Πώς θα πληρώσουν τα πρόστιμα οι ανασφάλιστοι;

Πώς θα πληρώσουν τα πρόστιμα οι ανασφάλιστοι;

2.450 Επισκέψεις στο άρθρο (4/4/2013)

Σε 10 ημέρες περίπου τα πρώτα ειδοποιητήρια θα φτάσουν στους ανασφάλιστους οδηγούς, προκειμένου να πληρώσουν το αντίστοιχο πρόστιμο.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Στις 15 Απριλίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων. Στην περίπτωση που από τον έλεγχο προκύψει ότι είστε ανασφάλιστος, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα σας ειδοποιήσει με επιστολή, να πληρώσετε πρόστιμο 250 ευρώ και να ασφαλιστείτε εντός 8 ημερών. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, αν δεν πληρώσετε το παραπάνω πρόστιμο, δεν θα μπορείτε να ασφαλιστείτε (το πρόστιμο είναι παράβολο υπέρ του δημοσίου και θα πληρώνεται στην εφορία). Για όσους αγνοήσουν την πρώτη ειδοποίηση και δεν ασφαλιστούν, θα ακολουθήσουν νέες και αυστηρότερες κυρώσεις. 

Έτσι, εκτός από τα πρώτα 250 ευρώ πρόστιμο, τα στοιχεία των παραβατών θα αποστέλλονται στην αστυνομία, η οποία θα τους παίρνει τις πινακίδες και το δίπλωμα για 10 ημέρες, με ταυτόχρονο πρόστιμο 500 ευρώ. Τονίζουμε ότι, για να πάρει πίσω κάποιος το δίπλωμα και τις πινακίδες, θα πρέπει να ασφαλιστεί αλλά και να πληρώσει τα 500 ευρώ. Οι ίδιες κυρώσεις (αφαίρεση αδείας και διπλώματος και πρόστιμο 500 ευρώ) ισχύουν και στις περιπτώσεις που εντοπιστείτε ανασφάλιστοι κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο δρόμο. 

Τέλος, αναφέρουμε ότι, εάν εμπλακείτε σε ατύχημα και έχετε ανασφάλιστο το αυτοκίνητο σας, θα σας πάρουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για 2 χρόνια και αν το ξανακάνετε, θα σας τις αφαιρέσουν για 3 χρόνια. Για να τα πάρετε πίσω, θα πρέπει και πάλι να έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας και να έχετε πληρώσει όλα τα πρόστιμα που προβλέπονται. 


Τι πακέτο ασφάλισης θα επιλέξετε; 

Όπως είναι φυσικό, αρκετοί από τους ανασφάλιστους οδηγούς βρίσκονται σε φάση αναζήτησης ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα που έρχονται. Ποιες, όμως, καλύψεις πρέπει να έχουμε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό μας;  Η κάλυψη Αστικής Ευθύνης έναντι τρίτων είναι η βασική-υποχρεωτική ασφάλιση την οποία πρέπει να έχει κάποιος. Από εκεί και πέρα, είναι καλό να συμπεριλάβετε ορισμένες επιπλέον προαιρετικές καλύψεις, ώστε να είστε καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο. Ειδικότερα, κρίνεται αναγκαίο να έχετε στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας, εκτός της Αστικής Ευθύνης και: 
 
Οδική βοήθεια, ώστε να καλύπτεστε, όταν ακινητοποιηθεί το όχημά σας από βλάβη. Ανάλογα με την ασφαλιστική σας εταιρεία, μπορεί να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής σας, στην περίπτωση που το όχημά σας ακινητοποιήθηκε μακριά από τον τόπο που διαμένετε. Επίσης, η υπηρεσία οδικής βοήθειας, μπορεί να ισχύει και για τις χώρες του εξωτερικού. Απλά θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει την ασφαλιστική μας εταιρεία και να έχουμε εκδώσει την Πράσινη Κάρτα Ασφάλισης.
 
Θραύση Κρυστάλλων, καθώς είναι πολύ πιθανό να προκληθούν ζημιές στο σημείο που παρκάρατε το αυτοκίνητο ή καθΆ οδόν, από μια πέτρα που πετάχτηκε από ένα άλλο όχημα. Δεν καλύπτονται τα φανάρια και η ηλιοροφή. Σε περιπτώσεις ζημιάς, ο ασφαλισμένος μπορεί είτε να επισκευάσει τη γυάλινη επιφάνεια είτε να την αλλάξει, σε κάποια από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Σε γενικές γραμμές, μπορεί να επισκευαστεί οποιοδήποτε κρύσταλλο, εφόσον η διάμετρος της ζημιάς δεν υπερβαίνει τα 2 εκατοστά, δεν βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του οδηγού και δεν είναι σε απόσταση μικρότερη των 10 εκατοστών από την άκρη της γυάλινης επιφάνειας.
 
Φροντίδα ατυχήματος: Στην περίπτωση που τρακάρουμε, ειδοποιούμε την ασφαλιστική μας εταιρεία και κάποιος υπάλληλος της έρχεται άμεσα στον τόπο του ατυχήματος. Αυτός φροντίζει για τη συμπλήρωση των απαραίτητων εγγράφων, φωτογραφίζει το χώρο του ατυχήματος, καλεί την Αστυνομία και ρυμουλκεί το αυτοκίνητό μας, αν χρειαστεί. 

Υλικές ζημιές από ανασφάλιστο όχημα, αφού η ασφαλιστική σας εταιρεία μπορεί να σας αποζημιώσει, εάν σας τρακάρει κάποιο αυτοκίνητο που δεν είναι ασφαλισμένο. Με δεδομένο ότι, ο αριθμός των ανασφάλιστων έχει αυξηθεί δραματικά, είναι καλό να έχουμε τη συγκεκριμένη κάλυψη. 
 
Δείτε πόσο θα σας κοστίσει η ασφάλιση του αυτοκινήτου σας στην παρακάτω φόρμα.

Hyundai
KIA