Η στολισμένη καμήλα της Ελλάδας

4331 Επισκέψεις στο άρθρο

Διασκεδαστική, αστεία αλλά και με ιστορικό υπόβαθρο. Μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε τη στολισμένη καμήλα της Ελλάδας.

Περάστε τα φετινά Θεοφάνεια στην Κεντρική Μακεδονία και αφήστε να σας παρασύρει η ομορφιά της (ακόμα και το χειμώνα) αλλά και ένα όμορφο έθιμο.

Η «Στολισμένη καμήλα» στην Γαλατίστα Χαλκιδικής
Στη μέση περίπου του δρόμου Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, το χωριό Γαλατίστα κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κατακλύζεται από κόσμο που συμμετέχει σε ένα από τα πιο κεφάτα έθιμα των ημερών. Μετά τον εκκλησιασμό των Θεοφανείων και τον αγιασμό των υδάτων έρχεται η ώρα για τον στολισμό της καμήλας. Ένα ομοίωμα μιας καμήλας «υποδέχεται» άντρες τις περιοχής οι οποίοι περπατούν, τραγουδάνε και χορεύουν.



Η απαγωγή στα τέλη του 19ου αιώνα
Το έθιμο έχει τις ρίζες του σε ένα πραγματικό γεγονός που είχε σημειωθεί στην περιοχή προς τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο γιος του Τούρκου επιτρόπου της περιοχής είχε απαγάγει μία όμορφη κοπέλα και ο αγαπημένος της κατάφερε να την απελευθερώσει βάζοντας τους φίλους του κάτω από ένα ομοίωμα καμήλας. Αυτοί μπήκαν στο τουρκικό σπίτι και την απελευθέρωσαν ενώ την επόμενη μέρα το ζευγάρι παντρεύτηκε.



Γαλάτιστα: Χωριό στολίδι στη Χαλκιδική
Με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, πανέμορφα σπίτια και αρχοντικά η Γαλάτιστα θα σας μαγέψει και για την ομορφιά της ως χωριό. Κτισμένη στο βόρειο κομμάτι της Χαλκιδικής εντυπωσιάζει με τον βυζαντινό τις πύργο τις βρύσες και τα σοκάκια της. 

Εκδρομή στην Περαία
Εκμεταλλεύσου κάθε στιγμή της διαμονής σου στην περιοχή ανακαλύπτοντας το κρυμμένο διαμάντι της Περαίας. Μπαράκια σχεδόν για κάθε γούστο, μπυραρίες με μεγάλη ποικιλία σε μπύρες αλλά και εστιατόρια με κλασσικό πολίτικο φαγητό για το οποίο όπως πάντα φημίζεται η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.