Δοκίμασε σαντορινιώτικα μελιτίνια!

6414 Επισκέψεις στο άρθρο

Τενεκεδένια λυχναράκια βάζουν «φωτιά» στον Πύργο, τα βεγγαλικά πέφτουν σε όλο το νησί, το σκιάχτρο του Ιούδα καίγεται εντυπωσιακά και τα μελιτίνια και τα σγαρδούμια «κολάζουν» τον ουρανίσκο! Δες και δοκίμασέ τα φέτος το Πάσχα στη Σαντορίνη!

 
Πέρα από το καλοκαίρι, ιδιαίτερη εποχή είναι η άνοιξη, και το Πάσχα να γιορτάζεται τελετουργικά σε όλο το νησί και ειδικότερα σε τρία διαφορετικά της σημεία, τρία ξεχωριστά γεγονότα.  Στο Μεγάλο Χωριό το Σάββατο του Λαζάρου, τη Μεγάλη Παρασκευή στο χωριό Πύργος και το Μεγάλο Σάββατο στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Από την άλλη, οι γεύσεις και οι μυρωδιές που συνοδεύουν τις προετοιμασίες για την πιο μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού κατακλύζουν το νησί, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία που θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις, μόνο αν έρθεις Πάσχα στη Σαντορίνη!
 
Τενεκεδένια λυχναράκια βάζουν «φωτιά» στον Πύργο
Το χωριό Πύργος, στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ λάμπει από μακριά και η περιφορά του Επιταφίου περιβάλλεται από αληθινή κατάνυξη. Από νωρίς το πρωί σε κάθε ταράτσα, κάθε εκκλησία, κάθε διαδρομή και γωνιά του χωριού οι κάτοικοι του, το γεμίζουν με τενεκεδένια λυχναράκια τα οποία ανάβουν με παραφινέλαιο όλα μαζί την ώρα που βγαίνει το Επιτάφιος από την εκκλησία με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ποτάμι από φωτιά που τρεμοπαίζει. Σε πολύ λίγα λεπτά το μεσαιωνικό κάστρο «παίρνει φωτιά».
 
Κάνε Ανάσταση στο ψηλότερο σημείο του νησιού
 Η εικόνα των οικισμών να κρέμονται στην άκρη του γκρεμού στη Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο εξωπραγματικά τοπία του κόσμου, για το οποίο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα. Είναι κάτι πρωτόγνωρο και εντυπωσιακό, πόσω μάλλον όταν το βλέπεις και από το ψηλότερο σημείο του νησιού. Αυτό δεν είναι άλλο από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, εκεί όπου αξίζει να βρεθείς το βράδυ της Ανάστασης. Σε αυτό το εκκλησάκι δεν συνηθίζουν να πετάνε βαρελότα, απολαμβάνουν όμως την εικόνα των πυροτεχνημάτων που πέφτουν σε όλο το υπόλοιπο νησί και φωτίζουν ολόκληρη τη Σαντορίνη. Όλοι κρατούν από μία κουτσούνα (όπως λέγεται στη Σαντορίνη η κουλούρα της Λαμπρής) και ένα κόκκινο αυγό και με ανυπομονησία περιμένουν το «Χριστός Ανέστη» για να δουν τα  βεγγαλικά που εκσφενδονίζονται συνεχώς πάνω από όλες τις ενορίες του νησιού.
 
Κάψε τον Ιούδα, το σκιάχτρο γεμισμένο με βαρελότα
Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον εσπερινό της Αγάπης, πραγματοποιείται στα περισσότερα χωριά της Σαντορίνης το «Κάψιμο του Ιούδα». Πρόκειται για ένα ομοίωμα που μοιάζει με μεγάλο σκιάχτρο και είναι γεμισμένο με βαρελότα. Οι Σαντορινιοί κρεμούν το σκιάχτρο από κάποιο ψηλό σημείο όπου και το πυροβολούν. Οι εκρήξεις από τα βαρελότα που σκάνε με εκκωφαντικό θόρυβο και ο καιγόμενος Ιούδας δημιουργούν ένα πραγματικό υπερθέαμα με φόντο στο ανεπανάληπτο τοπίο της Σαντορίνης.
 
Δοκίμασε μελιτινίνια, μεθυστά κουλουράκια και σγαρδούμια
Η Μεγάλη Εβδομάδα στο νησί είναι γεμάτη μυρωδιές και γεύσεις. Οι φούρνοι δεν προλαβαίνουν να βγάζουν τσουρέκια, μεθυστά κουλουράκια και μελιτίνια, το κατεξοχήν πασχαλινό γλυκό της Σαντορίνης, που αποτελείται από μικρά γλυκά πιτάκια γεμισμένα με μυζήθρα και ζάχαρη που θυμίζουν τα κρητικά σκαλτσούνια. Για το βράδυ της Ανάστασης το μενού περιλαμβάνει τα παραδοσιακά  σγαρδούμια, που ουσιαστικά είναι εντόσθια κατσικιού (συκώτι, πατσάς, φλεμόνι) σε κομμάτια, καρφωμένα πάνω σε κλαριά δεντρολίβανου και τριγύρω τυλιγμένα με τα αντεράκια σαν γαρδουμπάκια.