Τα χρωματιστά σύρματα της Μήλου

Το πανέμορφο Κλήμα

Στα Μανδράκια της Μήλου

Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε... και όλα τα άλλα χρώματα ζωγραφίζουν τα σοκάκια της Πλάκας

Ηλιοβασίλεμα στην Πλάκα

Τα χωριά - διαμάντια

5196 Επισκέψεις στο άρθρο

Σε θαλασσοσπηλιές και ασβεστωμένα καλντερίμια, στο γαλάζιο του Αιγαίου αναζητάμε το όνειρό των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα από τα πλέον ιδιόμορφα νησιά της Μεσογείου.

 
Ξεκινάμε από το Μύτακα, το γραφικό ψαροχώρι με τα «σύρματα», τις χαρακτηριστικές αποθήκες δηλαδή, όπου φυλάσσουν το χειμώνα οι ντόπιοι τις ψαρόβαρκες. Μια θαλασσινή γωνιά τόσο πολυφωτογραφημένη, μα πάντα ενδιαφέρουσα. Η Απολλωνία είναι ένας ψαράδικος οικισμός, που αν και επεκτάθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα αλλοτινών καιρών. Λειτουργούν αρκετά ταβερνάκια (στα περισσότερα από αυτά οι ιδιοκτήτες έχουν δικό τους καΐκι) και υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι παραλίες της Απολλωνίας (Αμουτσάκι και Γουρναρός) είναι καθαρές, οργανωμένες, ανοικτές όμως στο μελτέμι.

Πάνω από το λιμάνι του Αδάμαντα «κρέμονται» τα λευκά σπίτια της Πλάκας, της πρωτεύουσας του νησιού, η οποία οφείλει το όνομά της στο επίπεδο έδαφος. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Τρυπητή με τους ανεμόμυλους, τα ασβεστωμένα σοκάκια και τις γραφικές ταβέρνες. Μεταξύ Αδάμαντα και Πλάκας απλώνει τις δύο γειτονιές του το χωριό Τριοβάσαλος.

Από την Τρυπητή εύκολα θα κατηφορίσουμε για το πανέμορφο Κλήμα με το υπέροχο δειλινό. Κι εδώ συναντάμε τα χαρακτηριστικά «σύρματα». Φαίνεται πως πήραν το όνομά τους από τα συρματόσκοινα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί για το τράβηγμα της βάρκας στη στεριά. Στο ίδιο μοτίβο και οι ψαράδικοι οικισμοί Φουρκοβούνι και Σκινώπη –στα βόρεια του νησιού Μαντράκια –κοντά στο Σαρακήνικο- και Φυροπόταμος.

Κείμενο: Θοδ. Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Tags: ΜΗΛΟΣ