Στην Κυριώτισσα και στην Μπαρμπούτα

72809 Επισκέψεις στο άρθρο

Στις δύο ιστορικές συνοικίες της Βέροιας της Τουρκοκρατίας θα γυρίσετε πίσω στο χρόνο για να αισθανθείτε τα ίχνη του τότε αστισμού. Για την ιστορία, η Κυριώτισσα ήταν η χριστιανική, ενώ η Μπαρμπούτα η εβραϊκή συνοικία. Μαζί με την οθωμανική -ανατολικά της Μπαρμπούτας- συγκέντρωναν τους αστούς του παρελθόντος. Εσείς που έχετε το προνόμιο να περπατάτε στα σοκάκια της Κυριώτισσας, βλέπετε αναστηλωμένα σπίτια με σαχνισιά, -ξύλινους εξώστες που έχουν μέχρι και η Σάμος, η Μάλτα και η Μαγιόρκα-, εντυπωσιακά χρώματα (λουλακί, ώχρα, βυσσινί, καφέ), πόρτες με γυφτόκαρφα και πέτρινους τοίχους με ζωνάρια από ξύλο. Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης, σας δένει με το σήμερα αν και νοσταλγείτε την αύρα των περασμένων χρόνων, ενώ πάτε προς την Μακαριώτισσα, την δεύτερη χριστιανική συνοικία της παλιάς Βέροιας.

Η Μπαρμπούτα σας περιμένει βορειότερα, δίπλα στα θορυβώδη νερά του Τριπόταμου και το καταπράσινο λαγκάδι, με την εκπληκτική βλάστηση. Η εβραϊκή συνοικία της πόλης ήταν κτισμένη τριγωνικά ως μια κλειστή γειτονιά, ελεγχόμενης κυκλοφορίας, όπου ζούσαν οι εβραίοι της πόλης. Θαυμάστε την καταπληκτική σημερινή αναστήλωση που κρατά ανέπαφη την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της εβραϊκής γειτονιάς από άκαιρες επιδράσεις. Εντοπίστε τα αρχοντικά της οδού Χάβρας, σε ρυθμό Μπαρόκ και Ροκοκό, που φιλοξενούν το Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, τα Αρχεία του Κράτους του Νομού Ημαθίας, τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και τον σύλλογο Βλάχων, όλα σε κτίσματα του 19ου αιώνα.
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Tags: 0
 
  • loukia

    Η παναγία Σουμελά... ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ... Ο μητροπολίτης παντελεήμων σώφρων, κ.τ.λ. να προσέξει πολύ πιο καλύτερα την μονή, κ.τ.λ. από κάποια μικροπροβλήματα...

      1
  • Τιμόθεος

    Επίσης, η όμορφη και βραβευμένη Δημόσια Βιβλιοθήκη. Κορυφαίος προορισμός για όλη την οικογένεια για μια όμορφη και δημιουργική ημέρα.

      1