3 πόλεις, 1 νικητής

4730 Επισκέψεις στο άρθρο

Τρεις ελληνικές πόλεις, εξίσου όμορφες αλλά και διαφορετικές, συναγωνίζονται για το τρόπαιο των εντυπώσεων. Σας παρουσιάζουμε τα «συν» τους και βαθμολογούμε τα δεδομένα. Ποια άραγε υπερτερεί; Είστε σε θέση να το βρείτε;

 


Βόλος

Γνωρίζετε για τα τσίπουρα, τους μεζέδες και το σπεντζοφάι. Ο Βόλος βέβαια, είναι πολλά περισσότερα. Εύκολος προορισμός για το σαββατοκύριακο, και από Αθήνα και από Θεσσαλονίκη, πολλοί τον θεωρούν μοναδικό ακριβώς επειδή συνδυάζει βουνό, θάλασσα αλλά και λιμάνι.

Αθήνα – Βόλος: 327 χλμ. – Χρόνος: 3 ώρες και ένα τέταρτο– Διόδια: 17,60€ - Βενζίνη: 36€ (με κατανάλωση καυσίμου 24,55lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt) μέσω Λαμίας

Θεσσαλονίκη – Βόλος: 208 χλμ. – Χρόνος: 2 ώρες 20 λεπτά– Διόδια: 12,60€ - Βενζίνη: 23€ (με κατανάλωση καυσίμου 15,62lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt) μέσω Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης

 

Αξιοθέατα:

 • Η Αργώ στην παραλία
 • Το δημοτικό Θέατρο και το Δημαρχείο του Δ. Πικιώνη
 • Το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο
 • Η συνοικία των Παλιών, τα μουσεία Πόλης, Πλινθοκεραμοποιίας και αρχαιολογικό στον Αναυρο

Δραστηριότητες:

 • Βόλτα με τον αμαξά των αλόγων στην παραλία και πάστα φούρνου στη Μινέρβα
 • Διαδρομή στο Πήλιο από Λεχώνια Μηλιές με τον θρυλικό Μουτζούρη
 • Σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Χανίων

Κοντινές εκδρομές:

 • Στο Πήλιο και τα όμορφα χωριά του, πεζοπορία στα μονοπάτια των Κενταύρων
 • Εντυπωσιακή ορεινή διαδρομή από την Πορταριά στη Ζαγορά μέσα από τα Χάνια
 • Στο ιστορικό Βελεστίνο

 

Δείτε περισσότερα για τον Βόλο.

 

Ξάνθη

Ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι διαφορετικών ιδεών, παραδόσεων και τρόπων ζωής θα το διαπιστώσετε εδώ στην Ξάνθη, μια πολυμορφική πόλη που ακροβατεί πολιτισμικά ανάμεσα σε Ασία, Ευρώπη και Μεσόγειο. Στην εσχατιά της Ελλάδας, η αίσθηση των έντονων αντιθέσεων είναι φανερή, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

Αθήνα – Ξάνθη: 705χλμ. – Χρόνος: 6 ώρες και τρία τέταρτα– Διόδια: 35€ - Βενζίνη: 113€ (με κατανάλωση καυσίμου 52,91lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)

Θεσσαλονίκη – Ξάνθη: 205 χλμ. – Χρόνος: 2 ώρες – Διόδια: 4,8€ - Βενζίνη: 28€ (με κατανάλωση καυσίμου 15,36lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)

 

Αξιοθέατα

 • Λαογραφικό μουσείο
 • Παλιά πόλη
 • Μητροπολιτικό Μέγαρο
 • Δημοτική Πινακοθήκη
 • Το σπίτι του Χατζιδάκι

Δραστηριότητες

 • Βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης
 • Εκδρομή στον Νέστο

Κοντινές εκδρομές

 

Δείτε περισσότερα για την Ξάνθη.

 

Σπάρτη

Στην κατάφυτη κοίτη του Ευρώτα, με τη σκιά του Ταϋγέτου να πέφτει βαριά πάνω στον Λακωνικό κάμπο βρίσκεστε σε ελάχιστη απόσταση από τη θρυλική καστροπολιτεία του Μυστρά και είναι η στιγμή που συναντάτε τη Σπάρτη, ιστορική πόλη και παράλληλα ιδανικό εφαλτήριο για περιπλανήσεις στον χώρο, τον χρόνο και την ιστορία.

Αθήνα – Σπάρτη: 213χλμ. – Χρόνος: 2 ½ ώρες– Διόδια: 8,75€ - Βενζίνη: 32,23€ (με κατανάλωση καυσίμου 15,97lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)

Θεσσαλονίκη – Σπάρτη: 703 χλμ. – Χρόνος: 7 ώρες – Διόδια: 41,75€ - Βενζίνη: 119€ (με κατανάλωση καυσίμου 52,71lt και τιμή καυσίμου 1,47€/lt)

 

Αξιοθέατα

 • Μουσείο Ελιάς
 • Οι αρχαιολογικοί χώροι του Μενελάϊου και του ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος

 

Δραστηριότητες

 • Εκδρομές στον Ταΰγετο, στο Ξηροκάμπι
 • Βόλτα στην Καλαμάτα
 • Περιήγηση προς το Γεωργίτσι, το μπαλκόνι του Ταΰγετου

Κοντινές εκδρομές

 • Ο Μυστράς, περιήγηση στα μονοπάτια του Βυζαντίου
 • Στα Βορδόνια, στο βόρειο Ταΰγετο
 • Στο αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας με κατεύθυνση προς Καλαμάτα
 • Στο ορεινό χωριό της Αναβρυτής

 

Δείτε περισσότερα για την Σπάρτη.

 

Βόλος vs Ξάνθη vs Σπάρτη

 

 

Βόλος

Ξάνθη

Σπάρτη

Διαμονή

Πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα καθιστούν τη διαμονή στο Βόλο μια εμπειρία που -πραγματικά- θέλει κάποιος να επαναλαμβάνει. Αρχοντικής ταυτότητας είναι και τα ξενοδοχεία στην Ξάνθη, ενώ ανάλογης ποιότητας, όσον αφορά τόσο το επίπεδο όσο και στον αριθμό τους, είναι τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες στη Σπάρτη.  Στο Βόλο η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων κινείται στα 45€/άτομο με πρωινό και σε τριών στα 30€ το άτομο, στην Ξάνθη η διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων κυμαίνεται στα 50€/άτομο με πρωινό και σε τριών στα 25€ το άτομο, ενώ στη Σπάρτη σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων κυμαίνεται στα 55€/άτομο με πρωινό και σε τριών στα 25€ το άτομο.

9

8,5

8

Φαγητό

Ο Βόλος φημίζεται για τα τσίπουρα και τους μεζέδες του, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι γυαλιστερές, τα μύδια, οι ψητές πατάτες, οι σουπιές με χόρτα, το χταποδάκι και το κλασικό σαγανάκι. Γλυκά κουταλιού από το Πήλιο,  μαρμελάδες, βότανα, τσάι του βουνού αλλά και κορνεδάκια, μαντολάτα, το λουκούμι του «Παππού» θα τα βρείτε εδώ. Στην Ξάνθη τα εδέσματα περνούν πιο βαριά από το στομάχι, καθώς βρίσκετε κεμπάπ όλων των ειδών, ρεβίθια με κολοκύθα και μπαχαρικά, αρνάκι με γιουφκάδες ( μακρόστενες χυλοπίτες ), παστουρμαδόπιτες κ.ά. Φημισμένα είναι και τα γλυκά της, από σοκολατένιες καριόκες, νουγκά και σαραγλί μέχρι αυθεντικά ανατολίτικα γλυκίσματα, σιροπιαστό γκελίν μποχτσά, σεκέρ παρέ από σιμιγδάλι και φρέσκο βούτυρο και σουτζούκ λουκούμ. Στη Σπάρτη, από την άλλη, οι ποικιλίες χοιρινών θα σας βάλουν σε δίλημμα ποια να επιλέξετε, ενώ βρίσκετε ακόμη κολοκυθοκορφάδες, κόκορα μπαρδουνιώτικο, πιταρούδες, άγρια χόρτα βραστά, λαλάγγια και τσιγαρολάχανα. Φυσικά μπορείτε να αγοράσετε και αγνό ελαιόλαδο.

