Φωτογραφία από το Πόρτο Χέλι (www.dimosermionidas.gr)

Σαν Κυανή Ακτή!

5015 Επισκέψεις στο άρθρο

Υπέροχο κλίμα, ήρεμη θάλασσα και… πολλές διασημότητες φτιάχνουν το σκηνικό στο Πόρτο Χέλι.

 
Με τα ερείπια της αρχαίας πολιτείας να σώζονται ακόμη και σήμερα (τόσο στην ξηρά με την Ακρόπολη των Αλιέων, όσο και στον πυθμένα της θάλασσας, με τα τείχη του αρχαίου λιμανιού και το ναό του Απόλλωνα), αλλά και καταμεσής ενός τοπίου αξεπέραστου φυσικού κάλλους, το Πόρτο Χέλι είναι σήμερα ένας τόπος μαγευτικός.

Αυτό ακριβώς το μοναδικό τοπίο, σε συνδυασμό με το υπέροχο κλίμα και την ανοιχτή –κι όμως τόσο ήρεμη- θάλασσα, οδήγησαν εδώ ένα πλήθος επωνύμων, καθώς μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές και καλλιτέχνες επέλεξαν το Πόρτο Χέλι ως τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τόπος με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη υποδομή, το Πόρτο Χέλι προσφέρεται για τουρισμό υψηλών απαιτήσεων, καθώς εδώ ο επισκέπτης θα βρει ό,τι θέλει: πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ιδανικές για θαλάσσια σποτ παραλίες, πολυτελή εστιατόρια, γραφικά ταβερνάκια, μοναδικά ουζομεζεδοπωλεία, όμορφα καφέ, μπαρ και νυχτερινά κλαμπ.

Οι παραλίες
Βαρβερόντα: Αρκετός νεαρόκοσμος από το Πόρτο Χέλι έρχεται για μπάνιο στην παραλία αυτή –ένα χιλιόμετρο περίπου δυτικά του οικισμού. Εδώ μπορείτε να ξεγελάσετε την πείνα σας μετά το μπάνιο με ένα burger ή μια ποικιλία. Μεγάλη παραλία, με βότσαλα, πεντακάθαρα νερά και σκιά, δέντρα αλλά και ομπρέλες από το beach bar.
Χηνίτσα: Ψιλή, ξανθιά άμμος, πεύκα παντού τριγύρω και θέα στο νησάκι Χηνίτσα, ακριβώς απέναντι (ένα από τα ομορφότερα τοπία στο νομό).
Αγιος Αιμιλιανός: Στην περιοχή θα βρείτε μικρούς κόλπους πλαισιωμένους από απόκρημνους βράχους. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, όπου λειτουργεί καφενεδάκι-ταβερνάκι, για να τσιμπήσετε κάτι μετά το μπάνιο.

… στο Πόρτο Χέλι στην Ερμιόνη!
Πολύ κοντά στο Πόρτο Χέλι είναι η Ερμιόνη, όπου όταν επισκεφθείτε την πόλη, μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες της, όπως στο Μπίστι, στην Κουβέρτα, στο Σεντόνι, στο Πλέπι, στις ακτές της Θερμησίας και στην Πετροθάλασσα. Θα μπορέσετε ακόμα να περπατήσετε μέχρι την περιοχή Μανδράκια, η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της ή να ανηφορίσετε στον αρχαίο λόφο «Πρωινό», όπου και δεσπόζει η νησιωτική εκκλησία της Αγίας Ερμιόνης, χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της ήρας. Η θέα εδώ πάνω είναι αξιόλογη, όπως άλλωστε και στο Μύλο, που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι.

Γευστικοί πειρασμοί
Η Τραχειά αποτελεί αδιαπραγμάτευτη στάση μεταξύ Επιδαύρου και Ερμιόνης. Οι κάτοικοί της, Ηπειρώτες που μετοίκησαν μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, κρατούν την παράδοση του ψωμιού και των άλλων αρτοσκευασμάτων, διατηρώντας δέκα περίπου παραδοσιακούς φούρνους και συνεταιρισμό αρτοποιών, που ήταν ο πρώτος που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν όμως η μοσχοβολιά του φρέσκου ψωμιού δε σας συγκινήσει, έχετε χίλιους δυο λόγους να σταματήσετε στο χωριό. Το κεφαλοτύρι της Τραχειάς έχει ονομασία ποιότητας (ΠΟΠ), ενώ οι ταβέρνες της με το βραστό και τα ψητά κρέατα αποτελούν μια πρόσθετη πρόκληση.

Κείμενα: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr