Ξέρεις από κατσάβραχα;

3342 Επισκέψεις στο άρθρο

Κι αν δεν θέλατε να πατήσετε στο «πάτημα της Παναγιάς», στη Μονή Προυσού, θα ξετρελαθείτε σαν τα παιδιά που τρέχουν μέσα στο πράσινο, σκαρφαλώνοντας στα κατσάβραχα της υπέροχης Ευρυτανίας, κοντά στο Καρπενήσι.

 
Σας προτείνουμε μια εκδρομή στην υπέροχη Ευρυτανία, πλούσια σε ιστορία και παρελθόν αλλά και σε πανέμορφα φυσικά τοπία. Είναι η Χελιδόνα και η Ποταμιά, η Βίνιανη και το Συγκρέλλο. Κάθε χωριό και μυστικό, κάθε στράτα και μια ιστορία, στη χωριάτικη γοητεία της Ευρυτανίας.

Στα χωριά της θα ξεκλέψετε χρόνο από την πραγματικότητα για να γυρίσετε το ρολόι πίσω στο χρόνο και να γίνετε οι ήρωες που τα πίνουν στη Βίνιανη, μαθαίνοντας ότι το όνομα του χωριού προέρχεται από το κρασί, στα λατινικά. Και θα δείτε μεταξύ των βουνών, κοπάδια με τσοπανόσκυλα και βοσκούς να κινούνται με την ξεχασμένη άνεση της εξοχής. Η ζωή είναι εδώ. Στα βουνά και στα μυστικά μονοπάτια της Στερεάς Ελλάδας.
 
Η βατή και συνηθισμένη διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε, είναι αυτή που συνδέει το Καρπενήσι με τον Προυσό και το εντυπωσιακό του μοναστήρι, τη Μονή Προυσού με το περίφημο «πάτημα της παναγιάς», τις πατημασιές στο βράχο. Ακολουθώντας, στη συνέχεια, μια πιο εναλλακτική πορεία, κατευθυνθείτε στα χωριά Κλαυσί, Μουζίλο, Ανιάδα, και Συγκρέλλο. Η διαδρομή αυτή είναι χάρμα οφθαλμών, καθώς τα λουλούδια που ξεφυτρώνουν από παντού και τα τρεχούμενα νερά που έρχονται από το βάθος στα αυτιά σας, κατευθείαν από τις κορφές των ελάτων και τις πηγές, κάνουν την εμπειρία μοναδική. Η δε χιονισμένη κορυφή της Καλιακούδας σας κάνει να βλέπετε το βουνό με πιο καλλιτεχνικό μάτι, καλοριφέρ στο αμάξι και διάθεση για πείραγμα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Επειδή το χωριό θέλει καλοπέραση αλλά και φωτογράφιση, σας δίνουμε την ιδέα στα χωριά της Ευρυτανίας να δείτε και ξεχωριστά γεφύρια. Μη χάσετε το γεφύρι της Βίνιανης, ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα ολόκληρης της Ρούμελης. Ρούμελη και ξερό κρασί, ένα μότο που στη Βίνιανη ταιριάζει γάντι.
 
Στο Κλαυσί, πάλι, σε απόσταση -από το Καρπενήσι- 9 χιλιόμετρα, η τοπική παράδοση θέλει το χωριό να σφαδάζει στο κλάμα, σε μία από τις επιδρομές των Γαλατών στον ελλαδικό χώρο, το 279 π.Χ., όταν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού αποδεκατίστηκαν. Σήμερα, τα γραφικά στέκια του προσεγμένου φαγητού σας μπαίνουν στο μάτι για να παρατείνετε κι άλλο την διαμονή σας στα μέρη τους.
 
Αλλη μία βασική επιλογή που πρέπει να κάνετε είναι το Μεγάλο Χωριό, 15 λεπτά από το Καρπενήσι. Για να βγείτε στην είσοδο του, ένας βατός ανηφορικός χωματόδρομος σας περιμένει. Η ονειρεμένη δασική διαδρομή φτάνει στη θέση Λακκώματα και στο ορειβατικό καταφύγιο του βουνού.  Συνεχίζει είτε προς το χωριό Ανιάδα είτε προς το χωριό Ψιανά και το φαράγγι Πάντα Βρέχει. Η πορεία αυτή που διατρέχει το πυκνό ελατοδάσος της Καλιακούδας και την έχουν πάρει στο κυνήγι οι ψαγμένοι, θα σας μείνει ανεξίτηλη. Μετά τη μικρή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, δείτε το μνημείο της ιστορικής μάχης της Καλιακούδας στις 28 Αυγούστου 1823. Σε αυτό το σημείο βρείτε ένα απάγκιο και θαυμάστε την καταπληκτική θέα στη Χελιδόνα στο Παλαιό Μικρό Χωριό. Να ξέρετε ότι βρίσκεστε στα Λακκώματα, σε υψόμετρο 1.500 μ.

Στα Λακκώματα αριστερά, μπορείτε να πάρετε το δρόμο προς Ανιάδα – Ψιανά, ενώ από δεξιά θα φτάσετε στο χωριό Στουρνάρα (Δολιανά) και στο φαράγγι Πάντα Βρέχει. Αριστερά και στα 9,5 χλμ. (200 μέτρα μετά) θα βρείτε ένα ακόμη δίστρατο. Αριστερά ο χωματόδρομος βγάζει στα χωριά Ανιάδα και Συγκρέλλο, ενώ δεξιά στα Ψιανά.

Από το Συγκρέλλο, θα βγείτε εύκολα στην επαρχιακή οδό που συνδέει το Καρπενήσι με τα χωριά Κρίκελλο και Δομνίστα και θα πάρετε τον δρόμο της επιστροφής προς Καρπενήσι ή Λαμία και το όμορφο ξενοδοχείο σας. Αν θέλετε, μπορείτε να συνεχίσετε την περιπλάνησή σας προς την πλευρά του Κρικελλοπόταμου και να επισκεφθείτε τον μαγικό καταρράκτη του Πάντα Βρέχει, προτού καταλήξετε στα γραφικά ταβερνάκια για μεζέδες, ψητά  και κρασί. Είναι βέβαιο ότι η Ευρυτανία θα σας συγκινήσει ποικιλοτρόπως.