Πυργί, το αξέχαστο χωριό

6504 Επισκέψεις στο άρθρο

Υπάρχει στην Ελλάδα ένα χωριό που έχει καταπληκτικές μεσαιωνικές φάτσες και πέτρινους δρόμους. Πήγαινε τώρα στο αξέχαστο Πυργί, στη Χίο.

 
Σεργιανίζεις στο «ζωγραφιστό» χωριό
Παθαίνεις πλάκα με τα ζωγραφιστά κτίρια περπατώντας στους πέτρινους δρόμους, στο Πυργί της Χίου. Το χωριό είναι γεμάτο από σχέδια με μπουκέτα σε βάζο, πελαργούς, κλαδιά δέντρων και φύλλα στενόμακρα. Τετράγωνα, ρόμβοι, τρίγωνα πάνω από τις πόρτες των πυργούσικων σπιτιών μαγνητίζουν το βλέμμα σου. Ξέρεις, όμως, πώς έγιναν όλα αυτά τα φανταστικά σχήματα και χρώματα που βλέπεις μπροστά σου; Το κλειδί είναι στην… μαύρη άμμο από την παραλία Μαύρος Γιαλός ή Μαύρα Βόλια.

Μαύρα Βόλια, η ομορφότερη παραλία
Σημαντικό ρόλο στα μοναδικά σπίτια στο Πυργί της Χίου έχει παίξει η παραλία Μαύρος Γιαλός ή Μαύρα Βόλια. Αυτή η παραλία που ψηφίστηκε ως ομορφότερη της Ελλάδας το 2015 και αναδείχτηκε μεγάλη νικήτρια έχει μαύρη άμμο επειδή βρίσκεται κοντά στο ανενεργό ηφαίστειο του Ψάρωνα. Να λοιπόν που αυτή η άμμος δίνει το τέλειο αποτέλεσμα.

Αγγίζεις το μοναδικό
Οι μοναδικές ζωγραφιστές φάτσες των κτιρίων στο Πυργί της Χίου έγιναν μετά από δυο χέρια καλού επιχρίσματος με μαύρη από λάβα άμμο που πήραν από τη θάλασσα Μαύρο Γιαλό ή Μαύρα Βόλια. Ύστερα, έριξαν ένα χέρι ασβέστη και ξύνοντάς τον, δημιούργησαν τα μαύρα σχέδια στο άσπρο φόντο. Αποτέλεσμα είναι αυτό το καταπληκτικό και μοναδικό απαλό ανάγλυφο που θέλεις να πιάσεις και να χαϊδέψεις με το χέρι σου. Είναι όλα πανέμορφα. 

Βλέπεις τους Αγίους Αποστόλους  
Περνάς από το ναό των Αγίων Αποστόλων στο Πυργί της Χίου που είναι μια πολύ καλοδιατηρημένη εκκλησία και την προσέχεις αμέσως. Μπαίνοντας μέσα, βλέπεις τοιχογραφίες από το 1665 με χαρακτηριστικά δείγματα αναγεννησιακής ιταλικής τέχνης και βυζαντινής παράδοσης που συναντάς σπάνια.  

Διασχίζεις τις καμάρες
Οι καμάρες, οι θολωτές κατασκευές που κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστό και μεσαιωνικό το Πυργί της Χίου, σου δίνουν ανάσα δροσιάς για να θέλεις να το γυρίσεις ολόκληρο, από άκρη σε άκρη. Διασχίζοντας τις καμάρες στο Πυργί της Χίου, πιάνεις από κοντά τα ίδια απαλά ανάγλυφα γεωμετρικών σχεδίων, καθώς είναι εσωτερικά διακοσμημένες όπως οι φάτσες των σπιτιών στο Πυργί. Για  δευτερόλεπτα, γαληνεύεις κάτω από τη σκιά προτού ξαναβγείς στο φως. 

Βιώνεις το μεσαιωνικό κλίμα
Το Πυργί της Χίου είναι κτισμένο σαν ένα πανέμορφο κάστρο. Και αυτό επειδή τα σπίτια του είναι μικρά, κτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, για να μπορείς να τα δεις ενιαία, περνώντας μέσα από τα σκεπαστά δρομάκια, τους θόλους του. Έτσι ήταν η αρχιτεκτονική στο μεσαίωνα και ξαφνικά, τώρα, γυρίζεις σελίδα και εποχή, γίνεσαι ο εξερευνητής που αγαπά να ταξιδεύει, να βλέπει και να μαθαίνει. Συνδυάζοντας την βόλτα με καλό φαγητό και ένα ποτό, αυτή η εκδρομή θα σου μείνει αξέχαστη πραγματικά. 

Tags: ΧΙΟΣ