Ανεμόμυλος στο ύψωμα της Χώρας

Η Μεσαιωνική Χώρα

Κίμωλος: Μικρή ζωγραφιά στο Αιγαίο

3355 Επισκέψεις στο άρθρο

Αντίκρυ από την Σίφνο, σε απόσταση αναπνοής από τη μητρική γη της Μήλου, η Κίμωλος μοιάζει να ζει σε άλλες εποχές και να απολαμβάνει τα γυρίσματα των καιρών με τον δικό της μοναδικό, αληθινό τρόπο.

 
Η Ψαθή το λιλιπούτειο λιμάνι του νησιού σε καλωσορίζει με τον πιο αυθεντικό και ανεπιτήδευτο τρόπο. Χίλια πεντακόσια μέτρα ψηλότερα, η Χώρα της Κιμώλου κτισμένη μέσα και γύρω από το κάστρο είναι ένας κατάλευκος οικισμός με στενά ασβεστωμένα πλακόστρωτα σοκάκια, ιδανικός για ήσυχους περιπάτους και ρομαντικές βόλτες. Η τραχεία ηφαιστειογενής ενδοχώρα με πλούσιο υπέδαφος σε κοιτάσματα κιμωλίας και ελαφρόπετρας σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις.

Η Χώρα
Το οικιστικό σύμπλεγμα που βλέπουμε σήμερα χωρίζεται στο Παλιό Χωριό και στο Καινούργιο Χωριό. Το Παλιό Χωριό βρίσκεται μέσα στο μεσαιωνικό Κάστρο (13ος -14ος αι.) και αποτελεί ότι πιο ανόθευτο και ανεπιτήδευτο έχει να δείξει το νησί. Το Καινούργιο Χωριό έχει αναπτυχτεί γύρω από το Κάστρο. Πρόκειται για ένα όμορφο χαρούμενο κυκλαδικό οικισμό με τα λευκά κυβόσχημα σπίτια του, τις μικροσκοπικές πλατείες, τις εκκλησιές του. Εδώ βρίσκεται το Λαογραφικό, το Ναυτικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στη θέση Ελληνικά.

Νερά κρύσταλλο
Στον όρμο της Ψαθής, μπροστά από τις ταβέρνες απλώνεται μια πολύ καλή παραλία με ρηχά νερά. Δυτικά θα κολυμπήσετε στις παραλίες Αλυκή, Μπονάτσα, Καλαμίτσι και Φυκιάδα που αναπτύσσονται αντίκρυ στη Μήλο. Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί στην πολύ καλή παραλία Δέκας και τερματίζει στην παραλία Ελληνικά. Κοντά της αναπτύσσεται το απόκοσμο βραχώδες τοπίο της Μαυροσπηλιάς, μια θαλάσσια τοποθεσία που θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε. Από το Χωριό θα πάρετε τον περιφερειακό δρόμο που στρέφεται ανατολικά για την μικροσκοπική παραλία Γούπα και τη βράχινη αγκαλιά Καράς. Ακολουθούν οι ακτές του Αγίου Ζαχαρία, το Κλίμα. Ασφάλτινος δρόμος θα σας φέρει στο απάνεμο και γραφικό λιμανάκι του Αγίου Μηνά. Στη συνέχεια ο δρόμος γίνεται χωμάτινος και οδηγεί στα Ιαματικά Λουτρά Κιμώλου. Εδώ θα κολυμπήσετε στην αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου.

Εξερευνήσεις
Από το Χωριό ή από τα ιαματικά λουτρά θα ακολουθήσετε ταμπέλες προς Μοναστήρια. Ο δρόμος είναι χωμάτινος όμως καταλήγει στη τοποθεσία Μοναστήρια, όπου υπάρχει ένα θαυμάσιο ακρογιάλι που διαθέτει φυσική σκιά από αρμυρίκια .Με μονοπάτι που θα προσεγγίσετε την απόλυτα ερημική ακρογιαλιά Σούφι (35 λεπτά), όπου θα απολαύσετε το μοναχικό σας μπάνιο. Η περιοχή θεωρείται καλός ψαρότοπος για δεινούς ψαροντουφεκάδες. Με καΐκι θα επισκεφθείτε την νησίδα Πολύαιγο που απέχει μόλις 2 νμ.

Κείμενα - Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης/ www.viewsofgreece.gr