Στυμφαλία Λίμνη

72992 Επισκέψεις στο άρθρο

Κρυμμένη μέσα στους πυκνούς καλαμιώνες και τυλιγμένη στην αχλή του   μύθου, η πιο διάσημη ίσως λίμνη της Ελλάδας καταφέρνει ακόμη να  εμπνέει  με τις υπέροχες εικόνες της φύσης της.

Είναι πασίγνωστη ήδη από την αρχαιότητα καθώς έχει συνδέσει το όνομά της με έναν από τους άθλους του Ηρακλή.

Η γεωμορφολογία της περιοχής προσδιορίζεται από την παρουσία των  βουνών  Ολίγυρτος, Γερόντιο, Μικρή και Μεγάλη Ζήρια. Η λεκάνη της λίμνης που απλώνεται την άνοιξη σε μια έκταση 7.700 στρεμμάτων βρίσκεται σε ύψος 600 μέτρων. Η Στυμφαλία είναι μια ρηχή βαλτώδης λίμνη και το μέγιστο  βάθος της μόλις που αγγίζει τα δυο μέτρα.

Καθώς είναι μια από τις ελάχιστες φυσικές ορεινές λίμνες της Ελλάδας και ίσως ο σημαντικότερος ορεινός υγροβιότοπος στο νοτιότερο άκρο των Βαλκανίων, συγκεντρώνει ένα μεγάλο αριθμό ειδών της πανίδας και της χλωρίδας.

Περιμετρικά, τις όχθες της διατρέχει ασφάλτινος δρόμος προσφέροντας πρόσβαση σε σημεία θέας, αλλά και στην ακρολιμνιά. Επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κιόνια, τηλ.: 27470-22296. Στα γύρω χωριά υπάρχουν μικροί ξενώνες και εξοχικές ταβέρνες όπου μάλιστα μπορείτε να δοκιμάσετε ντόπιο κρέας και τυροκομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η ευρύτερη περιοχή θεωρείται ιδανικός προορισμός για τις εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.