Μονεμβασιά: Σαν πανέμορφο «πέτρινο καράβι»

5406 Επισκέψεις στο άρθρο

Φύγε τώρα για τη Μονεμβασιά και νιώσε να ταξιδεύεις στον χρόνο μέσα από τον πανέμορφο μεσαιωνικό οικισμό. Βούτα στην υπέροχη παραλία του Ξιφιά, χαλάρωσε τον Αγιο Φωκά και δες την απίστευτη θέα από την εκκλησία της Παναγίτσας.

 
Μεσαιωνικός οικισμός παγκόσμιας εμβέλειας
Προπύργια, τείχη, πολεμίστρες, λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρες δουλεμένες από ανθρώπους και φθαρμένες από το χρόνο, σε υποδέχονται σιωπηλά στη Μονεμβασιά. Δες τα σπίτια, τα αρχοντικά και της εκκλησίες της μεσαιωνικής πολιτείας που το κάθε ένα έχει τη δική του ιστορία. Θαύμασε τα βυζαντινά σύμβολα, τα ενετικά οικόσημα, τις ντάπιες και τις πολεμίστρες... Ανηφόρισε το κεντρικό καλντερίμι, δηλαδή την οδό Γιάννη Ρίτσου, και μείνε έκθαμβος από τα τουριστικά μαγαζάκια με την πολύχρωμη πραμάτεια τους που έρχονται να δώσουν μια ανάλαφρη νότα στη σιωπηλή, αυστηρή, μεσαιωνική ατμόσφαιρα του κάστρου.

Για βουτιές στον Ξιφιά την ομορφότερη παραλία της περιοχής
Ακολούθησε το στενό ασφάλτινο δρόμο που φεύγει νότια και σε πορεία παράλληλη με την ακτογραμμή και θα βρεθείς στις μικρές διαδοχικές αμμουδιές του «Ξιφιά» που κρύβονται πίσω από βράχια πωρόλιθου. Αν και βρίσκονται πολύ κοντά το δρόμο δεν θα τις δεις εύκολα γι΄ αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή να μην τις προσπεράσεις. Ολόγυρα υπάρχουν ταβέρνες και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.

Με τα πόδια στη νησίδα του Αγίου Φωκά και το όμορφο εκκλησάκι
Συνέχισε την πορεία σου, μετά τις αμμουδιές του Ξιφιά περιπλανήσου κατά μήκος της νότιας βραχώδους ακτής και απόλαυσε την πανοραμική θέα. Κάποια χιλιόμετρα μετά τη Μονεμβασιά, ο δρόμος καταλήγει σε απόμερη παραλία, στη θέση Aγιος Φωκάς. Πάνω στη νησίδα που απέχει μόλις λίγα μέτρα από την ακτή επισκέψου το μικρό ξωκλήσι στο οποίο φτάνεις με τα πόδια ακολουθώντας το σύντομο μονοπάτι που τρέχει πάνω στη στενή λωρίδα γης.

Απίστευτη θέα από το υδραγωγείο και την Παναγίτσα
Από το κέντρο της Γέφυρας (έτσι ονομάζεται ο οικισμός που είναι εκτός των τειχών) θα αναζήτησε τον στενό δρόμο που ανηφορίζει για την εκκλησία της Παναγίτσας. Από αυτό το σημείο, αλλά και από τη θέση του υδραγωγείου που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι, θα έχεις την καλύτερη θέα στον εντυπωσιακό βράχο που μοιάζει να εισβάλει σαν πέτρινη γλώσσα στο γαλάζιο του Αιγαίου.