8

8,5

8

Αξιοθέατα

Στο βόλο οι πλούσιες επιλογές για τα αξιοθέατα, και πιο συγκεκριμένα, η Αργώ στην παραλία, το δημοτικό Θέατρο και το Δημαρχείο του Δ. Πικιώνη από κτιριακή άποψη, το Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο, η συνοικία των Παλιών, τα μουσεία Πόλης, Πλινθοκεραμοποιίας και αρχαιολογικό σας δίνουν πολλές επιλογές για να γνωρίσετε τον Βόλο από μια πλούσια γκάμα θεμάτων. Παράλληλα, τα παραδοσιακά πηλιορείτικα αρχοντικά σε όλα τα χωριά και ο καταρράκτης στην τοποθεσία «Κάραβος» της Πορταριάς είναι ισχυρά κίνητρα για να δείτε Βόλο και Πήλιο ως έναν προορισμό και να ανεβείτε στο βουνό. Από την άλλη πλευρά, στην Ξάνθη θα δείτε το Λαογραφικό μουσείο, θα περιπλανηθείτε στην παλιά πόλη και θα κάνετε δύο στάσεις, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και στη Δημοτική Πινακοθήκη. Στην Σπάρτη, το Μουσείο Ελιάς, οι αρχαιολογικοί χώροι του Μενελάου και του ιερού της Ορθίας Αρτέμιδος αλλά και ο Μυστράς σας αφήνουν χρώμα από την ιστορία της πόλης ώστε να εμβαθύνετε στην βυζαντινή ταυτότητα και σε παραγωγικές εργασίες του τόπου.

9

8

8

Κοντινές Εκδρομές

Στο Βόλο, το μαγευτικό Πήλιο που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση κλέβει τις εντυπώσεις, ενώ υπάρχει και το ιστορικό Βελεστίνο. Στο Πήλιο, προτιμήστε την Μακρινίτσα, τη Ζαγορά, την Τσαγκαράδα αλλά και τα Χάνια και τον Κισσό. Στην Ξάνθη, ο Νέστος δίνει αφορμή για εκδρομή προς το Παρατηρητήριό του, ενώ η Λίμνη Βιστονίδα, το Πόρτο Λάγος, η Σταυρούπολη και τα Πομακοχώρια αποτελούν άλλες καλές επιλογές για εκδρομή. Και στην Σπάρτη, η εκδρομή στα Βορδόνια, στο βόρειο Ταΰγετο, ή στο αναρριχητικό πάρκο της Λαγκάδας με κατεύθυνση προς Καλαμάτα και στο ορεινό χωριό της Αναβρυτής είναι ενδιαφέρουσες προτάσεις για να συνδυάσετε διασκέδαση με φυσική απόλαυση.

9

8,5

8

Δραστηριότητες

Στον Βόλοοι επισκέψεις στο Μουσείο Πόλης στα Παλιά και στο αρχαιολογικό μουσείο στον Άναυρο επιβάλλονται καθώς θα δείτε μια σειρά πλούσιων εκθεμάτων και θα πληροφορηθείτε για το παρελθόν της πόλης. Η βόλτα με τον αμαξά των αλόγων στην παραλία θα δώσει ένα παραδοσιακό χρώμα στη μέρα σας και η πάστα φούρνου στη Μινέρβα αργότερα θα απογειώσει τις αισθήσεις. Η διαδρομή στο Πήλιο από Λεχώνια Μηλιές με τον θρυλικό Μουτζούρη είναι υπέροχη, αν την επιλέξετε και έχετε χρόνο να της αφιερώσετε. Στην Ξάνθη, η βόλτα στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης είναι απαραίτητη για να εξερευνήσετε τα μυστικά της, ενώ η εκδρομή στον Νέστο θα σας δέσει απόλυτα με την φύση. Και στην Σπάρτη, γυρίζοντας τον Ταΰγετο, πηγαίνοντας στο Ξηροκάμπι, θα δείτε πώς ζουν οι ντόπιοι, θα γυρίσετε τον χρόνο πίσω, ενώ επιστρέφετε στο σήμερα με μια βόλτα στην Καλαμάτα. Μην παραλείψετε την περιήγηση προς το Γεωργίτσι, το μπαλκόνι του Ταΰγετου.

