Πού θα βρεις το σπαθί του Καραϊσκάκη

Διαβάστηκε από 4727 αναγνώστες

Ένα σπουδαίο ιστορικό κειμήλιο είναι κρυμμένο σε ένα πανέμορφο σημείο της Ελλάδας.

 
Φύγε τώρα για την Ευρυτανία και ανακάλυψε το Μοναστήρι του Προυσού. Εκεί θα βρεις το σπαθί του Γεώργιου Καραϊσκάκη αλλά και μία από τις εικόνες της Παναγίας που σύμφωνα με τον μύθο φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Τέλος μην παραλείψεις να πας μια βόλτα από το Καρπενήσι και το Φαράγγι του Πάντα Βρέχει.Τα όπλα του Καραϊσκάκη στον Προυσό
Αφήνοντας πίσω το αστικό τοπίο της πόλης του Καρπενησιού, ο δρόμος για τη μονή Προυσού, από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα συντονίζεται με την κοίτη του ποταμού Καρπενησιώτη. Θα περάσετε κοντά από τα χειμερινά θέρετρα του νομού και θα καταλήξετε στο πασίγνωστο μοναστήρι του Προυσού. 
Από τη θέση κλειδί που βρίσκεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καρπενησιώτη πάνω στο δρόμο Καρπενησιού – Προυσού η θέα στο άγριο τοπίο του Καρπενησιώτη καθηλώνει. Σκαρφαλωμένο στο χείλος ενός κατακόρυφου βράχου, το πιο διάσημο προσκύνημα της Ρούμελης σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου. Η μονή Προυσού φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο και διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες αλλά και μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες του 15ο και 16ο αιώνα, εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα αλλά και μέρος του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη ανάμεσά τους και το σπαθί του.Ευρυτανία: Πατήματα της Παναγιάς  

Τα Πατήματα της Παναγίας βρίσκονται μόλις 10 χιλιόμετρα από τη Μονή Προυσού και κάθε χρόνο το επισκέπτονται εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν. Πρόκειται για σχήματα διαφορετικών χρωμάτων που έχουν σχήμα πατημασιάς και μοιάζουν να δείχνουν τον δρόμο που ακολούθησε η Παναγία για το μοναστήρι του Προυσού απεικονίζοντας ακριβώς τα βήματά της όταν κατά την περίοδο της εικονομαχίας θέλησε να προστατεύσε την εικόνα που φυλασσόταν στο Μοναστήρι του Προυσού. Καρπενήσι: Φαράγγι «Πάντα Βρέχει»
Σε ένα από τα από τα ομορφότερα σημεία της Ευρυτανίας, στο οποίο η πρόσβαση είναι πάντα δύσκολη θα βρείτε το διάσημο φαράγγι. Το "Πάνταβρέχει" δεν είναι ένα συνηθισμένο φαράγγι με την έννοια του ορισμού, αλλά αποτελεί το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι. 
Στο εντυπωσιακό αυτό φαράγγι, μήκους 100 μέτρων, μπορεί κανείς να δει από την πλευρά της Καλιακούδας να πέφτουν νερά από μεγάλο ύψος, που με τα χρόνια διέβρωσαν το έδαφος και του έδωσαν αρνητικές κλίσεις. Το εκπληκτικό τοπίο συμπληρώνουν οι διάσπαρτες μικρές λιμνούλες και τα καταπράσινα βρύα που κρέμονται. Η φύση εδώ είναι οργιώδης σε μία από τις αγριότερες και συνάμα καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Από το Καρπενήσι θα φτάσετε περνώντας τη Σήραγγα της Τυμφρηστού και από κει (14 χλμ.) ακολουθείτε τη διαδρομή για Κρίκελλο (18 χλμ.), Δομνίστα (26 χλμ.), Σκοπιά, Ροσκά, Πάντα Βρέχει. Η διαδρομή γράφει 60 χλμ. όπου μέχρι τη Δομνίστα είναι άσφαλτος και στη συνέχεια χωματόδρομος μέτριας βατότητας. Από το σημείο που παρκάρετε, περπατάτε κοντά στα 35 λεπτά κατά μήκος του Κρικελιώτη για να φτάσετε στο "Πάνταβρέχει.”Επισκεφθείτε το Μικρό και Μεγάλο Χωριό
Στο σημείο όπου συναντιούνται τα βουνά Βελούχι, Καλιακούδα και Χελιδόνα, θα συναντήσετε το Παλαιό Μικρό χωριό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και αποτελεί ένα μέρος μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς στις 18 Δεκεμβρίου 1942 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μάχη αντίστασης απέναντι στο φασιστικό καθεστώς . 
Αλλος ένας σταθμός στην ιστορία του χωριού είναι η μεγάλη καταστροφή που γνώρισε στις 13 Ιανουαρίου 1963, όταν μία κατολίσθηση κατέστρεψε ολοσχερώς τα 2/3 του χωριού. Το 1963 ξεκίνησε έρανος για την ανοικοδόμηση του Νέου Μικρού Χωριού που απέχει 2 χιλιόμετρα από το Παλαιό και αποτελεί ένα μέρος με ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Εικόνες πριν και μετά την κατολίσθηση, λαογραφικά αντικείμενα αλλά και εκθέματα από την Αντίσταση μπορείτε να δείτε στο μουσείο που στεγάζεται στο παλιό σχολείο. Δροσερό σημείο ανάπαυλας αποτελεί η πλατεία με τον πλάτανο και τις βρύσες αλλά και η μικρή λίμνη λίγο έξω από το χωριό. Στην άλλη πλευρά του ποταμού θα συναντήσετε και το Μεγάλο Χωριό, μέρος που συνδυάζει υπέροχα τη γραφικότητα μιας καθαρόαιμης ορεινής κοινότητας με τις φυσικές ομορφιές και την άψογη τουριστική οργάνωση.