Το γραφικό λιμανάκι του Γαλαξιδίου, με τη «πλούσια» ιστορία, είναι πάντα έτοιμο να «κερδίσει» τους επισκέπτες του.

Το γραφικό λιμανάκι του Γαλαξιδίου, με τη «πλούσια» ιστορία, είναι πάντα έτοιμο να «κερδίσει» τους επισκέπτες του.

Ταξίδι στην όμορφη «εποχή» του Γαλαξιδίου

20143 Επισκέψεις στο άρθρο

Στην «εποχή» που το λιμάνι του ήταν εμπορικός σταθμός και ένωνε την πόλη με όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, ταξιδεύουν πλέον νοητά, όσοι επιλέγουν το γραφικό Γαλαξίδι ως προορισμό της εκδρομής τους.

Στο Γαλαξίδι, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στη «χρυσή» περίοδο της ακμής αυτής της παραθαλάσσιας κωμόπολης που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου. Τότε που οι Γαλαξιδιώτες είχαν αρχίσει να ασχολούνται με μεγάλη επιτυχία με τη ναυτιλία, δημιουργώντας ένα ναυτικό λιμάνι που συνδεόταν άμεσα, με όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, από το Λιβόρνο και την Οδησσό, μέχρι την Τεργέστη, τη Μασσαλία και τη Νίκαια.

Κοινοποίησέ το »

Οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου, πιστοί στις παραδόσεις τους, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την «ατμόσφαιρα» εκείνης της εποχής, με τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά να μη θυμίζουν σε τίποτα την τουριστική ανάπτυξη της σημερινής Ελλάδας. Τα γραφικά δρομάκια, το Ναυτικό Μουσείο, το Παλιό Σχολείο και όλα τα αξιοθέατα της περιοχής, είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και αναδεικνύουν την κληρονομιά της ιστορικής κωμόπολης, προσφέροντας μία μοναδική απόδραση από την καθημερινότητα και τη βουή της πόλης, ειδικά για τους Αθηναίους που φθάνουν κατά μιλιούνια κάθε Σαββατοκύριακο και καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Εύκολη απόδραση από την Αθήνα

Το Γαλαξίδι άλλωστε, βρίσκεται μόλις δυόμιση ώρες, από την ελληνική πρωτεύουσα και το γεγονός ότι συνδυάζει το μπλε της θάλασσας, με το πράσινο των πεύκων στους κοντινούς λόφους, το κάνει ένα κορυφαίο προορισμό τόσο για την άνοιξη και το καλοκαίρι, όσο και για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αποτελεί ιδανική επιλογή δε, για τους... ρομαντικούς, καθώς μια βόλτα στο γραφικό λιμανάκι, ή ανάβαση προς τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με τη διαδρομή μέσα στα ελαιόδεντρα, αλλά και τη μαγευτική θέα από ψηλά, μπορεί να συναρπάσει τους πάντες.

Κάνε μία στάση στην... παράδοση

Η εκδρομή στο Γαλαξίδι, είναι δεδομένο ότι θα σας βάλει στο «κλίμα» της παράδοσης και ως εκ τούτου, μερικές στάσεις στους μουσειακούς χώρους της κωμόπολης ενδείκνυνται για τους επισκέπτες της. Μην ξεχάσετε λοιπόν, να κάνετε μία στάση στα εξής:

-Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο
Το Ναυτικό και Εθνολογικό κατασκευάστηκε επί δημαρχία Χαρδαβέλλα το 1870 και σήμερα φιλοξενεί, εκτός από τη ναυτική πινακοθήκη, αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

-Το παλιό Σχολείο
Βρίσκεται στη θέση Κούκουνας και είναι ένα από τα παλαιότερα σχολεία. Κατασκευάστηκε επί Ιωάννη Καποδίστρια με δαπάνες της κοινότητας, η οποία προσέφερε 4.389 γρόσια, και της κυβέρνησης. Μέχρι το 1932 λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να πουληθεί από τη σχολική εφορία. Με υπουργική απόφαση έχει κηρυχθεί διατηρητέο.

-Το παρθεναγωγείο
Το παρθεναγωγείο κατασκευάστηκε το 1880 επί δημαρχίας Νικολάου Λουκέρη. Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο θηλέων μέχρι το 1929 και από τότε χρησιμοποιείτο ως θέατρο. Για πολλά χρόνια εγκαταλείφθηκε και μάλιστα προκειμένου να μην καταρρεύσει, η σχολική εφορία το δημοπράτησε (1949). Το ζεύγος Ευθυμία και Παναγιώτης Κουλομπούρου το αγόρασε και με τη σειρά του το δώρισε στην κοινότητα Γαλαξιδίου. Από το 1992 το υπουργείο πολιτισμού το έχει ανακηρύξει διατηρητέο μνημείο λόγω της αρχιτεκτονικής και της ιστορικής σημασίας του.

-Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου
Τον 7ο αιώνα χτίστηκε ο πρώτος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο, αλλά το 1800 οι Γαλαξιδιώτες με δικά τους έξοδα, άρχισαν τις εργασίες για την κατασκευή μεγαλύτερου ναού. Το 1900 χτίστηκε η σημερινή εκκλησία που είναι Βυζαντινού ρυθμού με δύο καμπαναριά και τρούλο. Είναι τρίκλιτος ενώ στο καμπαναριό υπάρχει το μεγάλο ωρολόγιο της πόλης, το οποίο δωρίθηκε το 1908 από τους αδερφούς Νικόλαο & Παύλο Σιδηρόπουλο. Χαρακτηριστικό δείγμα ομορφιάς είναι το ξύλινο τέμπλο του ναού. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1840-1850 και είναι τεχνοτροπίας «μπαρόκ».

-Μονή Αγίου Σωτήρος
Το μοναστήρι που καταστράφηκε από σεισμό και ξανά χτίστηκε γύρω στο 1250 μ.Χ., βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων σε έναν κοντινό λόφο, νότια του Γαλαξιδίου και είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού. Ο ναΐσκος είναι μονόκλιτος, σταυρεπίστεγος με ορθογώνια κάτοψη. Στην κρύπτη της ερειπωμένης εκκλησίας του Αγίου Σωτήρος, βρέθηκε το «Χρονικό του Γαλαξιδίου» από τον Κωνσταντίνο Σάθα το 1864, το οποίο είχε γραφτεί από τον ιερομόναχο Ευθύμιο το 1703.

-Καφενείον Θεμιστοκλής
Πρόκειται για ένα από τα πλέον ιστορικά καφενεία της χώρας, καθώς λειτουργεί από το 1814. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει όλοι μεγάλοι έλληνες καπεταναίοι, αλλά και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, με τις φήμες να λένε ότι έχουν γραφτεί εκεί, σημαντικές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.