8

8,5

8

Διασκέδαση

Η βραδινή διασκέδαση του Βόλου το χειμώνα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της πόλης, στα στενάκια που είναι κάθετα στην Ερμού, στην Κουντουριώτου. Στην Νέα Ιωνία θα βρείτε επίσης καλά τσιπουράδικα με γνήσιους μεζέδες και το κρασί της ταβέρνας. Για πιο παραλιακή βόλτα, κοντά είναι η παραλία ή οι Αλυκές και η Αγριά. Στην Ξάνθη, υπάρχουν μερικά κλαμπ για τις πιο πρωινές ώρες, ενώ στην παλιά πόλη τα μπαράκια και τα καφέ είναι από τις πιο όμορφες επιλογές. Και στην Σπάρτη, κοντά στην πλατεία θα βρείτε επίσης μέρη για να διασκεδάσετε για ποτό ή ένα ελαφρύ σνακ.

9

8,5

8

Σύνολο μ.ο.

 

8,6

8,4

8,1Εσείς, λοιπόν, τι λέτε; Είναι σωστή η βαθμολογία; Ξεχωρίζει περισσότερο κάποια πόλη ή κινούνται στα ίδια επίπεδα; 

 
 • Mariza

  Εξαρχής είναι λάθος η σύγκριση ανόμοιων πόλεων. Ο Βόλος προφανώς και προσφέρει περισσότερα καθώς είναι παραθαλάσσια πόλη. Θα ήταν προτιμότερο να συγκριθεί με επίσης παραθαλάσσιες πόλεις και όχι με πόλεις όπως η Σπάρτη και η Ξάνθη που είναι πεδινές.

   
 • Αρης

  Μενω Αθηνα ,αλλα καταγομαι απο Βολο.Εχω παει και στις αλλες δυο πολεις Η Σπαρτη μοιαζει με το Βολο στην ρυμοτομια αλλα μεχρι εκεί.. Η βαθμολογια για μενα ειναι: Βολος 9 Ξανθη 7.8 Σπαρτη6.7 Το μουσειο της πόλης του Βολου ειναι μοναδικό Επισης δειτε,φωτογραφειστε τον παλιο σιδηροδρομικο σταθμο ,εργο de Cirico, για κοντινη βολτα ανεβειτε και με αυτοκινητο στην κορυφη του λοφου Γοριτσα για θεα ολης της πολης.

   

που να μεινετε - ΒΟΛΟΣ - ΠΗΛΙΟ

 • Ειδυλλιακό τοπίο, πάνω στη θάλασσα

  Σ’ένα ειδυλλιακό τοπίο, πάνω στη θάλασσα, με αξεπέραστη θέα στον κόλπο του Παγασητικού και στο Πήλιο, σας καλωσορίζει το Tokalis Boutique Hotel & Spa. Ένας χώρος που τα πάντα σχεδιάστηκαν για να καλύψουν κάθε σας ανάγκη για ταξίδια και αναψυχή, με πραγματικά άνετους και οικείους χώρους.
   2428077577-8 Περισσότερα

τι να κανετε - ΒΟΛΟΣ - ΠΗΛΙΟ

 • Ό,τι ζητάς από μια καλή ταβέρνα

  Στο μικρό γραφικό ψαροχώρι του Κατηγιώργη στο Νότιο Πήλιο, ταβέρνα - ουζερί Αρετή σας περιμένει μπροστά από το Αιγαίο για να απολαύσετε μεζέδες, ποικιλίες, κρεατικά, καλό κρασί και ούζο, σε ένα άνετο και φιλικό χώρο.
   2423071440 Περισσότερα
 • Φαγητά... σαν της μαμάς

