Τα πιο φυσικά προϊόντα στο τραπέζι σας!

2646 Επισκέψεις στο άρθρο

Στο Νυμφαίο της Φλώρινας μπορείς να μαζέψεις αγνά, μυρωδάτα και πεντανόστιμα φρούτα και να φτιάξεις μαρμελάδες, λικέρ και άλλα σπιτικά προϊόντα. Ή μπορείς απλώς να πας στην... Ηλέκτρα!

Tα προϊόντα της οικοτεχνίας ΗΛΕΚΤΡΑ παρασκευάζονται με παραδοσιακό τρόπο και σπιτικό μεράκι. Τα φρούτα μαζεύονται από δέντρα του δάσους και του ορεινού χωριού Νυμφαίου της Φλώρινας.

Η συγκομιδή γίνεται την εποχή της πλήρους ωρίμανσης τους και η παρασκευή των προϊόντων, τόσο των μαρμελάδων όσο και των λικέρ γίνεται αμέσως, όταν τα φρούτα διατηρούν ακόμη όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Η σοδειά είναι περιορισμένη γιατί τα περισσότερα φρούτα δεν προέρχονται από δέντρα καλλιέργειας. Για την συγκομιδή των φρούτων όπως τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα, τα κράνα, χρειάζεται πολλή προσοχή και κόπος γιατί τα παραπάνω φυτά/φρούτα, φύονται σε δυσπρόσιτα μέρη, είναι θάμνοι ή ακανθώδεις πέργολες. Έτσι η παραγωγή των προϊόντων αυτών, τόσο των λικέρ όσο και των μαρμελάδων για τα περισσότερα είδη είναι περιορισμένη και μοναδική στον ελληνικό χώρο.

Παρακάτω αναγράφονται κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία για κάθε είδος προϊόντος της οικοτεχνίας ΗΛΕΚΤΡΑ.

ΛΙΚΕΡ
  • Βύσσινο: Oι βυσσινιές από τις οποίες μαζεύονται τα φρούτα για το λικέρ βρίσκονται στις αυλές και στις άκρες του δάσους του χωριού.
  • Φράουλα: Αγριες φράουλες, αυτοφυείς σε χωράφια στο χωριό.
  • Κράνo, βατόμουρο: Τα ακανθώδη φυτά και οι θάμνοι βρίσκονται στις αυλές του χωριού ή έχουν φυτευτεί πριν από πολλά χρόνια ως φυσικοί φράκτες.
  • Κουφοξυλιά: Eνα άγνωστο για τους πολλούς δέντρο, αυτοφυές σε περιοχές με υψηλό υψόμετρο, με μικρούς ειδικούς μαύρους καρπούς, τους οποίους χρησιμοποιούσαν οι παλαιότεροι για παρασκευή λικέρ και αφεψημάτων .
  • Ρόδι: Το μοναδικό φρούτο εκτός περιοχής, το οποίο η οικοτεχνία προμηθεύεται από το Κτήμα Μπουτάρη στη Χαλκιδική.
  • Δυόσμος, άγρια μέντα: Τα δύο αυτά φυτά φύονται μόνα ή σπέρνονται σε γλάστρες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, εδώ και πολλά χρόνια.
  • Αρμπαρόριζα ή δενδρισάκι ή μοσχολούλουδο: Το φυτό καλλιεργείται σε γλάστρες και ανήκει στην κατηγορία των πελαργονιών, φυτών πολύ γνωστών για το ξεχωριστό άρωμα τους, που το χρησιμοποιούσαν πολλές νοικοκυρές για τον αρωματισμό των γλυκών του κουταλιών και άλλων παρασκευασμάτων. Τα λικέρ είναι μοναδικά τόσο για την γεύση τους (βύσσινο, κράνα, φραγκοστάφυλο) τόσο και για τις χωνευτικές ή δροσιστικές τους ιδιότητες (μέντα, δυόσμος, αρμπαρόριζα).
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
Kορόμηλο-Δαμάσκηνο: To χωριό και το δάσος έχει πανέμορφες, κορομηλιές, άσπρες και μαύρες δαμασκηνιές, που χάρη στο υπέροχο κλίμα και τα πολλά νερά παράγουν φρούτα άριστης γεύσης και ποιότητας. Τα φραγκοστάφυλα, τα βατόμουρα, οι άγριες φράουλες παράγονται από τα ίδια φυτά με αυτά της παρασκευής των λικέρ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
Για την παρασκευή των λικέρ χρησιμοποιείται λευκό κονιάκ και όχι τσίπουρο ή άλλο κονιάκ, αρίστης ποιότητας, ζάχαρη, ακλουθώντας παραδοσιακές συνταγές της περιοχής για τον τρόπο παρασκευής. Η ζύμωση γίνεται σε γυάλινα βάζα αποθηκευμένα για όσο χρόνο απαιτείται σε σκοτεινό ή φωτεινό σημείο, ανάλογα με το φρούτο/μυρωδικό. Για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρησιμοποιείται ειδικό μηχάνημα διύλισης, ώστε το λικέρ να διατηρεί την διαφάνεια του χωρίς ιζήματα.

Για την παρασκευή των μαρμελάδων, χρησιμοποιείται ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος στην οικιακή μασίνα, (ξυλόσομπα-κουζίνα) και αντίστοιχα συνταγές από παλιά. Περιεκτικότητα σε φρούτα περίπου 80%, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και λοιπών πρόσθετων.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ
Tα μπουκάλια για τα λικέρ και τα βάζα για τις μαρμελάδες εισάγονται από την Ιταλία.
Λικέρ των 500ml και 350ml, σε ίδια γραμμή και ύψος που βοηθάει στον συνδυασμό για την επιλογή δώρων (επιλογή περισσότερων γεύσεων σε συνδυασμό συσκευασιών).
Τα πώματα είναι ξύλινα, προσδίδοντας ένα τέλειο αισθητικό αποτέλεσμα στα λικέρ.
Μαρμελάδες σε βάζα των 400gr και 220gr με μεταλλικό καπάκι διακοσμημένο με καφέ χαρτί και σχοινί.

Η οικοτεχνία ΗΛΕΚΤΡΑ παρασκευάζει ακόμη τραχανά, σάλτσα κόκκινης πιπεριάς (από πιπεριές από το χωριό Αετός - το μόνο χωριό που παράγει ακόμη κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και όχι τύπου) και χυλοπίτες σε μικρές ποσότητες.

Οικοτεχνία ΗΛΕΚΤΡΑ
Νυμφαίο Φλώρινας, 53078
Τηλέφωνο: 6977450367, 2386031384
Email: [email protected]