Στα Καμένα Βούρλα με χίλια!

9523 Επισκέψεις στο άρθρο

Μόνο... ανέκδοτο δε μπορείς να χαρακτηρίσεις την ομορφιά και το ενδιαφέρον που σου προκαλούν τα Καμένα Βούρλα. Όσοι πήγαν, ξέρουν. Καιρός να τα δείτε κι εσείς με νέα ματιά!

1 Στο Κάστρο της Λαμίας

Kοινοποίησε το »

Ξέρετε ότι η Λαμία είναι χτισμένη σε στρατηγική θέση, στις νότιες παρυφές του όρους Όρθρυς. Πηγαίνοντας, όμως, στο Κάστρο της Λαμίας, μαθαίνετε και τις λεπτομέρειες, ότι, σύμφωνα με πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες, η περιοχή κατοικούνταν τουλάχιστον από την εποχή του Χαλκού (2800-1100 π.Χ.). Σημαντική άνθιση πρέπει να γνώρισε από το 413 π.Χ, ενώ ήδη από τα τέλη του 5ου αι. πρέπει να ήταν οχυρωμένη, σύμφωνα με τμήματα οχυρώσεων στην ακρόπολη και στη σημερινή πόλη. Θα εντυπωσιαστείτε από τις μαρτυρίες για την οχύρωση της Λαμίας. Η οχύρωση αποσκοπούσε στην επιτήρηση της κοιλάδας του Σπερχειού, της παραλιακής οδού και του στενού περάσματος που οδηγεί στη Θεσσαλία. Η πόλη μετά τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. τέθηκε κάτω από την κυριαρχία του Φιλίππου Β΄ και το 302 π.Χ. απελευθερώθηκε από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή. Μέχρι την κατάληψή της από τους Ρωμαίους παρέμεινε κάτω από την επιρροή των Θεσσαλών και των Αιτωλών. Όλα αυτά σας μένουν μέσα από την επιτόπια επίσκεψη στο Κάστρο της πόλης, ενώ κατατοπίζεστε και για τις αλλαγές ή προσθήκες που δρομολογήθηκαν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

2 Στο κατάφυτο βουνό Κνημίς
Αξίζει να δείτε το βουνό Κνημίς που είναι καταπράσινο, καλυμμένο κυρίως από πεύκα και οξιές και άγριους θάμνους. Υψώνεται στα 700 μέτρα περιμετρικά των Καμένων Βούρλων. Είναι βραχώδες και με απότομες πλαγιές, ιδανικός προορισμός για ορειβασία ή κατάβαση σε πολλά σημεία του. Η θέα είναι εκπληκτική από οποιοδήποτε σημείο του βουνού καθώς απλώνεται μπροστά σας η κωμόπολη των Καμένων Βούρλων, ολόκληρος ο Μαλιακός Κόλπος και ένα μέρος της πανέμορφης Εύβοιας.

3 Στα Λιχαδονήσια
Παρατηρώντας τη θάλασσα, πανοραμικά, παρατηρείτε κάποιους μικρούς νησιωτικούς σχηματισμούς. Είναι οι νήσοι Λιχάδες και η Στρογγυλή ή τα Λιχαδονήσια σε απόσταση μόλις 10 ναυτικών μιλίων από τα Καμένα Βούρλα. Ο μύθος λέει πως ο Λίχας, γίγαντας της μυθολογίας, πάλευε με τον Ηρακλή, γιο του Δία, και ο Ηρακλής τον νίκησε και τον σκόρπισε στην θάλασσα. Το σώμα του είναι οι  Λιχάδες και το κεφάλι του είναι η νήσος  Στρογγυλή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πανέμορφους σχηματισμούς με καταπράσινα νερά και πολλές μικρές παραλίες με χρυσή άμμο. Αφήστε την φαντασία σας να «αποσυναρμολογηθεί» ατενίζοντας όλα αυτά τα μικρά και τέλεια ψήγματα της φύσης.

4 Στο Κάστρο της Μενδενίτσας
Η εκδρομή σας στα Καμένα Βούρλα αξίζει να γίνει πλούσια σε ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος. Το Κάστρο της Μενδενίτσας ή Βοδονίτσας, λόγου χάρη, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του όρους Καλίδρομο, θα σας δώσει το έναυσμα να φτάσετε στην κορυφή του λόφου στο στρατηγικής σημασίας πέρασμα της "Κλεισούρας".  Αυτό συνδέει τις Θερμοπύλες με την Αμφίκλεια. Λόγω της πανοραμικής του θέας, θα απαθανατίσετε τα πιο «δυνατά» σημεία, καθώς το ύψωμα επιτρέπει τον έλεγχο του Μαλιακού και του βορείου Ευβοϊκού κόλπου.
Για την ιστορία, το Κάστρο της Μενδενίτσας ανεγέρθηκε κατά την ίδρυση της Μαρκιωνίας της Βοδονίτσας από τον Λομβαρδό ιππότη Guido Pallavicini στα 1204. Θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια του εξωτερικού οχυρωματικού περιβόλου της αρχαίας πόλης των Αυγειών ή Φορυγών που διαδέχτηκε την ομηρική Τάρφη. Εντάσσεται σε μια σειρά οχυρωματικών έργων που κατασκεύασαν οι Φράγκοι στη Στερεά Ελλάδα με σκοπό την παρεμπόδιση της επέκτασης του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους το 1414.

5 Στις Θερμοπύλες
Θα έχετε ακούσει για την περίφημη μάχη των Θερμοπυλών που διεξήχθη το 480 π.Χ. (παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου) μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα. Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία. Από ηθική άποψη είναι λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα, ενώ αναδείχτηκαν τα πλεονεκτήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Σπαρτιατών, ο καλύτερος εξοπλισμός και η έξυπνη χρήση της διαμόρφωσης του εδάφους. Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι η εξόρμησή σας στα Καμένα Βούρλα πρέπει να περιλαμβάνει και μια επίσκεψη στο ιστορικό μνημείο. Είναι γνωστό, από την ιστορία, ότι για τη συγκεκριμένη μάχη, ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να κλείσουν τα στενά των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου παρά τις μεγάλες περσικές δυνάμεις που κατέφτασαν στην περιοχή με αρχηγό τον Ξέρξη.

Kοινοποίησε το »