Παραλία Αγιος Προκόπιος - ΦΩΤΟ: Παντελής/www.autotriti-touring.gr

Παραλία Αγία Αννα - ΦΩΤΟ: Σπύρος/www.autotriti-touring.gr

Όρμος Μουτσούνα - ΦΩΤΟ: www.naxos.gr

Παραλία Αγιασός - ΦΩΤΟ: www.naxos.gr

Όρμος Αμπράμ - ΦΩΤΟ: www.naxos.gr

Self or selfie στη Νάξο

5712 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι παραλίες της Νάξου είναι κυριολεκτικά απειράριθμες, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Ο Αγιος Προκόπιος και η Αγία Αννα βρίσκονται κοντά στη Χώρα και είναι οι πιο κοσμικές. Ακολουθούν ακρογιαλιές γύρω από το δημοφιλές θέρετρο του Απόλλωνα στα βόρεια του νησιού.

 
Οι φανατικοί των θαλάσσιων σπορ έχουν το στέκι τους στον Ορκό, όπου οι καιρικές συνθήκες και οι τοπικοί άνεμοι ευνοούν τις μεγάλες ταχύτητες και τα εντυπωσιακά άλματα. Στον Αλικό και στο Πυργάκι θα πάτε για τα τροπικά χρώματα και τους αμμόλοφους, ενώ στον απόμερο όρμο του Καλαντού για την απόλυτη ησυχία. Ας δούμε όμως τις παραλίες της Νάξου λίγο πιο αναλυτικά.

Πλάκα – Μικρή Βίγλα
Ακολουθώντας το δρόμο που φεύγει νότια από τη Χώρα συναντάμε τον όρμο του Αγίου Γεωργίου, τον Αγιο Προκόπιο και αμέσως μετά το λαμπερό ακρογιάλι της Αγίας Αννας. Εδώ δύσκολα αντιλαμβάνεσαι πού τελειώνει ο ένας οικισμός και πού ξεκινά ο άλλος. Η δόμηση είναι πυκνή κατά μήκος της παραλίας. Εκεί που αρχίζει ο χωματόδρομος, σιγά-σιγά το τοπίο ανακτά τις φυσικές του διαστάσεις. Αμμόλοφοι, αρμυρίχια, τιρκουάζ νερά, τροπικά χρώματα! Φυσική συνέχεια της Αγίας Αννας είναι η πανέμορφη αμμουδιά της Πλάκας. Στο γύρισμα της ακτής ξεπροβάλλει η παραλία Ορκός κι αμέσως μετά αυτή της Μικρής Βίγλας.

Πυργάκι – Αγιασός
Νότια της Μικρής Βίγλας συναντάμε την απέριττη αμμουδιά Καστράκι-Γλυφάδα, που δεν γνωρίζει σχεδόν ποτέ συνωστισμό. Όμως στις νοτιοδυτικές ακτές, η έκπληξη κρύβεται στις ακρογιαλιές Αλικό, Ψιλή Αμμος και Πυργάκι. Εκεί θα βρείτε αμμόλοφους και ανεμοδαρμένα κέδρα, ενώ λίγο νοτιότερα στην ακτή της Αγιασού. Στην Αγιασό τελειώνει ο δρόμος και ξεκινά μια βραχώδης και άγονη ακτογραμμή, ιδανική για υποβρύχιο ψάρεμα.

Βόρειες ακτές
Ακολουθούμε τον κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από τη Χώρα στο παραθεριστικό κέντρο του Απόλλωνα (45 χλμ.). Στα 6 χιλιόμετρα θα δούμε αριστερά τη διασταύρωση για Παχιά Αμμο και αμέσως μετά, στο ύψος της μονής Φανερωμένης, το δρόμο που οδηγεί στην αμμουδερή παραλία Αμύτη. Σαφώς πιο ήσυχα είναι στο βοτσαλωτό όρμο Αμπράμ, ενώ περίπου την ίδια κατάσταση θα βρείτε και στα λιλιπούτεια ακρογιάλια των ακτών Αγιος Μάμας και Μυλοπέραμα.

Νοτιοδυτικές ακτές
Η Απείρανθος (26 χλμ. από Χώρα) είναι ένα από τα πιο ιδιόμορφα χωριά του Αιγαίου. Από εδώ θα κατηφορίσετε μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή με θέα στα Κουφονήσια για το ψαροχώρι της Μουτσούνας (12 χλμ.). Πριν φτάσετε στο χωριό, ένας χωμάτινος δρόμος φεύγει αριστερά για την ερημική παραλία Αζαλά που είναι ανοικτή στο μελτέμι. Από Μουτσούνα ασφάλτινος δρόμος ακολουθεί το περίγραμμα των ακτών, κατευθύνεται νότια και μας οδηγεί στις απίθανες παραλίες Λιαρίδια, Ψιλή Αμμος με τις αμμοθίνες και τα κέδρα και Κλειδός για να καταλήξει στο απόμερο χωριό Πάνορμος.

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΝΑΞΟΣ