Πάμε weekend στο Ναύπλιο

Διαβάστηκε από 6646 αναγνώστες

Κεφάτο, νεανικό, ρομαντικό, ιστορικό… χειμώνα ή καλοκαίρι το Ναύπλιο αποδεικνύεται ιδανικός προορισμός και για τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Στα συν αξιολογούνται οι επιλογές ποιοτικής διαμονής και καλού φαγητού και οι μικρές αποστάσεις από σημαντικά αξιοθέατα.

Στον μυχό του Αργολικού κόλπου, σε απόσταση αναπνοής από το Αργος, αλλά και τα Αρκαδικά παράλια βρίσκεται η πιο αρχοντική πρωτεύουσα της Ελλάδας και μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις της Ευρώπης!

Από μακριά, από ψηλά, από όπου κι αν το δεις, το Ναύπλιο σε γοητεύει. Μπορεί να περιπλανιέσαι με τις ώρες στα λιθόστρωτα σοκάκια χαζεύοντας τα ιστορικά κτήρια και τις παλιές βρύσες και ν ανασαίνεις τα γιασεμιά απ τις ολάνθιστες αυλές. Μπορεί απλά να κάτσεις σ ένα παγκάκι για ν αφεθείς στο χάδι της θαλασσινής αύρας, ν απολαύσεις τον καφέ σου στην προκυμαία κρυφοκοιτάζοντας το μεσαιωνικό Μπούρτζι, ή να βυθισθείς στη ηλιοβασίλεμα, ψηλά από τις επάλξεις του Παλαμηδιού... Σε κάθε περίπτωση αξίζει να επισκεφθείς τούτη την όμορφη πόλη της Αργολίδας ακόμη και με μονοήμερη εκδρομή, αφού σε μιάμιση ώρα -ορμώμενος από την Αθήνα-, θα έχεις κιόλας φθάσει.

Πώς θα πάτε
Από την Αθήνα ως το Ναύπλιο χρησιμοποιώντας την εθνική Οδό Τριπόλεως – Κορίνθου θα φτάσετε στο Ναύπλιο καλύπτοντας γρήγορα μια απόσταση 160 χιλιομέτρων. Υπάρχει και η διαδρομή μέσω Επιδαύρου χωρίς διόδια, είναι πιο γραφική, έχει όμως περισσότερες στροφές.

“Must” της επίσκεψής σας
Θα περπατήσετε στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο «μεγάλο δρόμο» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, που διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο ως την όμορφη πλατεία Συντάγματος. Τα περισσότερα καλοδιατηρημένα κτίρια της πόλης, η Σχολή Ευελπίδων, το υπουργείο Στρατιωτικών, η κατοικία του Βαυαρού αντιβασιλιά Αρμανσμπεργκ ο οποίος επόπτευε τον ανήλικο Όθωνα, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος. Σημαντικά ιστορικά κτίσματα επίσης είναι το Βουλευτικό όπου τον Ιανουάριο του 1828 ορκίστηκε ο Καποδίστριας με την πρώτη κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας.
Επιχειρήστε τον γύρο της Ακροναυπλίας. Από το ύψος του Ξενία η θέα είναι ανυπέρβλητη. Η παλιά πόλη υποκλίνεται στα πόδια σας, ενώ πίσω σας, τα βράχια του Παλαμηδιού κρέμονται απειλητικά. Θα πρέπει να ανεβείτε τα οκτακόσια πενήντα επτά σκαλοπάτια μέχρι την Πύλη του Αγίου Μάρκου με τον χαρακτηριστικό λιθανάγλυφο λέοντα, σύμβολο της Ενετοκρατίας. Διαφορετικά υπάρχει και ο ασφάλτινος δρόμος που τρέχει από την πίσω πλευρά του γρανιτένιου λόφου και ξεκούραστα θα σας φέρει στην είσοδο του κάστρου. Εδώ βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγ. Ανδρέα, η υγρή φυλακή του Κολοκοτρώνη και η ντάπια "Αρβανιτιά" από όπου γκρέμισαν το 1779 εκατοντάδες επαναστατημένους Αλβανούς, οι Τούρκοι.

Κοντινές εκδρομές
Από το Τολό που απέχει μόλις 12 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου, θα προτείνουμε την παράκτια διαδρομή με κατεύθυνση προς την ακρόπολη της Ασίνης. Νοτιότερα από το Άργος στο μεσόγειο χωριό Ελληνικό, βρίσκεται μια από τις ελάχιστες σωζόμενες «πυραμίδες» της χώρας, ένα γεροδεμένο κτίσμα του οποίου η ηλικία, η χρήση, αλλά και η προέλευσή του δεν έχουν με βεβαιότητα προσδιορισθεί. Σε απόσταση βολής βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών αλλά και τα πανέμορφα Αρκαδικά παράλια.

Best tips
• Αρχαιολογικό Μουσείο
• Λαογραφικό Μουσείο
• Πολεμικό Μουσείο
• Ακρόπολη της Ασίνης (12 χλμ. από το Τολό).

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή