Cruise control: Το ξέρεις ότι μερικές φορές «καίει» περισσότερο;

8.556 Επισκέψεις στο άρθρο
Cruise control: Το ξέρεις ότι μερικές φορές «καίει» περισσότερο;
2 Φωτογραφίες »

- Διατηρεί την ταχύτητα σταθερή συνεπώς & την κατανάλωση
- Υπάρχει και εξελιγμένο cruise control που κρατά ίδια απόσταση από τον μπροστινό
- Καις 2-5% λιγότερο, δηλαδή γλιτώνεις ένα λίτρο σε ταξίδι Αθήνα - Θεσσαλονίκη
- Σε δρόμους με εναλλαγές κλίσεων θα κάψεις παραπάνω

Διατηρεί την ταχύτητα σταθερή συνεπώς & την κατανάλωση

Το cruise control για πολλούς έχει καταχωρηθεί ως ο «αυτόματος πιλότος», μιας και διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ενώ τα πιο εξελιγμένα συστήματα, τα «ενεργά cruise control» πέρα από σταθερή ταχύτητα, διατηρούν και σταθερή την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, διαμορφώνοντας ανάλογα και αυτόματα την ταχύτητα, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση.
 

Πως λειτουργεί

Στην πράξη, η λειτουργία του cruise control, επαφίεται στο αυτόματο «ρεγουλάρισμα» της πεταλούδας του γκαζιού προκειμένου να προσομοιάζεται η λειτουργία του πεντάλ. Έτσι η ταχύτητα του οχήματος μένει σταθερή, ενώ εκείνο που αλλάζει είναι η ποσότητα καυσίμου που «πέφτει» στους θαλάμους καύσης ανάλογα με την κλίση του εδάφους, ή οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα αναλόγως τη σχέση που έχει επιλεγεί στο κιβώτιο. Στην περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με αυτόματο κιβώτιο τότε μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα και η σχέση. Τα ενεργά cruise control (adaptive cruise control), με τη βοήθεια κάμερας αναρτημένης στο πάνω μέρος του παρμπρίζ, μπορούν να κρατήσουν σταθερή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, αλλάζοντας την ταχύτητα του οχήματος.
 

Πότε βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου και πότε όχι

Το cruise control βοηθά στην οικονομία καυσίμου όταν οδηγείς σε μία επίπεδη επιφάνεια, γι' αυτό είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή για οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο.  Ένα από τα «κλειδιά»  για την εξοικονόμηση καυσίμου είναι η οδήγηση με σταθερή ταχύτητα, αυτό γίνεται εύκολα με την χρήση του cruise control, αφού αναιρεί την περιττή επιτάχυνση.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της μείωσης της κατανάλωσης είναι μεταξύ  2 και 5%, που σημαίνει ότι για απόσταση 550 χιλιομέτρων (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) και με μια μέση κατανάλωση 7 λίτρων ανά 100 χλμ., το όφελος αγγίζει το ένα λίτρο.

Ωστόσο, αν το χρησιμοποιήσεις σε δρόμους με διάφορες κλίσεις, θα πετύχεις το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το cruise control θα αντιδράσει πιο αργά στις αλλαγές κλίσης, δηλαδή όταν οδηγείς σε μία κατηφόρα το πόδι  από το γκάζι για να διατηρήσεις σταθερή ταχύτητα κατά την κάθοδο – το cruise control  θα κρατήσει την επιτάχυνση για λίγο ακόμα, καθώς δεν μπορεί να «δει» την αλλαγή της κλίσης. Η τακτική οδήγηση με αυτόν τον τρόπο θα οδηγούσε σε χειρότερη κατανάλωση καυσίμου.
 

EUROINS PASXA
Audi