Το αρχαιότερο σπα της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα

10703 Επισκέψεις στο άρθρο

Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων: Το αρχαιότερο σπα της Ευρώπης
Μόλις 17 χιλιόμετρα από την Καβάλα και 19 από τη Δράμα το πηλοθεραπευτήριο των Κρηνίδων αποτελεί το παλαιότερο σπα της Ευρώπης. Βρίσκεται μόλις μία ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων στο μέρος όπου βρίσκεται και το περιβόητο ομώνυμο θέατρο.

Εξερεύνηση την κοιλάδα του Ορφέα
16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καβάλα, στα ριζά του Παγγαίου όρους (υψόμ. 1956), κοντά στη σύγχρονη Εγνατία οδό, βρίσκεται η Ελευθερούπολη. Από εδώ θα ανηφορίσετε τον ασφάλτινο δρόμο που σκαρφαλώνει τις πλαγιές του βουνού.
Τελική κατάληξη, η πανέμορφη Κοιλάδα του Ορφέα και το ορειβατικό καταφύγιο (προσοχή τα τελευταία χιλιόμετρα είναι σε καλό χωματόδρομο). Η διαδρομή είναι μαγική καθώς διασχίζει πανέμορφο δάσος οξιάς. Την άνοιξη που σημειωτόν εδώ διαρκεί μέχρι τα μέσα του Ιουνίου, θα σας εντυπωσιάσουν τα ανθισμένα τοπία. Το καλοκαίρι στο Παγγαίο θα ανεβείτε για την απίθανη δροσιά του, ενώ το φθινόπωρο για να απολαύσετε τα ζωηρά χρώματα των δασών του.

Το κάστρο που επισκεύασε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής
Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της παλιάς πόλης μέχρι την κορφή του λόφου και το μεσαιωνικό κάστρο. Το κάστρο φαίνεται να εμφανίζεται στις σελίδες της ιστορίας επί Βυζαντίου, ενώ ανακατασκευάστηκε πάνω στα ερείπιά του στις αρχές του 15ου αιώνα. Η οχυρωμένη ακρόπολη δέχθηκε αρκετές προσθήκες ειδικά επί Οθωμανών. Το 1530 ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής επεκτείνει την οχύρωση μέχρι χαμηλά στο λιμάνι. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου.

Από το Δέλτα του Νείλου στο Δέλτα του Νέστου
Ανατολικά της Καβάλας βρίσκεται η Χρυσούπολη (30 χλμ. από Καβάλα) και νοτιότερα το χωριό Κεραμωτή (45 χλμ. από Καβάλα), το κοντινότερο σημείο πρόσβασης στο Δέλτα του Νέστου που είναι ένας από τους σπουδαιότερους υγρότοπους της Ελλάδας και της Ανατ. Μεσογείου. Τον Νέστο μπορείτε να τον εξερευνήσετε είτε με κανό καγιάκ ξεκινώντας από τα πανέμορφα στενά του που απλώνονται λίγο βορειοτέρα, είτε με τα πόδια ακολουθώντας σημαδεμένα μονοπάτια.

Tags: ΚΑΒΑΛΑ