Στο Ιμαρέτ και το Κάστρο της Καβάλας

4953 Επισκέψεις στο άρθρο

Ατενίζεις την απλωσιά του Αιγαίου από το ύψωμα του κάστρου. Πίνεις τον καφέ σου στην προκυμαία με φόντο τη συνοικία της Παναγιάς και τα ψαροκάικα, απολαμβάνεις το φανταστικό ηλιοβασίλεμα από το κάστρο με θέα ως τη Θάσο.

 
Αν πάλι θέλεις να αλλάξεις τον αέρα σου, έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στα ορεινά τοπία του Παγγαίου και τα νησιώτικα ακρογιάλια της κοντινής Θάσου, του μοναδικού αυτού νησιού της Μακεδονίας. Η παράδοση της Εγνατίας Οδού σαφώς και μίκρυνε τις αποστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Εφορμώντας από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Λάρισα ούτε που θα το καταλάβεις για πότε θα βρεθείς να χαλαρώνεις στο λιμάνι της Καβάλας, να ατενίζεις στο βάθος τον θαλασσινό ορίζοντα και να… ταξιδεύεις!
 
Ανέβα στο θρυλικό κάστρο
Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της παλιάς πόλης μέχρι την κορφή του λόφου και το μεσαιωνικό κάστρο. Το κάστρο φαίνεται να εμφανίζεται στις σελίδες της ιστορίας επί Βυζαντίου, ενώ ανακατασκευάστηκε πάνω στα ερείπιά του στις αρχές του 15ου αιώνα.
Η οχυρωμένη ακρόπολη δέχθηκε αρκετές προσθήκες ειδικά επί Οθωμανών. Το 1530 ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής επεκτείνει την οχύρωση μέχρι χαμηλά στο λιμάνι. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου. Εδώ το καλοκαίρι πραγματοποιούνται μέρος από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου
 
Χίλιες και μία νύχτες στο Ιμαρέτ
Στη χερσόνησο της Παναγιάς απλώνει τις γειτονιές της η Παλιά Πόλη και στο ψηλότερο τμήμα της δεσπόζει το Κάστρο. Θα σεργιανίσετε χαλαρά στην πανέμορφη προκυμαία και θα φτάσετε στο ναό του Αγίου Νικολάου από όπου θα ανηφορίσετε την οδό Πουλίδου.
Θα περάσετε το ισλαμικό αρχιτεκτόνημα του Ιμαρέτ με τους αλλεπάλληλους τρούλους και τους μιναρέδες που το έκτισε ο Αιγύπτιος πασάς Μεχμέτ Αλί που γεννήθηκε εδώ, το 1817. Λίγο πιο πάνω στη μικρή πλατεία βρίσκεται το σπίτι του –σήμερα μουσείο- και το άγαλμά του. Ο ναός της Παναγιάς ξεπροβάλλει αμέσως μετά, ενώ δίπλα στο δημοτικό σχολείο δεσπόζει ο φάρος. Το ανηφορικό καλντερίμι ελίσσεται μέσα από τις γειτονιές της παλιάς πόλης μέχρι την κορφή του λόφου και το μεσαιωνικό κάστρο. Από τις επάλξεις του η σύγχρονη Καβάλα απλώνεται στα πόδια σου.
 
Στις μνημειακών διαστάσεων Καμάρες
Από την πλατεία Καπνεργατών θα βρεθούμε στις Καμάρες, ένα μνημειακών διαστάσεων οικοδόμημα- αποτελείται από 60 αψίδες και έχει μέγιστο ύψος 52 μέτρα-, κτισμένο τον 16ο αιώνα από τον Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή.
Χρησιμοποιούταν ως υδραγωγείο και υδροδοτούσε τους κατοίκους από μια πηγή στην κορφή του λόφου. Σήμερα μαζί με τις καπναποθήκες και το κάστρο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα.
 
 
 
 

Tags: ΚΑΒΑΛΑ
 
  • Γιάννης Τ.

    Απο τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας γνωστή σε πολλούς ως "Μόντε Κάρλο της Ελλλαδας" λόγω της Παναγίας. Μα δεν φτάνει η ομορφία κύριοι σε αυτήν την πόλη και πρεπει να ευχαριστούμε ως Καβαλιώτες την φύση γι'αυτό αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν εκει πέρα. Και όχι δεν μιλάω για τις καιρικές αλλά για τις ποιοτικές. Μια πολη γεμάτη προβλήματα γιατί: -Πολυς κοσμάκης ΔΕΝ αγαπάει την πόλη και αυτό μπορεί να παρατηρηθεί απο πολλά σημεία με σκουπίδια. -Ότι ήρθε "πέταξε" αφού δεν σεβονται τίποτα. Αυτό μας κρατάει πίσω. -Η διοίκηση μόνο λειτουρική δεν είναι καθώς δίνει βάση σε μικρά πράγματα και κάνει σπατάλες. Έχουμε ένα απο τα χειρότερα κυκλοφοριακά δίκτυα της Ελλάδας, και όποιος έρθει θα καταλάβει τι εννοούμε. Απλά η πόλη έχει "σκαλώσει" στην δεκαετία του '80 και.. δεν λέει να προχωρήσουμε με τίποτα. Ένας Καβαλιώτης που αγαπα την πόλη μα όχι αυτούς που δεν την αγαπάνε και δεν την τιμάνε.