Η πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας από ψηλά

Insider Tips & Χρήσιμα

77738 Επισκέψεις στο άρθρο

Τι άλλο να ΔΕΙΤΕ, να ΚΑΝΕΤΕ, να ΓΕΥΤΕΙΤΕ. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την περιοχή που επιλέξατε να επισκεφθείτε!

Τι να επισκεφθείτε
Το Κάστρο της Καρύταινας: Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου (υπάρχει μονοπάτι που θα σας οδηγήσει σε αυτό), προσφέρει καταπληκτική θέα στον κάμπο της Μεγαλόπολης και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα κάστρα της Πελοποννήσου. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης αποτέλεσε αρχηγείο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μάλιστα, ο «Γέρος του Μοριά» επισκεύασε τα 1826 τα τείχη του τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα, ενώ έκτισε στο εσωτερικό του και μια εκκλησία.
Τα αρχαία μνημεία στο Λεβίδι: Η περιοχή του Λεβιδίου διαθέτει μνημεία που συνδυάζουν την αρχαιότητα με τον Αρκαδικό Ορχομενό, το Βυζάντιο με την εκκλησία της Παναγίας, μοναδικό κτίσμα του 11ου αιώνα με εξαίρετες τοιχογραφίες και τη νεοελληνική πραγματικότητα με το Μουσείο του Πατέρα της σύγχρονης Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού, που αποτελούσε μια από τους ισχυρότερες Αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας. Το θέατρο βρίσκεται πάνω σε λόφο προς το χωριό Κανδήλα.
Βόλτα στα στενά της Βυτίνας: Σεργιανίζοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια του χωριού, θα μαγευτείτε από το υποβλητικό περιβάλλον, τα πετρόκτιστα σπίτια και τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια. Όποιο δρόμο κι αν πάρετε, θα καταλήξετε στην πέτρινη πλατεία, γύρω από την οποία θα βρείτε ταβέρνες, café και καταστήματα.
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα: Πρόκειται για το πρώτο μουσείο προβιομηχανικής τεχνολογίας της χώρας, το οποίο λειτούργησε το 1997 και στον άρτια οργανωμένο χώρο του θα δείτε τα σπίτια του μυλωνά και του βυρσοδέψη, αλευρόμυλους και βυρσοδεψία, ενώ παράλληλα θα γνωρίσετε από πρώτο χέρι πως η ορμή του νερού βοηθούσε στη δημιουργία της πυρίτιδας (η Δημητσάνα αποτελούσε κέντρο ανεφοδιασμού των ελληνικών στρατευμάτων κατά την Επανάσταση του 1821, χάρη στους δεκάδες μπαρουτόμυλους). Τηλ: 27950 31630 www.piop.gr
To Φράγμα του Λάδωνα: Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, σε σχήμα φιδιού, και το ομώνυμο φράγμα, είναι ένα από τα ιδιαιτέρως εντυπωσιακά αξιοθέατα της Αρκαδίας. Το φράγμα έχει έχει μήκος 105 μέτρα και ύψος 57 μέτρα και θα το βρείτε πηγαίνοντας από Τρόπαια προς Βάχλια. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περιοχή «Της Κυράς το γεφύρι», αφού επέτρεπε το πέρασμα από τη μία όχθη της λίμνης στην άλλη.

