Γιατί τα κεραμικά της Σίφνου είναι διάσημα σε όλη την Ελλάδα;

11879 Επισκέψεις στο άρθρο

Αρχιτεκτονική, καλαισθησία, διασκέδαση, πανηγύρια και πλούσια ιστορία είναι μόνο λίγες λέξεις για να χαρακτηρίσουμε τη Σίφνο. Πρόκειται για ένα από τα πιο «σικ» νησιά σε όλη την Ελλάδα, φημίζεται για τα κεραμικά της και ήταν εκείνη που η διέδωσε την τέχνη σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα η νησίδα της Χρυσοπηγής αποτελεί αγαπημένη εικόνα των διεθνών ταξιδιωτικών πρακτορείων.

 
Ένα νησί , που φημίζεται για τα καινοτόμα στοιχεία του , την αρχιτεκτονική του και την κυκλαδίτικη ομορφιά του είναι η Σίφνος. Θα λέγαμε, ότι μας θυμίζει μία σικ κυρία με υψηλή αισθητική , καλότροπη, όμως και μετρημένη χωρίς υπερβολές. Ίσως, μπορούμε να πούμε  πως η καλύτερη εκδοχή της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής και ομορφιάς βρίσκεται στη Σίφνο. Σπίτια σε σχήμα κύβου, λευκά διάσπαρτα σε όλο το νησί.
Πέραν όμως των υψηλά αισθητικά γνωρισμάτων της, η Σίφνος έχει την « ικανότητα » να διαθέτει πληθώρα επιλογών για τη διασκέδαση. Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης γαστρονομίας , το έθιμο των  «πανηγυριών»,  και τα δεκάδες μαγαζιά  συνθέτουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικόνα για κάθε επισκέπτη.
Ας ξεκινήσουμε, όμως την περιήγηση μας στο νησί σε εκείνα τα περίφημα μέρη του , που κάθε χρόνο αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
 
Ο κωνικός λόφος  με την θέα στο Αιγαίο  λέγεται Κάστρο
Το πιο ξεχωριστό χωριό της Σίφνου είναι το Κάστρο. Αρχικά, οφείλουμε να τονίσουμε πως το Κάστρο βρίσκεται σε έναν απότομο βράχο με  πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Η πεζοπορία   στο μονοπάτι γύρω από τον οικισμό στο « Εφταμάρτυρο » είναι  η  αγαπημένη συνήθεια των επισκεπτών κάθε χρόνο,  καθώς περιλαμβάνει μία εξαίσια θέα. Το Κάστρο, όμως δεν έχει μόνο ειδυλλιακή ομορφιά, αλλά και  ένα σημαντικό ιστορικό οικισμό από τα αρχαία χρόνια.
Αποτελεί δείγμα ενετικής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας. Είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία πόλη, το «άστυ» που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Ο επισκέπτης σήμερα μπαίνει μέσα από τις παλιές εισόδου –στοές  και  εκτός από την επίσκεψη στο χώρο δίνεται η δυνατότητα επίσκεψης  στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης του Κάστρου,  στις  ρωμαϊκές σαρκοφάγους , στις αρχαίες κολώνες και στις βυζαντινές εκκλησίες.

Κεραμικά διάσημα σε όλη την Ελλάδα
Μιλώντας φυσικά για τη Σίφνο δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε στα βασικά της χαρακτηριστικά τα  πανελλαδικής φήμης κεραμικά , που διαθέτει. Στη Σίφνο πρωτοξεκίνησε η ανάπτυξη και η διάδοση της αγγειοπλαστικής στις Κυκλάδες και όχι μόνο. Ξακουστή η Σίφνος για τα κεραμικά της, λοιπόν και αρκεί να αναφερθεί ότι τα πρώτα δείγματα αγγειοπλαστικής τέχνης λαμβάνουν χώρα στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από δώδεκα αγγειοπλαστεία  στη Σίφνο  δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες  της να προμηθευτούν από απλά διακοσμητικά μέχρι μαγειρικά σκεύη.
 
 Η Ανατολή είναι ειδυλλιακή στην βραχώδη νησίδα της Χρυσοπηγής
Χρυσοπηγή, λοιπόν και φυσικά πρόκειται για το πιο διάσημο σημείο σε όλη τη Σίφνο. Τι εστί Χρυσοπηγή, όμως; Είναι ένα μικρό ακρωτήρι με μαγική θέα και  διαθέτει το γνωστό  μοναστήρι της Χρυσοπηγής  από το 1650, δηλαδή, της πολιούχου του νησιού.
Ο ιερός βράχος με το κατάλευκο κτίσμα, η σχεδόν μηδαμινή  βλάστηση ολόγυρα, η θέα του Αιγαίου και η επιβλητικότητα του τοπίου συνθέτουν μία μοναδική εικόνα. Στα αριστερά της Χρυσοπηγής, ανοίγεται ο κόλπος του Αποκοφτού με τα υπέροχα νερά του.
 
Μπάνιο στα πράσινα νερά του Φάρου
Είναι ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι με τρεις συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες, τη Φασολού, το Φάρο και το Γλυφό. Στην προβλήτα του Φάρου υπάρχει μικρό πετρόκτιστο θεατράκι στο οποίο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό, που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση δεν είναι μόνο τα καθαρά νερά, αλλά και η πεντακάθαρη άμμος. Λίγο πιο πέρα υπάρχουν μαγαζιά, προκειμένου να γευματίσετε.
 

Tags: ΣΙΦΝΟΣ