Φύση και μύθος

4489 Επισκέψεις στο άρθρο

Ο Δήμος Παγγαίου αποδεδειγμένα είναι ό,τι πιο παρθένο κι αληθινό έμεινε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Τρεχούμενα νερά, κατάφυτα δάση, ιστορικά μνημεία, γεύσεις και χρώματα, εικόνες μοναδικές, οικοτουρισμός στο πρώτο αναλλοίωτο στάδιο.

 
Εδώ ήταν η χώρα των Ηδωνών, των κατοίκων που ήταν αφοσιωμένοι στο Διόνυσο και τον Ορφέα. Μια περιοχή μυημένη στα ορφικά μυστήρια, με κύριο κορμό το Παγγαίο Όρος, που γίνεται πασίγνωστη για την Σκαπτή Ύλη και τα μεταλλεία χρυσού. Εδώ πορεύτηκαν οι Βάκχες στο Ορφικό Παγγαίο και από εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος άντλησε μεγάλο μέρος του χρυσού για τη μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία. Το Παγγαίο με υψόμετρο 1956 μέτρα, κατάφυτο με καστανιές, οξιές και βελανιδιές, είναι βατό μέχρι την κορυφή του.

Οι διαδρομές
Στην κοιλάδα του Ορφέα βρίσκουμε μια άνετη πίστα σκι και ορειβατικό καταφύγιο. Σε πολλά σημεία της διαδρομής συναντούμε υποδομές με ψησταριές και τρεχούμενα νερά. Ξεκινώντας από το Λιβάδι (πάνω από τη Νικήσιανη) και μέσω μονοπατιών με τρεχούμενα νερά και παρθένα βλάστηση συναντούμε τη σπάνια πανίδα του βουνού, ενώ ξεκουραζόμαστε στις πολλές δασώδεις περιοχές του. Σε ορισμένες διαδρομές συναντάμε βραχώδεις όγκους κατάλληλους για αναρρίχηση και ορειβασία. Παράλληλα, στην αρχή της διαδρομής βλέπουμε σημάδια ανασκαφών που έφεραν στο φως τάφους με σημαντικά κτερίσματα.

Μια άλλη διαδρομή αρχίζει από το Πάρκο Παλαιοχωρίου, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε σε ένα ακροτελεύτιο του βουνού το Βρανόκαστρο, απομεινάρι βυζαντινού κάστρο το οποίο επιτηρούσε τα Τενάγη των Φιλίππων και τη μεγάλη πεδιάδα. Από το Παλαιοχώρι πάλι ξεκινούν διαδρομές για την πιο κατάφυτη πλευρά του βουνού. Με τζιπ ακολουθούμε τους δύο δασικούς δρόμους και κάνουμε μια περιήγηση στον ορεινό όγκο. Η Νικήσιανη, έδρα του Δήμου Παγγαίου, έχει διοικητικές υπηρεσίες και θαυμάσιες ταβέρνες στον ιστορικό οικισμό και τα υψώματα, όπου μας περιμένουν οι ντόπιες νοστιμιές, όπως τα σαρμαδάκια, το λάχανο τουρσί και του λουκάνικο. Σε πολλά σημεια βρίσκουμε δείγματα της Παγγαιορείτικης αρχιτεκτονικής. Η απόδραση στο Παλαιοχώρι και τη Γεωργιανή με γραφικά ταβερνάκια, μας παρασύρουν στην απόλυτη απόλαυση του Παγγαίου. Εδώ βρίσκουμε επίσης θαυμάσια καθαρά δωμάτια τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μιας μεγάλης παρέας. 
 

Tags: ΚΑΒΑΛΑ