Ο μεσαιωνικός πύργος στην Ν. Φώκαια τραβηγμένος νύχτα - Φωτογραφία: Δήμος Δημαρέσης/autotriti-touring.gr

Ξεκούραση στην παραλία της Σίβηρης με φόντο τον χιονισμένο Όλυμπο - Φωτογραφία: Αγγελος/autotriti-touring.gr

Η θαυμάσια παραλία και ο πύργος του Αγ. Παύλου στη Νέα Φωκαία

Διακοπές στον παράδεισο!

5322 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Χαλκιδικής είναι και η Σάνη που με τις μαγευτικές παραλίες και το όμορφο περιβάλλον αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες…

 
Η Σάνη είναι ένα όμορφο τουριστικό θέρετρο λίγο πριν τη Νέα Φώκαια, ακριβώς 7 χλμ. από τις υπέροχες παραλίε με τη χρυσή άμμο, και αντικρίζει τα κρυστάλλινα καθαρά τιρκουάζ νερά του Αιγαίου. Μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια ήταν μία από τις ακμαιότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Οι όμορφες παραλίες σε συνδυασμό με τα πλήρως εξοπλισμένα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα κάμπινγκ κάνουν την περιοχή μοναδικό προορισμό για πολλούς Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες. Απέχει από τη Θεσσαλονίκη 85 χλμ.

Top παραλίες!
Στη Σάνη θα εντοπίσετε μοναδικές παραλίες που κόβουν την ανάσα και βραβεύονται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία. Πέρα από την ομώνυμη υπάρχουν και αρκετές μικρότερες αμμώδεις παραλίες.
- Η Αφυτος απέχει από τη Σάνη 15 χλμ. Εδώ μπορείτε να κολυμπήσετε σε τέσσερις ακτές εκατέρωθεν του χωριού. Μπορεί να είναι μικρές αλλά η θάλασσα είναι πεντακάθαρη.
- Στην κοσμοπολίτικη Καλλιθέα σας υποδέχονται τα beach bar και μια μεγάλη αμμώδης παραλία με κρυστάλλινα νερά. Εδώ έχετε τη δυνατότητα και για θαλάσσια σποτ. Απέχει από τη Σάνη 18 χλμ.
- Πριν τη Σάνη θα συναντήσετε τη Νέα Φώκαια με τη μεγάλη και ειδυλλιακή παραλία. Μετά τις βουτιές μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στις ταβέρνες μπροστά στο κύμα.
- Μισή ώρα οδήγησης θα σας βγάλει στη Σίβηρη, που είναι γνωστή για την όμορφη ομώνυμη παραλία.

Αξίζει να δείτε
- Ο πύργος του μετοχιού της Μονής Σταυρονικήτα σώζεται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση, εκεί που πιθανότατα βρισκόταν η Ακρόπολη της Αρχαίας Σάνης. Εδώ διοργανώνεται το Sani Festival.
- Στην Αφυτο θα συνδυάσετε το κολύμπι με το φαγητό αλλά και τις βόλτες στα πλακόστρωτα στενά όπου σας υποδέχονται τα παραδοσιακά οικήματα. - Στη Νέα Φώκαια θα ανακαλύψτε το Βυζαντινό οχυρωμένο Πύργο, που χτίστηκε το 1407 προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου και το αρχαίο επιτάφιο μνημείο αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο.
- Ένα καταφύγιο πουλιών δημιουργήθηκε στον υδροβιότοπο στα ανατολικά του δάσους της περιοχής και βρέχεται από την ακτή Σάνη. Εκεί μπορείτε να συναντήσετε χελώνες κοντά στις πύλες των αγροτικών φυλακών.

Φεστιβαλικά!
Στο λόφο της Σάνη διοργανώνεται κάθε χρόνο το Sani Festival. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες γεμίζουν με μελωδίες τις καλοκαιρινές βραδιές, στο φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Στο πρόγραμμά του εντάσσονται κυρίως συναυλίες.

Κείμενα/Φωτογραφίες: Θοδ. Αθανασιάδης/www.viewsogreece.gr