Run-flat ελαστικά: Τι είναι και πώς δουλεύουν;

14.875 Επισκέψεις στο άρθρο
Run-flat ελαστικά: Τι είναι και πώς δουλεύουν;
2 Φωτογραφίες »

Με αυτά τα ελαστικά ξεχνάς τις ρεζέρβες και τα kit επισκευής. Αυτά είναι τα run-flat λάστιχα με τα οποία μπορείς να οδηγήσεις για μερικά χιλιόμετρα, ακόμη και αν έχουν «σκάσει» τα ελαστικά σου.

Τέλος η ταλαιπωρία - Ξέχνα τα εργαλεία

Όσο καλός οδηγός κι αν είσαι (ή αισθάνεσαι), οι κακοτυχίες είναι μέσα στο «παιχνίδι». Χωρίς να φταις, μπορεί να βρεθείς σε μία λακκούβα, να πατήσεις μία ξεχασμένη πρόκα και τσουυυπ, να σου το «σκασμένο» λάστιχο. Αφού χρησιμοποιήσεις μερικές «κακές» λέξεις, σκέφτεσαι: "Έφερα το kit επισκευής ή το ξέχασα σπίτι; Πού έβαλα το γρύλλο; Μήπως βόλευε να έχω ρεζέρβα, Ανάγκης ή κανονική;". Αν δε θέλεις να κάνεις κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις στον εαυτό σου, υπάρχει τρόπος να ξεμπερδέψεις «τσακ-μπαμ» με ένα «σκασμένο» ελαστικό.

Τι κάνουν τα run-flat ελαστικά;

Λύση στο πρόβλημα δίνουν τα run-flat ελαστικά. Με τον όρο «run-flat» αναφερόμαστε σε μία σειρά τεχνολογιών που έχουν στόχο να διατηρούν υψηλά επίπεδα κρατήματος και πρόσφυσης, ακόμη και μετά από πλήρη απώλεια πίεσης αέρα. Ουσιαστικά, «φορώντας» run-flat λάστιχα μπορείς με ασφάλεια να συνεχίσεις να οδηγείς για μία ορισμένη απόσταση και σε συγκεκριμένη ταχύτητα, ακόμη και με τρύπιο ελαστικό.


«Φορώντας» self supporting run-flat ελαστικά οδηγείς με 80 χλμ./ώρα, απόσταση 80 χλμ., ακόμη και με «σκασμένο» λάστιχο.
2 Φωτογραφίες »

«Φορώντας» self supporting run-flat ελαστικά οδηγείς με 80 χλμ./ώρα, απόσταση 80 χλμ., ακόμη και με «σκασμένο» λάστιχο.

Έτσι δουλεύουν - λειτουργούν - οι 3 κατηγορίες

Υπάρχουν 3 υποκατηγορίες run-flat ελαστικών. Εμείς θα ασχοληθούμε περισσότερο με τα «self-supporting» run-flat ελαστικά, τα οποία και συναντάμε στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (Self-Sealing και Auxiliary Supported Run Flat Systems οι άλλες δύο). Τα self-supporting run-flat λάστιχα (δείκτης SSR) έχουν ειδικό σχεδιασμό, με κατάλληλα ενισχυμένο σκελετό. Έχουν, δηλαδή, παχύτερα και ισχυρότερα πλαϊνά (πλευρικά τοιχώματα), ώστε σε πιθανή απώλεια πίεσης («σκάσιμο») να παραμένουν ικανά να αντέξουν το βάρος του οχήματος. Έτσι, το αυτοκίνητο είναι ασφαλές στην οδήγηση μέχρι το πλησιέστερο βουλκανιζατέρ, για μία απόσταση γύρω στα 80 χλμ. και με μέγιστη ταχύτητα κίνησης τα 80 χλμ./ώρα.
 
Αντιθέτως, σε ενδεχόμενη δραστική μείωση της πίεσης πλήρωσης ενός τυπικού ελαστικού, η ζάντα του τροχού μεταφέρει όλο το βάρος του οχήματος στα πλαϊνά τοιχώματα που έχουν καταρρεύσει, για αυτό και οι ελιγμοί γίνονται πολύ δύσκολα και το ελαστικό καταστρέφεται. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακόμη και αν «φοράτε» run-flat ελαστικά οδηγείτε με πολλή προσοχή, ειδικά στις στροφές και αποφύγετε απότομα ή ακανόνιστα φρεναρίσματα και ελιγμούς.

Πλεονεκτήματα: Ευκολία, ασφάλεια, εξοικονόμηση χώρου

Τι κερδίζω με τα run-flat ελαστικά; Ξεκινάμε από τα οφέλη, στα οποία το προφανές είναι νο1. Ξεχάστε τις αλλαγές ελαστικών, τις καθυστερήσεις. Τα ισχυρά πλαϊνά σάς επιτρέπουν να πάτε με ασφάλεια στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ όπου και μπορείτε να αλλάξετε το «σκασμένο» λάστιχο. Επίσης, προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε μία ξαφνική απώλεια πίεσης. Ουσιαστικά μένεις... ακίνητος όταν «σκάσει» ένα λάστιχο, χωρίς τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης σε ένα τυπικό ελαστικό. Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι δεν χρειάζεσαι εργαλεία αντικατάστασης, εξοικονομείς βάρος αλλά και χώρο στο πορτ-μπαγκάζ.

Συνέχεια του άρθρου >>>
SEAT TESTIMONIAL 1
OPEL