσουν με πράσινο. Δύο μόνο περιπτώσεις από τις εκατοντάδες που έχω συναντήσει σαν οδηγός. Θέλει και ερώτημα λοιπόν κύριοι; ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΠΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ GREEN TOOTH ,RED TOOTH ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΟΥΝ !!! Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΔΗΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!!
anast... (23/9/2008, 15:25) Μπορω να καταλαβω γιατι συμβαινει αυτο και δεν συμβαινει αν μιλας με τον διπλανο σου?
dimst... (23/9/2008, 13:35) bebaia kai ephreazei h xrhsh toy thn odhghsh!an den kanw lathos ephtrepetai mono to bluetooth!o kathe enas einai ypeythuynos gia tis praxeis toy arkei na mhn zhmiwnei toys alloys!dhl an thes na skotwtheis kanto!arkei na mhn pareis mazi soy ki alloys!einai hlithiothta to na stelnei kapoios mhn en wra odhghshs
john2... (23/9/2008, 11:03) Το οτι μειωνονται τα αντανακλαστικα οταν μιλαμε ακομα και με bluetooth λογω εστιασης της προσοχης στη συζητηση, τι σημαινει; Οτι δε θα πρεπει σε λιγο ουτε να μιλαμε στο διπλανο μας οσο οδηγουμε; Δεν ειναι το ιδιο πραγμα;
kotsi... (22/9/2008, 22:32) Βαγγελης Κωτσης . Εγω ειμαι παθωνα απο χρηση κινητου καθως πριν 4 χρονια μια κυρια οδηγος που βρισκοταν πισω μου λογω κινησης μιλωντας στο κινητο ,και καπνιζοντας ,με τρακαρε (700 ευρω ζημια στο πισω μερος ). προσωπικα χρησιμοποιω κινητο οταν οδηγω μονο με bluetooth & αν το ξεχασω σταματαω δεξια οπου μπορω για να μιλησω & νομιζω ειναι το καλυτερο & πιο ασφαλες.Τωρα για απαγορευση η οχι θα ελεγα να γινει το προστιμο 1000 ευρω να δουμε ποσοι θα χρησιμοποιουν το κιν.χωρiς bluetooth ,γιατι στην ελλαδα μονο ο βουρδουλας περναει κατα πως φαινεται.
damnm... (22/9/2008, 21:10) Απαγορεύεται ήδη!