Πολύδροσο: Στις πλαγιές του Παρνασσού

Διαβάστηκε από 2312 αναγνώστες

Χλιδάτα ξενοδοχεία, κοσμοπολίτικεs ορεινέs πολιτείεs, φήμη, δόξα, μα και σιωπηλέs γωνιέs, που σε κάνουν να ξεχνάs ότι βρίσκεσαι στο διασημότερο και κοντινότερο στην πρωτεύουσα βουνό, που κάθε σαββατοκύριακο κυριολεκτικά «βουλιάζει» από την κοσμοπλημμύρα.

Πού θα μείνω; Naiades Village
Πάντα τα φώτα τηs δημοσιότητας βρίσκονται τα ορεινά χωριά του Παρνασσού, στην Αράχωβα, στην Αμφίκλεια και στην Αγόριανη, αλλά την «παράσταση» κλέβει το Πολύδροσο ή αλλιώs «Σουβάλα», ένα γραφικό χωριό τηs Φωκίδαs, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τουs γείτονέs του. Χτισμένο σε σημείο που βλέπει μπροστά του τιs κορφέs του Παρνασσού και προσφέρει όλεs τιs ανέσειs στουs επισκέπτεs του, είναι η ιδανική λύση για τους χιονοδρόμουs του χειμώνα, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοή από τα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και του φυσιολάτρεs, που θέλουν να ανακαλύψουν τιs ακόμη κρυφέs γωνιέs του διάσημου βουνού.

Tips
Οπωσδήποτε αξίζει μια επίσκεψη στο «Vagoneto», το Θεματικό Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδαs, μοναδικό στο είδοs του στον ελληνικό χώρο. Τιs εγκαταστάσειs του θα τιs βρείτε στο δρόμο Aμφισσαs — Γραβιάs, λίγο πριν τη διασταύρωση για Βάργιανη, ενώ στη Γραβιά θα δείτε (σε αναπαράσταση) το θρυλικό «Χάνι», όπου ο Οδυσσέαs Ανδρούτσοs κράτησε τιs στρατιέs του Ομέρ Βρυώνη.


Διαδρομέs του Παρνασσού
Αράχοβα — Λιβάδια - Αγόριανη: Είναι έναs οδικός άξοναs με τη μεγαλύτερη κίνηση, αφού από εδώ περνούν όλοι. Θαυμάσια διαδρομή, που όμωs όταν έχει χιόνι και ο δρόμοι στενεύει αρκετά, μπορεί να μετατραπεί σε μικρή κόλαση από το μποτιλιάρισμα και την κίνηση. Πάντωs ο δρόμος είναι ασφάλτινοs, ενώ ένα μεγάλο μέρος της διαδρομήs ξεδιπλώνεται μέσα από εντυπωσιακό ελατόδασος.
Αμφίκλεια — Πολύδροσοs:
Αμέσωs μετά την ημιορεινή κωμόπολη, το βουνό μας δείχνει τα δόντια του με τιs άφθονεs στροφέs και τα απόκρημνα τοπία του. Προσπερνάμε τη μονή Παναγιάs Δαδιού και μετά από 15 χιλιόμετρα έντονοι ανάβασηs, θα βρεθούμε σε διασταύρωση. 0 κεντρικόs δρόμος που φεύγει αριστερά και οδηγεί στα χιονοδρομικά κέντρα κι έπειτα στο Λιβάδι, είναι αυτός που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κίνηση. 0 στενότερος δρόμος δεξιά αρχίζει να στριφογυρνά ανάμεσα σε δασικό τοπίο, για να καταλήξει μετά από 14 χλμ. στο Πολύδροσο. Με σύντομη παράκαμψη Θα επισκεφθείτε τον οικισμό Aνω Σουβάλα, που μοιάζει να κρύβεται στο πυκνό ελατόδασοs, κάπου εκεί στα 850 μέτρα ύψοs, σε μια ακόμη όμορφη πλαγιά του Παρνασσού.
Βάργιανη - Γραβιά: Από την Aμφισσα θα περάσετε τον οικισμό Ελαιώναs και Θα συνεχίσετε προs Μπράλλο. Πέντε χιλιόμετρα πριν τη Γραβιά, θα στρίψετε δεξιά, ανηφορίζοντας σε στενότερο αλλά ασφάλτινο δρόμο, που κουλουριάζεται στη ράχη του βουνού. Η Βάργιανη βρίσκεται σε ύψοs 900 μέτρων, σε θέση με εξαιρετική Θέα στιs κορυφογραμμέs τηs Γκιόναs.

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή