Οι ΗΠΑ τετραπλασίασαν τους δασμούς των κινέζικων ηλεκτρικών!

1.819 Επισκέψεις στο άρθρο (15/5/2024)
Οι ΗΠΑ τετραπλασίασαν τους δασμούς των κινέζικων ηλεκτρικών!

- Από 25 στο 100% αυξήθηκαν οι δασμοί στα κινέζικα ηλεκτρικά που πάνε στις ΗΠΑ.
- Από 7,5 στο 25% ο φόρος για τις μπαταρίες.
- Από 25 στο 50% ανεβαίνουν το 2025 οι δασμοί στα μικροτσίπ.
- Οργισμένη ανακοίνωση της Κίνας για τους νέους δασμούς.

Στο 100% οι δασμοί εισαγωγής των κινέζικων ηλεκτρικών στις ΗΠΑ

Η επιπλέον φορολόγηση των ηλεκτρικών κινέζικων αυτοκινήτων είναι ένα από τα θέματα που εξετάζει η ΕΕ, κίνηση στην οποία προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τον Τζο Μπάιντεν να τετραπλασιάζει τους δασμούς των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων! Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αύξησε τους δασμούς σε πολλά αγαθά που εισάγονται από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και των μπαταριών τους, σε μία κίνηση με σκοπό να προστατέψει τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πλησιάζουν οι εκλογές.

Στόχος να προστατεύσει τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες

Τα ηλεκτρικά που εισάγονταν στις ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινταν ήδη σε εισφορά 25 τοις εκατό, αλλά στο πλαίσιο του αναθεωρημένου συστήματος φορολόγησης, το οποίο ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, πλέον επιβαρύνονται με δασμούς 100 τοις εκατό. Με αυτή την κίνηση οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι Κινέζοι κατασκευαστές, οι οποίοι πουλούν φθηνά αυτοκίνητα, δεν θα μπουν στον κόπο να προσπαθούν να εισέλθουν στην επικερδή αγορά των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος λέει ότι η Κίνα πλημμυρίζει τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα και αποτελεί απειλή για την αμερικανική οικονομική ασφάλεια.

Από 7,5 στο 25% ο φόρος για τις μπαταρίες

Πέραν των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και άλλα εξαρτήματα μπαταριών για ηλεκτρικά έχουν επίσης πληγεί με υψηλότερη φορολογία. Ο φόρος στις μπαταρίες αυξάνεται από 7,5 σε 25 τοις εκατό, ενώ ο φόρος που εφαρμόζεται στα φωτοβολταϊκά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε ηλιακούς συλλέκτες διπλασιάζεται στο 50 τοις εκατό και ορισμένα ορυκτά που προηγουμένως δεν υπόκεινται σε δασμούς αντιμετωπίζουν τώρα δασμό 25 τοις εκατό. Το 2025, η φορολογική εισφορά στους ημιαγωγούς (μικροτσίπ) θα εκτιναχθεί από 25 σε 50 τοις εκατό.

Εξόργισαν την Κίνα οι νέοι συντελεστές φόρων

Η είδηση για τις αυξήσεις των δασμών εξόργισε Κινέζους αξιωματούχους, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου είπε ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της. «Η αύξηση των φόρων θα επηρεάσει σοβαρά την ατμόσφαιρα της διμερούς συνεργασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να διορθώσουν αμέσως τις αδικίες και να ακυρώσουν τους πρόσθετους δασμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας.

Hyundai
kia