Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η σκόνη και η έντονη ηλιοφάνεια, είναι εχθροί του οδηγού.
8 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, η σκόνη και η έντονη ηλιοφάνεια, είναι εχθροί του οδηγού.

Καλοκαίρι στο τιμόνι

3.220 Επισκέψεις στο άρθρο

Το καλοκαίρι, όλοι το έχουμε συνδέσει με διακοπές, μπάνια και ξεκούραση. Όμως θα πρέπει να σκεφτούμε πως και η κίνηση με το αυτοκίνητο είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική, που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς εγκυμονεί εξαιρετικούς κινδύνους.

Το καλοκαίρι, στις διακοπές, πολλοί από εμάς επιλέγουμε να κάνουμε μεγάλες διαδρομές με το αυτοκίνητο. Όμως, υπάρχουν ένα σωρό παράγοντες που πρέπει να προσέχουμε, ώστε οι διαδρομές μας να είναι ασφαλείς. Κυρίως, υπάρχουν αυτό που λέμε «κρυμμένοι» κίνδυνοι. Ας δούμε αναλυτικά... 
Ο ήλιος
Είναι γνωστό ότι η πολύωρη οδήγηση στον ήλιο μπορεί να μας ζαλίσει με αρνητικές συνέπειες. Για να αποφύγουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, αρκεί να έχουμε μαζί μας πόσιμο νερό και να κάνουμε στάσεις τουλάχιστον κάθε 10 λεπτά ανά ώρα οδήγησης. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες απαραίτητο «αξεσουάρ» για τους επιβάτες είναι τα γυαλιά ηλίου. Η έντονη ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα κατά την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, κουράζει τα μάτια, προκαλεί υπνηλία και πονοκέφαλο, ενώ μειώνει σταδιακά και την ικανότητα της όρασης.
Η ζέστη
Η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η χρήση κλιματισμού στο αυτοκίνητο. Η ατμόσφαιρα θα είναι ευχάριστη στο εσωτερικό, η σωματική κούραση θα είναι σαφώς μικρότερη και το ταξίδι σας ή βόλτα σας, πολύ πιο άνετο/η.
Το πολύ φαγητό
Όλοι λένε ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι επικίνδυνη, ωστόσο κανείς δε λέει ότι και με το στομάχι γεμάτο, οι ικανότητές μας μειώνονται. Αν φάμε πολύ, καλό είναι για λίγη ώρα να μην οδηγήσουμε. Κατά τη διάρκεια της χώνεψης, ο εγκέφαλος καταστέλλει -σε μικρό βέβαια ποσοστό- πολλές από τις λειτουργίες του, όπως π.χ. τα αντανακλαστικά μας. Γι αυτό και αισθανόμαστε τάσεις υπνηλίας ή και κόπωσης. Σε συνδυασμό με τον καυτό ήλιο, το συναίσθημα αυτό μπορεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο του οχήματος.
Το σύνδρομο της... σαγιονάρας
Όσο σίγουροι και αν είμαστε για τις οδηγικές μας ικανότητες, το να οδηγούμε με σαγιονάρες παραμένει επικίνδυνο! Η αίσθηση που έχει το πόδι στο πεντάλ με σαγιονάρες δεν είναι η σωστή και το παραμικρό «γλίστρημα» σε λάθος πεντάλ μπορεί να κοστίσει! Γι αυτό είναι καλό να οδηγούμε με κλειστά παπούτσια!
Περί καθαριότητας…
Κακή η συνήθεια των Ελλήνων να πετάμε τα σκουπίδια όπου βρούμε. Ιδιαίτερα στις διακοπές, το αυτοκίνητο συχνά γεμίζει με απορρίμματα. Ας αφήσουμε πίσω την απαράδεκτη συνήθεια που πολλοί έχουμε, να εκτοξεύουμε δηλαδή τα σκουπίδια από το παράθυρο και ας φροντίσουμε να τα συγκεντρώνουμε όλα σε μία σακούλα, πριν τα ρίξουμε στον πλησιέστερο κάδο. Μπουκάλια νερό, εφημερίδες, τσιγάρα κ.λπ., δεν έχουν καμία θέση ούτε εντός του αυτοκινήτου μας, ούτε και στο οδόστρωμα. ¶λλωστε μπορεί να αποτελέσουν και αιτία ατυχήματος για κάποιο διερχόμενο μηχανάκι.
Ζεσταίνεται και το αυτοκίνητο
Ελέγχετε πάντα τις στάθμες των υγρών του αυτοκινήτου (λιπαντικά, αντιψυκτικό κ.λπ.), τη λειτουργία του συστήματος ψύξης του κινητήρα και φυσικά τον αέρα στα ελαστικά. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υψηλές θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν -σε μικρό βαθμό βέβαια- τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου και μόνο με σωστή πρόληψη θα αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις. Παράλληλα, είναι σκόπιμο να έχουμε και υγρό για το ψυγείο, αφού λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στον κινητήρα, ενδέχεται να τρυπήσει το ψυγείο ή κάποιο κολάρο.
Σκόνη στο δρόμο
Ως γνωστόν, η ποιότητα των δρόμων μας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Ιδιαίτερα όμως το καλοκαίρι, όπου στο οδόστρωμα συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες σκόνης και μειώνουν την πρόσφυση του αυτοκινήτου είναι πολύ απλό να χαθεί ο έλεγχος του οχήματος, οπότε απαιτείται εγρήγορση και μεγάλη προσοχή.

Η χρήση κλιματισμού στο αυτοκίνητο είναι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η χρήση κλιματισμού στο αυτοκίνητο είναι η καλύτερη λύση για να αντιμετωπίσετε τις υψηλές θερμοκρασίες.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

CORAL GAS PASXA
NISSAN