Κάστρο, η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου

Ανακαλύψτε τα γλέντια της Σίφνου!

4390 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Σίφνος φημίζεται για τα γλέντια και τις παραδοσιακές γιορτές της. Το σιφνέικο κρασί, το λαούτο, το βιολί, η ρεβυθάδα και οι άλλοι ντόπιοι μεζέδες έχουν την τιμητική τους!

 
Αρχοντική, νοικοκυρεμένη, λουσμένη στο φως και στα χρώματα της θάλασσας, η Σίφνος φιλοξενεί στην ανατολική ακτή έναν από τους γραφικότερους οικισμούς των Κυκλάδων.
Στην κορφή βραχώδους λόφου που κατρακυλά τις πλευρές του απότομα στη θάλασσα είναι κτισμένο το πανέμορφο Κάστρο. Παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου μέχρι το 1836, ο οικισμός ανιχνεύει την ύπαρξή του από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ ευρήματα ανασκαφών καταμετρούν την ηλικία του από την εποχή του Χαλκού. Ίχνη από την αρχαία ακρόπολη και θεμέλια κτισμάτων του 7ου αιώνα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Η σημερινή αρχιτεκτονική παρουσία του οικισμού διατηρεί το μεσαιωνικό της χαρακτήρα από τον 14ο αιώνα, τότε που ο φόβος των πειρατικών επιδρομών οδηγούσε σε κατασκευαστικές δομές φρουριακού τύπου. Οπωσδήποτε η γοητεία του Κάστρου είναι υπεράνω εποχών συνθηκών. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να αφήσετε το όχημα σας αρκετά μακριά, αφού το Κάστρο –όπως εξάλλου και σε κάθε μεσαιωνικό οικισμό που σέβεται τον εαυτό του- δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα.

Τι θα δείτε
Όλο το χωριό αποτελεί αξιοθέατο. Τα ολόλευκα σπίτια του οικισμού είναι κτισμένα ασφυκτικά το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας προστατευτικό τείχος. Τα άνετα ασβεστωμένα καλντερίμια καθώς ανοίγουν το διάβα τους μέσα από τις σκιερές λόζιες (στοές) αποκαθιστούν την επικοινωνία στο εσωτερικό του χωριού. Μια περιπλάνηση στις πλακόστρωτες στράτες είναι μια μικρή απόλαυση που θα γεμίσει τα μάτια σας με αξέχαστες εικόνες. Το εκτυφλωτικό λευκό διακόπτει την επιβλητική του παρουσία πάνω στις μικρές χρωματικές πινελιές που σκορπίζουν εδώ και εκεί τα χαρούμενα πορτοπαράθυρα και οι ολάνθιστες αυλές.
Ενδιαφέρον έχει το Αρχαιολογικό μουσείο του Κάστρου που στεγάζεται στην παλιά Καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάδοβα, με εκθέματα από τις ανασκαφές στην περιοχή.

Οι παραλίες
Η μικροσκοπική παραλία Σεράλια, παλιό ορμητήριο πειρατών θα σας γοητεύσει. Λίγο μακρύτερα απλώνεται η παραλία Εφταμάρτυρες που προσεγγίζεται με τα πόδια. Από τις κοντινές τοποθεσίες ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Παναγιά η Πουλάτη με την υπέροχη εκκλησία και την απόκρημνη και ήσυχη παραλία της.

Κείμενα: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΣΙΦΝΟΣ