Εσύ πόση απόσταση αφήνεις όταν προσπερνάς ποδηλάτη;

 Σχολιάστε 
4.053 Επισκέψεις στο άρθρο (26/5/2024)
Απόψεις Εσύ πόση απόσταση αφήνεις όταν προσπερνάς ποδηλάτη;

Απόψεις Εσύ πόση απόσταση αφήνεις όταν προσπερνάς ποδηλάτη;

- Τα ποδήλατα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά στο δρόμο
- Οι ποδηλάτες είναι οι δεύτεροι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μετά τους πεζούς
- Η απόσταση προσπέρασης είναι πολύ σημαντική, γιατί ο αέρας του αυτοκινήτου μπορεί να ρίξει τον ποδηλάτη
- Τα 180 εκατοστά η ελάχιστη απόσταση προσπέρασης ώστε αν πέσει, να μη βρεθεί κάτω από τις ρόδες μας

Τα ποδήλατα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά στο δρόμο

Τα ποδήλατα, ηλεκτρικά ή όχι, χρησιμοποιούν τον δρόμο είτε μας αρέσει είτε όχι. Έχουν ευελιξία, γλιτώνουν την κίνηση, πάνε σε δρόμους και πεζοδρόμια, και αφαιρούν από το μποτιλιάρισμα. Εσύ τα προσέχεις όσο πρέπει όταν τα προσπερνάς;
 
Οι ποδηλάτες είναι χρήστες του δρόμου όσο είναι και οι οδηγοί αυτοκινήτων, μοτοσικλετών ή οι απλοί πεζοί. Ναι, δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, δεν υποχρεούνται σε ασφάλιση και δεν υπόκεινται στον ΚΟΚ. Οι ποδηλάτες δεν χρειάζονται δίπλωμα οδήγησης, δεν απαιτείται να ξέρουν τα σήματα, ούτε καν τις βασικές έννοιες προτεραιότητας. Ο καθένας μπορεί να πάρει ένα ποδήλατο και να βγει στο δρόμο. Και ακριβώς γι` αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τους προστατεύουμε και με το παραπάνω.

Οι ποδηλάτες είναι οι δεύτεροι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μετά τους πεζούς

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει άδεια οδήγησης ποδηλάτου, και καμία εξέταση ικανότητας χρήσης του, πέφτει σε εμάς, που έχουμε άδεια οδήγησης αυτοκινήτου και περνάμε εξετάσεις ικανότητας, να υπακούμε τον ΚΟΚ, να ακολουθούμε την κοινή λογική, και να επιδεικνύουμε την αναμενόμενη ενσυναίσθηση. Το ποδήλατο αφήνει τον αναβάτη του εκτεθειμένο, σε χαμηλές ταχύτητες ανάμεσα σε γρήγορα κινούμενα οχήματα. Μπορεί να σου φαίνεται εμπόδιο, είναι όμως ένας άνθρωπος που δικαιούται να χρησιμοποιεί το δρόμο όσο και οι υπόλοιποι. Κάθε λέξη αυτής της πρότασης έχει τη σημασία της, με πρώτη τον άνθρωπο.

Η απόσταση προσπέρασης είναι πολύ σημαντική

Η πτώση ενός ποδηλάτη είναι ότι πιο επικίνδυνο μπορεί να του συμβεί, εκτός φυσικά από τη σύγκρουση. Με τόσα οχήματα να κινούνται δίπλα του, ένας πεσμένος ποδηλάτης μπορεί να παρασυρθεί και να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί αυτή η πιθανότητα είναι να είμαστε τόσο μακριά του ώστε αν πέσει, να μην κινδυνεύει από το δικό μας όχημα. Γι αυτό και η απόσταση από το ποδήλατο είναι ακόμη πιο σημαντική από την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, που με τη σειρά της είναι η σημαντικότερη απόσταση που αναφέρει ο ΚΟΚ για την κίνηση στο δρόμο. Ακόμη χειρότερα, ένα κοντινό προσπέρασμα αρκεί για να ρίξει έναν ποδηλάτη, αφού το ωστικό κύμα του αέρα που μετατοπίζει το αυτοκίνητό μας, και αμέσως μετά η «τρύπα» που αφήνει πίσω πρώτα σπρώχνει το ποδήλατο μακριά και μετά, απότομα, προς το κέντρο του δρόμου. Η απόσταση έχει μεγάλη σημασία.
 

Τα 180 εκατοστά η ελάχιστη απόσταση προσπέρασης. Εσύ την αφήνεις;

Η ελάχιστη απόσταση πρέπει να είναι τόση ώστε αν ο ποδηλάτης πέσει, για οποιονδήποτε λόγο, όσο τον προσπερνάς, να μην πέσει στις ρόδες σου. 180 εκατοστά, δύο μέτρα, πες το όπως θες, όμως όταν προσπερνάς ένα ποδήλατο (ή και μία μοτοσικλέτα), καλό είναι να αφήνεις το ίδιο χώρο, σα να προσπερνούσες αυτοκίνητο.

Ακούγεται πολύ; Υπερβολή; Σιγά το πράμα; Είναι η σημαντικότερη απόσταση που θα αφήσεις από άλλο όχημα. Δε νομίζεις ότι αξίζει τον κόπο; Τι λες; Το κάνεις;

BLINK GIORTAZEI
test