Πάρτε τα βουνά της Θάσου και συναντήστε πανέμορφα ορεινά χωριά

Χαρακτηριστικά είναι τα διώροφα σπίτια του με τις τετράριχτες κεραμοσκεπές που είναι καλυμμένες με σχιστολιθικές πλάκες

Θάσος: Γοητευτική από άνοιξη ως φθινόπωρο

4891 Επισκέψεις στο άρθρο

Το καλοκαίρι σε κερδίζει με τις γαλαζοπράσινες της παραλίες και τα γραφικά ψαροχώρια της, μα μόλις πέσουν οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές, τα δάση ζωντανεύουν και οι ευκαιρίες για κάθε είδους περιηγήσεις στη ορεινή ενδοχώρα, μοιάζουν ατέλειωτες.

 

Όταν όλα τα νησιά αδειάζουν από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες έχεις κάθε λόγω να πάρεις το φέρυ μπωτ από Καβάλα ή Κεραμωτή κα να περάσεις απέναντι στο μεγάλο καταπράσινο νησί της Μακεδονίας. Η Θάσος θα σε γοητεύσει με τα ψηλά βουνά της, τα απέραντα δάση από πλατάνια, πεύκα, καστανιές και τα ορεινά χωριά της που θυμίζουν Πήλιο. Το οδικό δίκτυο που οδηγεί σχεδόν σε όλους τους ορεινούς οικισμούς είναι πλέον ασφάλτινο, ενώ παράλληλα έχει ανοιχθεί πλήθος δασικών δρόμων που διατρέχουν τον ορεινό όγκο από άκρη σε άκρη.

 

Ορεινά χωριά

Παναγιά: Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού στη ρίζα του βουνού Υψάρι. Χαρακτηριστικά  είναι τα διώροφα σπίτια του με τις τετράριχτες κεραμοσκεπές που είναι καλυμμένες με σχιστολιθικές πλάκες όπως στα χωριά του Πηλίου και του Ζαγοριού. Σημαντική  είναι η εκκλησία της Παναγιάς η οποία δεσπόζει στις ψηλότερες γειτονιές και συμφωνά με την παράδοση εγκαινιάσθηκε από τον μητροπολίτη Ανθιμο στις αρχές του 19ου αιώνα.

Ποταμιά: Είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά της Θάσου.. Βρίσκεται σε ύψος 150 μέτρων  στην ανατολική πλευρά του νησιού, κτισμένο στις παρυφές πλούσιου καστανόδασους. Από εδώ ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στη ψηλότερη κορφή, το Υψάρι (1203μ.) : Αξιόλογο είναι και το μουσείο του γνωστού Θάσιου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή (1894-1965) που έγινε γνωστός ιδίως στις ΗΠΑ. Τηλ. Μουσείου 25930 61400

Θεολόγος: Θεωρείται ένας από τους πιο παλιούς οικιστικούς πυρήνες του νησιού. Καθώς διαθέτει μερικά από τα ομορφότερα παραδοσιακά σπίτια της Μακεδονίας  έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός από το 1979. Γενέτειρα του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού το χωριό είναι κτισμένο σε ύψους  250  μέτρων.  Σε μικρή απόσταση από το χωριό έχει ανακαλυφθεί  νεκρόπολη  και υπολείμματα κατοικήσεων που χρονολογούνται πριν από τον 8ο π.Χ. αιώνα.

Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι:  Τα Καζαβίτια, δηλαδή το Μικρό και το Μεγάλο Πρίνο είναι δυο πανέμορφα ορεινά χωριά  που βρίσκονται φωλιασμένα στη ράχη του βουνού, σε ύψος 350 μέτρων.  Παλιότερα τα Καζαβίτια που ονομάζονταν και Τσίγκουρα ήταν ο  πιο μεγάλος και πιο πλούσιος ορεινός οικισμός με σχολεία και  εκκλησίες. Η περιοχή  λόγω του εξαιρετικού κλίματος φημιζόταν για τα αμπέλια της και το εκλεκτό κρασί που παρήγαγε, γνωστό ήδη από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

 

Πάρτε τα βουνά

Περιμετρικά του οικισμού της Παναγιάς υπάρχει μια θαυμάσια διαδρομή που προσφέρει μοναδική θέα στο χωριό και στις απόκρημνες πλαγιές του βουνού Υψάρι. Αναζητήστε το χωματόδρομο που  περνά κάτω από την κορφή του Προφ. Ηλία και  καταλήγει στο χωριό Ραχώνι. Προτεινομένη είναι η  διαδρομή από το χωριό Μικρό Καζαβίτι που θα σας φέρει στην είσοδο του μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται σε ύψους 750 μέτρων προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα σε όλο το βόρειο δυτικό Αιγαίο ως το Άγιο Ορος.

 

 Τips

  • Ακολουθείστε τα μονοπάτια που διατρέχουν το κατάφυτο όρος Υψάρι
  • Επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο στο χωριό Θεολόγος
  • Αγοράστε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, μελί, κρασί, λάδι, αρωματικά βότανα, κάστανα
  • Με τα πόδια από το λιμάνι της Θάσου θα προσεγγίσετε το αρχαίο θέατρο (5ος αιώνας)
  • Στη ευρύτερη περιοχή όπου σήμερα αναπτύσσεται το Λιμένας, εντοπίζεται η αρχαία πόλη της Θάσου

 

Κείμενα και φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr

 

Tags: ΘΑΣΟΣ