Χώρα

Οι παραλίες Μώλος και Μαγαζιά

Η μοναχική πορεία της Σκύρου

4148 Επισκέψεις στο άρθρο

Ξεκομμένη από τις υπόλοιπες Σποράδες, η Σκύρος θαρρείς πως ταλαντεύεται ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους. Το βόρειο τμήμα του νησιού, πλημμυρισμένο από πεύκα, σε παραπέμπει μεμιάς στο τυπικό πανέμορφο τοπίο των Σποράδων. Στο νότο, η πέτρα πάνω στην πέτρα, τα βράχια γυμνά και παιδεμένα, θυμίζουν έντονα Κυκλάδες.

 

Το ίδιο και η αρχιτεκτονική της Χώρας με τα χαρακτηριστικά λευκά κυβισμένα σπίτια. Διοικητικά, η Σκύρος υπάγεται στην Εύβοια και η ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση γίνεται από την Κύμη. Γενικά, το νησί είναι κατάλληλο για περιπέτειας και εξερευνήσεις, ταυτόχρονα όμως ιδανικό για ξεκούραση σε μοναδικά αραξοβόλια.

 

Τι θα δείτε

Η πρώτη σας επαφή με τη Σκύρο θα είναι το λιμάνι της, η Λιναριά, που ίσως και να μην σας ενθουσιάσει. Μη βιαστείτε όμως να βγάλετε συμπεράσματα. Η Χώρα απέχει από το λιμάνι 11 χιλιόμετρα και είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό και ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής, λαογραφικής και ιστορικής πλευράς έχει να επιδείξει το νησί. Κατά τη γνώμη μας όμως την παράσταση κλέβει το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού που είναι κατάφυτο από πεύκα με έντονο διαμελισμό και άφθονα κολπάκια, όρμους και ερημονήσια. Ακολουθώντας ασφάλτινους και καλούς χωματόδρομους θα επισκεφθείτε την Ατσίτσα, τον Αγ. Φωκά και τον υπέροχο ορμίσκο Πεύκο. Η διαδρομή Ατσίτσα – Αγ. Φωκάς – Πεύκος είναι μοναδική και αποκλείεται να σας αφήσει ασυγκίνητους. Ο χωματόδρομος ελίσσεται μέσα από πυκνά πευκοδάση και θα σας φέρει κοντά σε μερικά από τα ομορφότερα μέρη.

 

Πρέπει να ξέρετε

Τα στενά και δαιδαλώδη καλντερίμια της Χώρας κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Αν τα περπατήσετε, θα ανακαλύψετε τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής και τα πλούσια σε εκθέματα μουσεία, όπου αναβιώνουν το παρελθόν και η παράδοση μιας πραγματικής νησιώτικης πολιτείας. Από το κάστρο του Αη Γιώργη του Σκυριανού θα έχετε μια μοναδική άποψη της Χώρας και θέα εκπληκτική στο απέραντο γαλάζιο. Από αυτόν τον απότομο βράχο σύμφωνα με τη μυθολογία γκρέμισε το Θησέα ο βασιλιάς της Σκύρου, Λυκομήδης. Στη Χώρα λειτουργούν δύο πολύ αξιόλογα μουσεία, το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό του Μάνου Φαλτάιτς.

 

Οι παραλίες

Παραθαλάσσια επίνεια της Χώρας είναι οι οικισμοί Μαγαζιά (Γιαλός) και Σκάλα (Μώλος) με τις απλωτές παραλίες, τα εξοχικά κεντράκια και τα ξενοδοχεία. Οι αμμουδιές αυτές θεωρούνται οι πλέον πολυσύχναστες του νησιού είναι επιπλέον είναι εξαιρετικά ανοιχτές στους βορειοανατολικούς ανέμους (κοινώς, μελτέμια). Οι βόρειες και δυτικές ακτές είναι κατάφυτες από πεύκα. Πολύ καλή –αν και μικροσκοπική- και μάλλον πολυσύχναστη, είναι η παραλία του Πεύκου. Πιο ήσυχα είναι στον Αγ. Φωκά με τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά. Στην Ατσίτσα δεν υπάρχουν καλές παραλίες, αλλά πολλοί προτιμούν τις βουτιές από τα βράχια. Αντίθετα είναι εξαιρετικές οι ακρογιαλιές του βορρά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Μάρκεσι, Θεότοκος και Κυρά-Παναγιά. Μοναδικές παραλίες, αμμουδιές, ρηχά διάφανα νερά θα βρείτε στις Αχερούνες, στην Καλαμίτσα και το Νυφί. Όλα αυτά τα σημεία προσεγγίζονται εύκολα με ασφάλτινους δρόμους ή καλοστρωμένους χωματόδρομους, τόσο από τη Λιναριά όσο και από τη Χώρα.

 

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΣΚΥΡΟΣ