Εκεί που το party δεν τελειώνει ποτέ

Εκεί που το party δεν τελειώνει ποτέ

3419 Επισκέψεις στο άρθρο

Μην ταλαιπωρήστε άλλο προσπαθώντας ακόμη να επιλέξετε τον ιδανικό προορισμό. Βάλτε πλώρη για Κυκλάδες. Ανοίξτε τους χάρτες, κανονίστε την παρέα, το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι και ίσα που προλαβαίνετε! Η Νιος είναι πάντα εκεί και σας περιμένει. Ολόλευκη, γαλάζια, κεφάτη, πολύχρωμη, αλλά και ερημική, απόκρυφη, ρομαντική, πληθωρική… αιώνια νέα!

 
Είναι αλήθεια πως της είχε βγει το όνομα. Μέχρι πρόσφατα η διάσημη για την έντονη νυχτερινή ζωή της Ίος συγκέντρωσε νεαρούς από όλο τον κόσμο για νυχτερινό «ξεσάλωμα» και τα όσα μύρια αυτού έπονται, ταυτίστηκαν μαζί της. Περασμένα, ξεχασμένα πια αυτά. Βέβαια, η Χώρα όπου χτυπά η καρδιά του νησιού παραμένει πάντα πολύχρωμη και συγκεντρώνει πολύ κόσμο το βράδυ, καθώς εδώ λειτουργούν τα περισσότερα μπαράκια και νυχτερινά μαγαζιά.

Οι ξέφρενοι ρυθμοί, τα πολλά ντεσιμπέλ και το απόλυτα ξεφάντωμα, ακόμα καλά κρατούν, χωρίς όμως πια τα δυσάρεστα επακόλουθα. Και βέβαια οι ορδές των νέων που συρρέουν κάθε καλοκαίρι στη Νιο δε λένε να καταλαγιάσουν. Είναι το αγαπημένο νησί όσων ακόμα μετρούν άφοβα το χρόνο, όσων ξέρουν να χαίρονται τα νιάτα ή απλά τα νοσταλγούν ή τα ζηλεύουν, όσων επιμένουν ακόμα να αισθάνονται νέοι…

Όμως, ακόμη κι αν δεν ανήκετε στους παραπάνω, μη νομίσετε πως η Νιος δεν είναι για σας. Στο φως της ημέρας το όμορφο Κυκλαδονήσι έχει να δείξει απερίγραπτες ομορφιές σε όσους απολαμβάνουν την εξερεύνηση, την πεζοπορία, τις μοναχικές ακρογιαλιές, σε όσους αγαπούν τη φύση σε κάθε της μορφή και εκδήλωση. Λευκά ερημοκλήσια, που κατά την παράδοση ξεπερνούν τα τριακόσια, απίθανες αμμουδιές από τις καλύτερες του Αιγαίου, απόμεροι κολπίσκοι, απρόσιτα γκρεμοτόπια, απόκρυφες γωνιές, αλλά και εκπληκτικοί ψαρότοπο είναι μόνο μερικά από τα πολλά, αλλά όχι και τόσο ακουστά γνωρίσματα του νησιού.

Τώρα πάμε Μαγγανάρι;
Πορεία νότια… για πολλούς κουραστική, για άλλους γοητευτική, καθώς τελειώνει σε ένα από τα ομορφότερα θαλασσινά τοπία της Ίου. Ο παλιός δρόμος ξεκινά από τον Μυλοπότα και στριφογυρνά για 17 χιλιόμετρα τις νοτιοδυτικές ακτές, μέχρι τελικής πτώσης… στην τροπική θάλασσα, εδώ στο πανέμορφο Μαγγανάρι. Η νέα χάραξη ξεκινά από τη Χώρα και ακολουθεί εντελώς διαφορετική πορεία, τουλάχιστον για τα πρώτα και πιο δύσκολα χιλιόμετρα ως τη χρυσαφένια διπλή ανίσκιωτη αμμουδιά με τα ρηχά νερά. Δίπλα και βορειότερα από την κεντρική παραλία του Μυλοπότα υπάρχουν δυο μικρότερες αμμουδερές αχιβάδες, τις οποίες προτιμούν κυρίως οι γυμνιστές. Βέβαια, με τη διάνοιξη του δρόμου και την ασφαλτόστρωση, άλλες μέρες ήρθαν για το μαγευτικό Μαγγανάρι και τις ακτές του.

Από τον Μυλοπότα με χωμάτινο δρόμο προσεγγίζεται η απόκρημνη παραλία «Τρεις Κλισιές» και ο απίθανος ορμίσκος του Παπά. Στη συνέχεια ο δρόμος συνεχίζει βόρεια για τον οικισμό Κάλαμο. Από το ομώνυμο μοναστήρι αριστερά θα κατηφορίσετε για 4 χλμ. έως την παραλία του Καλάμου, ενώ η ακτή Πλάκες σας περιμένει μετά από 3 χλμ. παραλιακού δρόμου που ξεκινά από τον οικισμό.

Η βόρεια άκρη της Ίου δεν έχει αξιόλογες παραλίες εκτός από αυτήν στο Πλακωτό, 15 χλμ. από τη Χώρα. Αν έρθετε μέχρι εδώ αναζητήστε το χωματόδρομο που θα σας βγάλει σε τοποθεσία όπου σύμφωνα με τους ντόπιους υπάρχει ο τάφος του Ομήρου! Πολλές απρόσιτες και απάνεμες μικρές παραλίες θα γνωρίσετε κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής, μόνο που θα πρέπει να διαθέτετε σκάφος ή γερά πόδια για να τις προσεγγίσετε. Αν ανήκετε στους τολμηρούς ξεκινήστε το πρωί με τα πόδια κι έχει… ο θεός! Στις μοναχικές αμμουδιές Κλίμα και Πικρόνερο, νοτιότερα του Μυλοπότα, φθάνει μονοπάτι. Μην τρομάζετε όμως αν δεν αντέχετε την πεζοπορία κάτω από τον καυτό Νιώτη ήλιο. Πάρτε ένα από τα εκδρομικά καΐκια από τον Όρμο ή από το Μαγγανάρι που καθημερινά εκτελούν παράκτια δρομολόγια στο νησί και διαλέξτε το δικό σας prive αγκυροβόλιο… Προσαράξτε και αφεθείτε σαν αχόρταγα παιδιά στις απολαύσεις της θάλασσας…

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΙΟΣ