Είσαι έτοιμος για αυτοκίνητα χωρίς πίσω παρμπρίζ;

8.511 Επισκέψεις στο άρθρο (21/5/2024)
Είσαι έτοιμος για αυτοκίνητα χωρίς πίσω παρμπρίζ;

- Σχεδιαστές έκλεισαν το πίσω τζάμι σε νέο μοντέλο
- Θεωρούν ότι τη δουλειά αυτή την κάνουν πλέον οι κάμερες
- Πρόβλημα για όσους οδηγούς έχουν πρεσβυωπία
- Όσοι οδηγούν βαν ξέρουν ότι με τον καιρό συνηθίζεται, αλλά γιατί να θες να το συνηθίσεις;

Σχεδιαστές έκλεισαν το πίσω τζάμι σε νέο μοντέλο

Έχουμε δει ένα σωρό πράγματα να εξαφανίζονται από τα αυτοκίνητα. Από τις κεραίες και τα χειρόφρενα, μέχρι τις εξατμίσεις και τώρα το πίσω παρμπρίζ. Ναι, το πίσω παρμπρίζ. Οι σχεδιαστές της Polestar, της ηλεκτρικής θυγατρικής της Volvo, έκλεισαν το πίσω τζάμι στο νέο μοντέλο της μάρκας, και όταν είσαι μέσα στην καμπίνα και γυρίζεις το κεφάλι πίσω, δεν μπορείς να δεις έξω.

Ναι, για να δεις πίσω, μπορείς μόνο από τους εξωτερικούς και τον μεσαίο καθρέφτη, που πλέον είναι μια οθόνη που δείχνει τη θέα της πίσω κάμερας. Όμως το πίσω παρμπρίζ δεν είναι μόνο για να κοιτάς πίσω.

Θεωρούν ότι τη δουλειά αυτή την κάνουν πλέον οι κάμερες

Η Polestar θεωρεί πως δεν χρειάζεται πλέον γιατί μπορείς να κοιτάξεις πίσω με τον μεσαίο «καθρέφτη» και την κάμερα. Θεωρεί πως με τους αισθητήρες και τις οθόνες, κανείς πλέον δεν κοιτάει πίσω για να παρκάρει ή να δει ποιος τον ακολουθεί. Είναι όμως άλλο το να μην κοιτάς πίσω και άλλο το να μην βλέπεις πίσω.
 
Πόσες φορές δεν χρειάζεται να κάνεις εσύ αυτό που κάνουν οι κάμερες σήμερα; Να αποκτήσεις μια γύρω-γύρω αίσθηση του χώρου. Θες να μπορείς να βλέπεις, ακόμη και αν δεν κοιτάς πίσω. Το πίσω παρμπρίζ προσθέτει στην περιφερειακή σου όραση.

Πρόβλημα για όσους οδηγούς έχουν πρεσβυωπία

Και μετά είναι το θέμα των γυαλιών. Με τον καθρέφτη, όταν κοιτάς, εστιάζεις μακριά. Αν μπορείς να βλέπεις μακριά χωρίς γυαλιά, τότε και ο καθρέφτης, παρότι κοντά ο ίδιος, φαίνεται πεντακάθαρος. Αν όμως θες γυαλιά πρεσβυωπίας, όταν ο καθρέφτης γίνει οθόνη, πρέπει να τα φορέσεις για να δεις καθαρά, και ας είναι η ίδια «θέα» με αυτή του καθρέφτη. Φαίνεται στην Polestar δεν έχει κανείς πρεσβυωπία. Ίσως να είναι σαν αυτή τη μάρκα ρούχων που δεν ήθελαν «χοντρούς» στα μαγαζιά τους. Να μην θέλουν «γέρους» στα αυτοκίνητά τους.

Χωρίς πίσω τζάμι σκοτεινιάζει η καμπίνα και γίνεται σα σπηλιά

Και μετά είναι το φως. Το πίσω παρμπρίζ φέρνει φως στην καμπίνα. Αν το κλείσεις, είναι σαν σπηλιά. Τεχνητός φωτισμός και άλλα μέσα μπορούν να προσθέσουν φως, αλλά δεν προσθέτουν άνεση, όσο αυτή της θέας έξω, του βάθους του ορίζοντα που έχει ένα παράθυρο, και τελικά την ποιότητα ζωής που προσφέρει. Τι σκέφτονται εκεί στην Polestar;
 
Εσύ τι λες; Συμφωνείς με την Polestar πως το πίσω παρμπρίζ είναι περιττό και μια κάμερα αρκεί, ώστε να κερδίσεις «χώρο»; Πιστεύεις πως άλλοι κατασκευαστές θα ακολουθήσουν ή μήπως θα είναι ένα από αυτά τα περίεργα που συνέβησαν μία φορά και τελειώσαμε;

BLINK GIORTAZEI
Mitsubishi