Ο κοτσαδόρος πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν ρυμουλκείτε, διαφορετικά πρέπει να τον αφαιρείτε. Στο εμπόριο θα βρείτε εργοστασιακούς και after market.

Στο βιβλίο του κατασκευαστή θα βρείτε τη μέγιστη επιτρεπτή μάζα που μπορείτε να ρυμουλκήσετε (με φρένα ή όχι). Αυτή αναγράφεται και στην άδεια κυκλοφορίας.

Ο κοτσαδόρος

109.505 Επισκέψεις στο άρθρο

Τον κοτσαδόρο ασφαλώς όλοι τον γνωρίζουμε, αφού χωρίς αυτόν δεν είναι δυνατόν να τραβήξουμε τίποτα. Αυτός όμως χρειάζεται την απαραίτητη συντήρηση, όπως επίσης και να πληροί συγκεκριμένα στάνταρ.

Τα κριτήρια
Ένας κοτσαδόρος εγκεκριμένος σύμφωνα με τις προδιαγραφές ανταποκρίνεται στα παρακάτω κριτήρια:

1. Σε συμφωνία με τις οδηγίες εγκατάστασης του κατασκευαστή.

2. Σε συμφωνία με τις διαστάσεις του κοτσαδόρου και το ύψος / απόσταση του κοτσαδόρου και του προφυλακτήρα.

3. Τεστ αντοχής χρήσης (2 εκατόν. κύκλους).

4. Το νούμερο έγκρισης πρέπει να είναι χτυπημένο στο ταμπελάκι αναγνώρισης.

5. Εμπορικό όνομα κοτσαδόρου.

Τι προβλέπει ο Νόμος
Σύμφωνα με το άρθρο 82 του Κ.Ο.Κ., τα μηχανοκίνητα οχήματα, τα μoτoπoδήλατα και τα ρυμουλκούμενα πρέπει να είναι κατασκευασμένα και εξοπλισμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να περιορίζεται κατά το δυνατόν -σε περίπτωση ατυχήματος- o κίνδυνος, τόσο για τους επιβαίνοντες σε αυτά, όσο και για τους λοιπούς χρήστες της οδού. Τα οχήματα αυτά πρέπει να μη φέρουν στo εσωτερικό και εξωτερικό τους μέρος διακοσμητικά ή άλλα αντικείμενα πoυ προεξέχουν και τα oπoία είναι δυνατό να καταστούν επικίνδυνα για τους επιβάτες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού. Στην πράξη, προτιμήστε αποσπώμενο κοτσαδόρο που μπορείτε να αφαιρείτε μετά τη ρυμούλκηση.

Τα είδη των κοτσαδόρων 
Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα είδη κοτσαδόρων, όπως οι αφαιρούμενοι, με βίδες ή με αυτόματο μηχανισμό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει πριν από την τοποθέτησή του, να ελέγχετε ότι αυτός συνάδει με τις τεχνικές προδιαγραφές του οχήματος. 

Κόστος τοποθέτησης και αγοράς
Ανάλογα με το είδος του κοτσαδόρου, το ρυμουλκό και το ελκτικό βάρος, το κόστος αγοράς και τοποθέτησης του κοτσαδόρου διαφέρει. Στην αγορά οι τιμές (αγορά-τοποθέτηση) ξεκινούν περίπου από τα 160 ευρώ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Mercedes
KIA