Προορισμοί κρυφά φθινοπωρινά διαμάντια

Προορισμοί κρυφά φθινοπωρινά διαμάντια

38802 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα μήνα πριν μπει ο Χειμώνας, αν και ο καιρός δεν συμβαδίζει με την εποχή, εμείς αναζητάμε φθινοπωρινές αποδράσεις!

Καρυά Κορινθίας: Στην καρδιά του ελατοδάσους

Κοινοποίησέ το »

Η Καρυά Κορινθίας είναι ένα μικρό και ήσυχο χωριουδάκι, χτισμένο ψηλά στις βόρειες απολήξεις της Ζήρειας, το βουνό που με 2.374 μ. υψόμετρο δεσπόζει στην ορεινή Κορινθία. Περιβάλλεται από ωραιότατο ελατόδασος και προσφέρει θέα προς τις ψηλότερες κορυφές της Ζήρειας. Διαθέτει ξενοδοχεία, ξενώνες και ταβέρνες, καθώς και ένα παραδοσιακό καφενείο - γλυκοπωλείο που σερβίρει καφέ, ποτά, γλυκά του κουταλιού και σπιτικούς λουκουμάδες. Στην Καρυά μπορείτε να δείτε την ιστορικής αξίας, βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Διχώρι Φωκίδας: Ορεινός παράδεισος
Εδώ ακόμα δεν έφτασε η... ανάπτυξη! Ευκαιρία για τους εραστές του βουνού να γνωρίσουν την αμόλυντη φύση του χωριού σε έναν από τους τελευταίους ορεινούς παράδεισους! Το Διχώρι βρίσκεται ριζωμένο σε μια επίπεδη πλαγιά, στα 1.200 μ. μιας βουνοκορφής των Βαρδουσίων. Eκεί τα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την παρουσία αρχαίου οικισμού, ενώ η μεγάλη συνεισφορά των κατοίκων του στον αγώνα του 1821, του «ορθώνει» το ανάστημα!

Ορεστιάδα: Τόπος γεμάτος ιστορίες
Η Ορεστιάδα, με 15.000 κατοίκους, είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη μετά την Αλεξανδρούπολη, καθώς και το πολιτιστικό, διοικητικό κι εμπορικό κέντρο του βόρειου Έβρου. Η σύγχρονη πόλη ιδρύθηκε το 1923, με τη συνθήκη της Λοζάνης, από πρόσφυγες από την Aδριανούπολη. Αξίζει να δείτε το Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας, με τις ιστορικές φωτογραφίες, τις τοπικές φορεσιές, τα κεντήματα, τα γεωργικά εργαλεία, τα όπλα κλπ. Την ενδιαφέρουσα Λαογραφική Συλλογή στο χωριό Νέα Βύσσα, (12 χλμ. βόρεια). Στην κοιλάδα του Αρδα, παραποτάμου του Έβρου, τους ταφικούς τύμβους και τους μεγαλιθικούς τάφους.

Γύρω γύρω στη Λίμνη Στυμφαλία
Η λεκάνη της Στυμφαλίας λίμνης απέχει από το Κιάτο μόλις 28 χιλιόμετρα . Ο δρόμος κινείται περιμετρικά της λίμνης και κατά μήκος του η δασική υπηρεσία έχει εγκαταστήσει κιόσκια σε θέσεις θέας. Σε αρκετά σημεία θα έχετε την ευκαιρία να ακολουθήσετε μονοπάτια που οδηγούν ως τους καλαμιώνες όπου με ένα ζευγάρι κιάλια θα επιδοθείτε σε birdwatching (παρακολούθηση πουλιών). Φτάνοντας στην πασίγνωστη από τη μυθολογία και τους άθλους του Ηρακλή Στυμφαλία, αξίζει να κάνετε τον κύκλο της λίμνης διασχίζοντας παράλληλα τα παραμυθένια χωριά της περιοχής, να περιηγηθείτε στα πλούσια δάση από έλατα, να γυρίσετε το ρολόι στο χώρο που βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Στυμφάλου και να δείτε τα ερείπια της φράγκικης εκκλησίας που κτίστηκε τον 13ο αιώνα.