  Λίγο πιο πάνω από την πλατεία στις Μηλιές του Πηλίου, το εστιατόριο Panorama ετοιμάζει για εμάς αυτό που λέμε… σπιτικό φαγητό. Πιάτα νόστιμα και προσεγμένα, με υλικά διαλεγμένα ένα-ένα από την πηλιορείτικη γη, έρχονται στο τραπέζι μας με διαφορετικές προτάσεις ανάλογα την εποχή, για να είναι πάντα φρέσκα και ζηλευτά.
   2423086128 Περισσότερα

που να μεινετε - ΓΥΘΕΙΟ - ΜΑΝΗ - ΛΑΚΩΝΙΑ

 • Eμπειρία πολυτέλειας με άριστη εξυπηρέτηση

  Το MYSTRAS GRAND PALACE RESORT & SPA είναι ένα πολυτελές καταφύγιο 5 αστέρων που εκπροσωπεί πλήρως το μυστηριακό μεγαλείο περασμένων εποχών και ενσαρκώνει στο απόλυτο την ιδέα μίας μοναδικής εμπειρίας διακοπών που ξετυλίγεται σε ένα πολυτελές, παραμυθένιο σκηνικό.
   27310 21111 Περισσότερα
 • Διαμονή με γαλήνια θέα

  Το Akrolithi Boutique Hotel βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία στο Καραβοστάσι Οιτύλου της Μάνης.
  Σημείο αναφοράς, η κεντρική βεράντα του ξενοδοχείου, με μοναδική πανοραμική θέα στον Κόλπο του Οιτύλου που κόβει την ανάσα. 
   27330 54059, 27330 53112 Περισσότερα
 • Μεζονέτες για άνεση και πολυτέλεια

  Διακοπές με πλήρη αρμονία και ιδιωτικότητα στο VORINO LUXURY VILLAS, σε μια όμορφη τοποθεσία με συνδυασμό με σπιτικής φιλοξενίας και υψηλού επιπέδου παροχές. Η αρχετυπική μορφή της φιλοξενίας είναι διάχυτη σε όλους τους χώρους. Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των χώρων έχουν ως άξονα τον επισκέπτη και την άνεση του.
   6937027755 Περισσότερα
 • Ιδανικές διακοπές με αρμονία και άψογη εξυπηρέτηση

  Το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο LAS HOTEL βρίσκεται στο παραθαλάσσιο χωριό Γύθειο, στην Λακωνική Μάνη. Στο πιο κεντρικό σημείο της περιοχής μία καινούρια ξενοδοχειακή μονάδα που έχει σχεδιαστεί για να σας προσφέρει την μέγιστη άνεση.
   2733 024610 Περισσότερα

τι να κανετε - ΓΥΘΕΙΟ - ΜΑΝΗ - ΛΑΚΩΝΙΑ

 • Το παστέλι από τη Μάνη που κάνει θραύση στο εξωτερικό

  Να κάνει ξακουστό στα πέρατα του κόσμο το ελληνικό παστέλι, φιλοδοξεί η οικογένεια Μανωλάκου, και από ότι φαίνεται το έχει καταφέρει. Για περισσότερο από έναν αιώνα η οικογενειακή επιχείρηση Παστέλι Μάνης Μανωλάκου κρατάει καλά το μυστικό δημιουργίας του πιο γλυκού παραδοσιακού εδέσματος.
   2733 021490 Περισσότερα

που να μεινετε - ΞΑΝΘΗ

 • Βάση για τις ατέλειωτες επιλογές της Ξάνθης

  Σε ένα μοναδικό σημείο, στην Παλιά πόλη της Ξάνθης, μόλις λίγα βήματα από όλα τα αξιοθέατα της πόλης και το κέντρο, το ξενοδοχείο Elisso αποτελεί εξαιρετική επιλογή τόσο για επαγγελματίες όσο και για επισκέπτες. Προσφέρει την χαλάρωση και την ξεκούραση που ζητάς στα δωμάτια και τις σουίτες με το μεγάλο κρεβάτι και τα άνετα στρώματα.
   2541084400, 2541084888 Περισσότερα