Πρέβελη

Το Πήδημα της Γριάς

Μπάλος

Σαρακήνικο

5 περίεργες ελληνικές παραλίες

12368 Επισκέψεις στο άρθρο

Η μία με ποτάμι και λιμνοθάλασσα, η άλλη με το σκαρί ενός ναυαγισμένου καραβιού αραγμένο στο κέντρο της, η τρίτη με ένα τεράστιο βράχο να ξεπροβάλλει μέσα στη θάλασσα, η τέταρτη με ψιλή λευκορόζ άμμο που θυμίζει Χαβάη και η πέμπτη με λευκά ηφαιστειογενή βράχια που μοιάζουν φερμένα από τον Αρη. Δες τώρα τις πιο περίεργες παραλίες της Ελλάδας!

 
Παραλία, ποτάμι και λιμνοθάλασσα μαζί
Η παραλία που αδιαμφισβήτητα ξεχωρίζει στην περιοχή του Ρεθύμνου είναι η Πρέβελη. Μια μαγευτική αμμουδερή παραλία με φοίνικες, ακριβώς στις εκβολές του ποταμού Κουρταλιώτη, ο οποίος σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα πριν χυθεί στη θάλασσα. Μετά το κάτω Μοναστήρι του Πρέβελη, ένα κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στο ειδυλλιακό τοπίο της παραλίας, στις εκβολές του ποταμού. Έτσι ο επισκέπτης που θα διαλέξει αυτήν την παραλία για μπάνιο, έχει την μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει είτε στα αλμυρά νερά της θάλασσας, είτε στα γλυκά της λιμνοθάλασσας και του ποταμού! Αξίζει τον κόπο να μπείτε στο φαράγγι και να εξερευνήσετε λίγο το ποτάμι περπατώντας πλάι στις όχθες του. Το τοπίο είναι πραγματικά εξωτικό, με τους φοίνικες γύρω σου και τα πράσινα νερά του ποταμού να κυλούν άλλοτε ήσυχα και άλλοτε ορμητικά σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και λιμνούλες.

Με το σκαρί του ναυαγίου στο κέντρο
Είναι ο θρύλος του ναυάγιου του «Παναγιώτης» που μετέφερε παράνομα τσιγάρα από την Τουρκία και το 1982 τσακίστηκε στα βορειοδυτικά βράχια της Ζακύνθου. Από τότε ο Αϊ Γιώργης, η παραλία δηλαδή όπου προσάραξε, έγινε διάσημη. Είναι όμως και το άγριο τοπίο, αλλά και το μοναδικό νερωμένο γαλάζιο των ακτών του Ιονίου που συνθέτουν το σκηνικό μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες θαλασσινές γωνιές της Ελλάδας! Στην απίστευτη αυτή ακρογιαλιά θα πρέπει να έρθετε οπωσδήποτε, μόνο όμως με εκδρομικό σκάφος από τα δεκάδες που ξεκινούν από κάθε σημείο του νησιού, καθώς Ζάκυνθος και Ναυάγιο πάνε πακέτο. Θα τη συναντήσετε κρυμμένη πίσω από κάθετα λευκά βράχια και χαοτικούς γκρεμούς. Είναι αμμουδερή με βαθιά γαλανόλευκα νερά και αρκετά ζεστή όταν τα βράχια δεν ρίχνουν σκιά. Κοντινότερο σημείο πρόσβασης είναι το λιμανάκι Πόρτο Βρώμη (30 λεπτά με το καΐκι).

Και ξαφνικά, ένας τεράστιος βράχος μέσα στη θάλασσα
Στη φυσική έξοδο προς τη θάλασσα μιας μικρής αλλά εύφορης κοιλάδας περίκλειστης από βουνά, βρίσκεται η παραλία του Κορθίου και το ομώνυμο χωριό και λιμάνι στην Ανδρο, όπου υπάρχουν άφθονα εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Νότια, συνεχίζει τη δαντέλα της, η καλή αμμουδιά Καντούνι, η οποία όμως βρίσκεται στο έρμαιο των βοριάδων. Από το κέντρο του οικισμού υπάρχει ταμπέλα προς παραλία «της Γριάς το Πήδημα» με το χαρακτηριστικό βράχο που είναι μια από τις πιο δημοφιλείς της Ανδρου. Ο επιβλητικός, τεράστιος βράχος που ξεπροβάλλει αναπάντεχα στη μέση της θάλασσας, θα σας κάνει να σαστίσετε.

Ροζ και λευκή άμμος που θυμίζει Χαβάη!
Εφορμώντας από τον Κίσσαμο (34 χλμ. δυτικά από τα Χανιά), θα προσεγγίσεις το χωριό Καλυβιανή από όπου θα ακολουθήσεις τον δρόμο για τον Μπάλο. Η παραλία του Μπάλου, όπως φαίνεται από ψιλά, είναι ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών. Μια γλώσσα στεριάς καλυμμένη από ψιλή, λευκή άμμο παρεμβάλλεται μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας ένα τοπίο μοναδικό. Στο βάθος ξεχωρίζουν τα νησιά Ήμερη και Αγρια Γραμβούσα. Το μονοπάτι ξεκινά από τον χώρο στάθμευσης και καταλήγει στην αμμουδιά, είναι βέβαια λίγο απότομο αλλά αν σου αρέσει η πεζοπορία μην διστάσεις να το ακολουθήσεις.


Λευκά ηφαιστειογενή βράχια, φερμένα από... τον Αρη!
Ένα φυσικό θαύμα που θα πρέπει αφενός να δες και αφετέρου να ζήσετε τη μαγευτική εμπειρία της κολύμβησης σε αυτό. Ξεκινώντας από το λιμάνι της Μήλου φτάνεις στο Σαρακήνικο με τα ολόλευκα ηφαιστειογενή και διαβρωμένα από τη θάλασσα βράχια, που δημιουργούν μικρές και μεγάλες σπηλιές. Το εντυπωσιακό αυτό τοπίο σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη πρασίνου. σε άλλους θυμίζει εξωτικό νησί και σε άλλους… σεληνιακό τοπίο! Στο ίδιο περίπου μοτίβο είναι οι κοντινές ακτές Αλογομάντρα, Κάπρος, Παπάφραγκας. Όλες διαθέτουν μικρές αμμουδιές που τις οριοθετούν διάτρητα βράχια, τα οποία σχηματίζουν σπηλιές, πραγματικά θαύματα της φύσης!