Το λιπαντικό ACEA C1, έχει την χαμηλότερη αναλογία σε SAPS σε σχέση με τα υπόλοιπα λιπαντικά κατηγορίας C και το μικρότερο ιξώδες.

Τα low SAPS λιπαντικά (χαμηλής περιεκτικότητας τέφρας)

43.606 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/5/2014

Αυτά τα λιπαντικά είναι τα πιο διαδεδομένα και έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι φιλικά με τα μοντέρνα συστήματα επεξεργασίας των καυσαερίων. Είναι κατάλληλα για επιβατικά αυτοκίνητα ή ελαφρά φορτηγά, για πετρελαιοκινητήρες ή βενζινοκινητήρες με φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου ή οξειδωτικό/τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα. Τα λιπαντικά αυτής της κατηγορίας αυξάνουν, όπως είπαμε, τη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων πετρελαίου ή και του οξειδωτικού/τριοδικού καταλυτικού μετατροπέα και βελτιώνουν την οικονομία καυσίμου του αυτοκινήτου. Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία SAPS, τόσο λιγότερα κατάλοιπα καύσης συσσωρεύονται στο φίλτρο σωματιδίων πετρελαίου, με αποτέλεσμα αυξημένη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων.
Οι διαφορές μεταξύ των λιπαντικών C1, C2, C3 ή C4 αναγνωρίζονται από τον αριθμητικό τους προσδιορισμό.
Το λιπαντικό ACEA C1, έχει την χαμηλότερη αναλογία σε SAPS σε σχέση με τα υπόλοιπα λιπαντικά κατηγορίας C και το μικρότερο ιξώδες. Η διαφορά μεταξύ των λιπαντικών ACEA C2 και C3 είναι μόνο το ιξώδες HTHS (High Temperature High Shear - Υψηλή θερμοκρασία, Υψηλή Συνάφεια), ενώ η αναλογία SAPS είναι η ίδια. Όσο χαμηλότερο είναι το ιξώδες HTHS, τόσο χαμηλότερη θα είναι η τριβή, με αποτέλεσμα μια βελτιωμένη οικονομία καυσίμου του αυτοκινήτου.