Τι να κάνετε
Βόλτα στην πρωτεύουσα:Η Τρίπολη είναι μια πόλη δυναμική, όμορφη, μοντέρνα, σπουδαίο εμπορικό κέντρο της Πελοποννήσου και συνάμα κομβικό σημείο όλης της περιοχής. Περπατήστε στους δρόμους της, μπείτε στα Μουσεία και τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια, καθίστε στα πάρκα και τις πλατείες. Επισκεφθείτε την τεράστια Πλατεία του Αρεως με το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο, που αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς για την πόλη. Ακόμη, αγορές, φαγητό, διασκέδαση, οι επιλογές θα σας εκπλήξουν. Εξερευνήστε την πόλη βήμα-βήμα και έπειτα φτιάξτε το πρόγραμμα των εξορμήσεών σας στις γύρω περιοχές!
Γνωρίστε τον Πάρνωνα και τα χωριά του: Το όμορφο επιβλητικό βουνό έχει πολλά μυστικά. Ανεβείτε στην Καστάνιτσα με τα πέτρινα σπίτια και τη γραφική πλατεία. Μην χάσετε μια βόλτα στο γραφικό χωριό Αγ. Πέτρος, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά γεύματα. Κατάληξη στα Ανω Δολιανά, στους καταπληκτικούς ξενώνες και στη φύση του οικισμού.
Mini tour στη Στεμνίτσα: Ξεκινήστε τη βότα σας από την πανέμορφη κεντρική πλατεία και καθίστε σε ένα από τα παραδοσιακά της καφενεδάκια. Στη συνέχεια, φωτογραφίστε το επιβλητικό πέτρινο καμπαναριό και τα πυργόσπιτα που χαρίζουν χρώμα παράδοσης, πριν κατευθυνθείτε στα μνημεία της ορθοδοξίας και τις εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής, των Τριών Ιεραρχών και πολλούς ακόμα σημαντικούς ναούς.
Επισκεφθείτε τα Λαγκάδια: Στον οικισμό αυτό θα θαυμάσετε την τοπική αρχιτεκτονική. Τα πέτρινα σπίτια των Λαγκαδινών μαστόρων, γνωστών τεχνιτών σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, εντυπωσιάζουν. Κοντά στα Λαγκάδια, τα χωριά Τρόπαια, Δήμητρα και Κοντοβάζαινα, καθώς και η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα αξίζουν μια επίσκεψη.
Δείτε τις εντυπωσιακές οικιστικές κατασκευές της Δημητσάνας: Το τρίτοξο πέτρινο γεφύρι στην είσοδο του οικισμού Μπαίνοντας στο χωριό σίγουρα θα σας κάνει να σταματήσετε για μία φωτογραφία, ενώ εντύπωση προκαλεί και το ψηλό ρολόι-πύργος, τα πέτρινα καμπαναριά αλλά και τα ερείπια του κάστρου στην κορυφή του λόφου. Αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον, όμως, στο χωριό της Δημητσάνας είναι ο Πύργος Ξενιού, το μοναδικό ίσως πετρόκτιστο πενταόροφο κτίριο στην Ελλάδα. Μπορεί να έχει πάψει πλέον να λειτουργεί ως ξενώνας, αλλά συνεχίζει να δεσπόζει στην περιοχή προκαλώντας θαυμασμό. –
Διαδρομές με 4x4: Αν έχετε δικό σας όχημα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς με τη βοήθεια τον ντόπιων και τη σωστή χρήση ενός καλού χάρτη και gps θα ανακαλύψετε πως γύρω από τη Βυτίνα αναπτύσσεται ένα μαγευτικό και γεμάτο προκλήσεις πεδίο για όλων των ειδών τις διαδρομές με 4χ4. Εντελώς ενδεικτικά να αναφέρουμε τη χωμάτινη διαδρομή που ξεκινά λίγο έξω από τη Βυτίνα στο δρόμο για Χιονοδρομικό Κέντρο και καταλήγει στην Αλωνίσταινα μετά από 14 χλμ. σε χωματόδρομο.

Τι να γευτείτε
- Ζεστό ψωμί από παραδοσιακό φούρνο
- Κόκκορα με χυλοπίτες
- Χοιρινό με σέλινο
- Γουρούνι στο σακί
- Αρνί γκιούλμπασι
- Παραδοσιακές πίτες
- Πατάτες στη γάστρα
- Ξινό τραχανά

Τι να αγοράσετε
- Παραδοσιακά γλυκά και γλυκά του κουταλιού
- Μέλι από έλατο
- Γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα (ντόπιο σπιτικό γιαούρτι, τυριά)
- Ζυμαρικά από τις παραδοσιακές βιοτεχνίες (τραχανά, χυλοπίτες, λαζάνια)
- Κρασί βιολογικής καλλιέργειας (κυρίως μοσχοφίλερο)
- Κοσμήματα από τη Στεμνίτσα που έχει μεγάλη παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα
- Ξυλόγλυπτα κα ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα από τη Βυτίνα

Πώς να πάτε
Τα περισσότερα ορεινά χωριά της Αρκαδίας δεν ξεπερνούν τα 200 χλμ. απόσταση από την Αθήνα. Ακολουθήστε την Εθνικό Οδό Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης και σε περίπου 1,5 ώρα θα φτάσετε στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας.
Με ΚΤΕΛ: Από την Αθήνα πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια με αφετηρία το Σταθμό Κηφισού (το ταξίδι διαρκεί περίπου 2,5 ώρες). Επίσης, πραγματοποιούνται δρομολόγια του ΚΤΕΛ από Θεσσαλονίκη.
Με τρένο: Εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια του ΟΣΕ από Αθήνα και Πειραιά για Τρίπολη.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