Georges Perec στα Τρίκαλα

2227 Επισκέψεις στο άρθρο

Marathon de lecture pour la Francophonie στις 18 Μαρτίου 2017 στις 11.00 π.μ. πραγματοποιείται στα Τρίκαλα, στην Αίθουσα Eκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη.

 
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διεξάγονται κάθε χρόνο τον μήνα Μάρτη για την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας, πραγματοποιείται και φέτος σε όλη την Ελλάδα «Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης», το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, στις 11.00 π.μ.

Τα Τρίκαλα συμμετέχουν για πρώτη φορά διαβάζοντας στη γαλλική γλώσσα αποσπάσματα από το βιβλίο  «Je me souviens…» του Γάλλου συγγραφέα Georges Perec, στην Αίθουσα Eκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη (παλιές φυλακές).

Μπορείτε και εσείς να γίνετε μέρος της ομάδας ανάγνωσης!

Δηλώστε συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συλλόγου [email protected] και στα τηλέφωνα: 6979 155013 (What’s up) και 6939 068430.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να φανεί ότι η γαλλική είναι μια γλώσσα την οποία οι Έλληνες μιλούν όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, μια γλώσσα η οποία ενέπνευσε τόσους λογοτέχνες και φιλοσόφους διεθνούς ακτινοβολίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο έκφρασης από τόσους επιστήμονες, μια γλώσσα η οποία διατηρεί τη ζωντάνια της, μια γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, μια γλώσσα η οποία χρησιμεύει για την παραγωγή νέας γνώσης.

Η επιλογή του συγκεκριμένου συγγραφέα και βιβλίου έγινε επειδή συνδέεται άμεσα με τον φετινό διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας όπου οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν ένα κείμενο αναμνήσεων ακολουθώντας το παράδειγμα του κειμένου « Je me souviens » του Georges Perec.  

Ο Georges Perec, Γάλλος λογοτέχνης, κατά τη διάρκεια του σύντομου βίου του παρέμεινε ένας μάλλον περιθωριακός συγγραφέας, στα όρια της εκκεντρικότητας, ενώ σήμερα, καθιερωμένος και πολυμεταφρασμένος, θεωρείται ως μείζων εκπρόσωπος της σύγχρονης γαλλικής αυτοβιογραφικής σχολής και της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας.

Η επινόηση του νέου και η ανάμνηση (je me souviens…) του παλαιού είναι οι δύο πόλοι μεταξύ των οποίων κινείται και τους οποίους συνεχώς συνδυάζει  στα κείμενά του.